CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 27., szombat, Zita napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

Meghívás a megtérésre, a bűnbánatra

Ha beleéljük magunkat Jézus kortársai helyébe, akkor valószínűleg mi is azok között lennénk, akik megbotránkoztak Jézus magatartásán: nemcsak szóba áll a vámosokkal és más bűnösökkel, hanem még legközvetlenebb munkatársainak is meghívja őket.
Jézus tanítása örömhír: Mennyei Atyánk bűneink ellenére is szeret minket, meghív országába: megbocsát és gyermekévé fogad, és földi életünk után hazavár az örök életre. Egyetlen feltétele van, higgyünk benne, higgyünk az örömhírben, Isten megbocsátó szeretetében.
Ha az emberiség történetét nézzük, beleértve az elmúlt évtizedek történelmét, mindig azt tapasztaljuk, hogy ez a világ erkölcsi értelemben egyre lejjebb züllik. A tudomány, a technika fejlődik, de sajnálatos módon még gyorsabban növekszik az erkölcstelenség, az erőszak, a szexualitással való visszaélés, és még sorolhatnánk. Ősi tapasztalatunk, hogy ez a világ önmagától soha sem lett jobbá, hiú ábránd tehát azt remélni, hogy majd a tudomány fejlődésével, esetleg az életszínvonal emelkedésével majd jobbá válik ez a világ.
Mi akkor a megoldás? Nincs más megoldás, mint az, amit Jézus hozott nekünk. A bűn elleni harcban nem a bűnösöket kell börtönbe zárnunk vagy megsemmisítenünk, hanem mindenkit meg kell hívnunk az őszinte megtérésre.
Ismerjük a régi mondást, több legyet lehet fogni egy kanál mézzel, mint egy hordó ecettel.
Higgyük el, hogy több bűnös embert meg lehet téríteni Isten megbocsátó szeretetével, mint bármilyen szigorú állami törvényekkel. Ne értsük félre, ez nem azt jelenti, hogy meg kell szüntetni a börtönöket és a bűntető bíráskodást, hanem azt kellene elérnünk, hogy erre ne legyen szükség.
Sokan úgy gondolják, ez hiú reménység. Emberileg valóban az, főleg akkor, ha mi keresztények sem merünk eléggé bízni Istenirgalmas szeretetében. Igen, a megtérést önmagunkon kell kezdeni, saját sorainkban, hogy olyan legyen a keresztények, a keresztények közösségének élete, hogy elhiggye a világ: Jézus a világ egyetlen Megváltója és Üdvözítője, aki meg tud minket szabadítani bűneink következményeitől, ki tud emelni a bűnből és meg tud tisztítani minket, ha elfogadjuk kegyelmét és együttműködünk vele.
Ebben a szellemben fontoljuk meg azt, amit Jézustól a mai evangéliumban hallottunk: Irgalmasságot akarok és nem áldozatot. Nem azért jöttem, hogy az igazakat hívjam, hanem hogy a bűnösöket, hogy megtérjenek és éljenek!

Dr. Rédly Elemér
városplébános



2002. június 09., vasárnap 12:35


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület