CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 1., szerda, Fülöp, Jakab, Amarilla napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Borváros  

Ahol a jó bort a császár maga ajánlja

    Sopronban, az ország más borvidékekeitől eltérően – a borospincéket nem a szőlőföldekre, hanem a városon belül, a kőházak alá építették. A Tűztoronyból pedig azt is figyelték, hogy közeledik-e idegen, bort szállító szekér a városkapuhoz.

    Aki manapság ellátogat a Tűztoronyba, lehetőséget kap arra, hogy a szomszédos vinotékában megkóstolhassa a soproni bort, a "várfalakon belülit". Természetesen az ajánlat a nagykorú látogatókra vonatkozik.


    Őfelségének, a francia császárnak, pedig minden bizonnyal tudomása lehetett arról, hogy a pannon tájak eme részén tartózkodó katonái zsoldjuk egy (vagy éppen nagy?) részét – kék frankosok kötegeit – bizony, borra költik. S hogy ő maga, a nem éppen önmegtartóztató életviteléről híres császár kóstolta-e a Kékfrankost, biztosan nem tudni, ám most – a régió többi borai mellett – maga Napoleon invitálja kóstolásra az Új utca elején sétálókat.
    A közelmúltban nyílt, Napoleonhoz címzett vinotéka és galéria a Taschner Kft. borai mellett a Nyugat-Dunántúl tizenhat termelőjének a borát ajánlja, amint azt a cég egyik képviselője Taschner Tamás mondja, egyetlen olyan vinotékaként a városban, ahol a borbarát meg is kóstolhatja az általa kiválasztott nemes nedűt.
    A sajátos hangulatú helyen a szépen sorba rendezett palackok társaságában Fejér Zoltán soproni festőművész különleges színvilágú és egyedi lelkiségű poncichter-csendéletei, életképei és őrségi kerámiák adják a nemes borok élvezetéhez a borkóstolást teljessé tevő vizuális élményt.
    Naponta 10-17 óra között tart nyitva a Napoleon vinotéka galéria, ahova egyben minden Tűztoronyba jegyet vásároló látogató tiszteletteljes meghívást kap, de annak, aki jó soproni bort szeretne  kóstolni nem szükséges feltétlenül és mindenáron a Tűztornyot is megmásznia…


 
 



2002. jĂşnius 05., szerda 15:51


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület