CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 19., vasárnap, Ivó, Milán napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

Déry Judit piaca, Uzoni Pál “városkapuja”
Nyilvános diplomavédés a soproni Festőteremben
A Nyugat-magyarországi Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézet építész-tervezőművész és formatervező-művész szakos hallgatói a Festőteremben rendezett kiállításon védték meg diplomájukat. Az érdekes tervek között ismét több, Sopront érintő elképzeléssel is találkozhattunk.
Déry Judit a mai piac ( Vitnyédi utca – Csarnok utca) helyébe álmodott új épületeket. Sopronnak ez a környéke ma még a rendezetlenség képét mutatja és csak remélhetjük, hogy a térség egyszer csak városiasabb arculatot kap. A diplomázó lelkesen nyilatkozott feladatáról: “A piac új és csodálatos világ. Ellentmondásos és változó, szeszélyes és fegyelmezett önmérséklést követelő.” Tervét ennek szellemében készítette el. A meglévő régi Újteleki utcai házak jellegzetes “rostszerű”, belsőutcás beépítését folytatta a piac irányában; az elárusítók pultjai közé felülvilágítós belső utcákat tervezett. Az elképzelt új piac nagyot emelne a városrész rangján: Déry Judit piacának épületei arra várnak, hogy mielőbb “színek és formák, sürgés és forgás, szagok és illatok, gyümölcsök és húsok, hangok és árusok” lepjék el azokat.

A győri Szűr Kata is soproni témát talált: a Vasöntöde épületeinek hasznosítására dolgozott ki építészeti ja-vaslatot. Elképzelései szerint az egy-kori ipari épületek kortárs művészeti központot foglalnának magukba. Szűr Kata a diplomatervezők közül alkotó társául Némethy Balázs formatervező-művész hallgatót nyerte meg, aki az “éremközpont” arculatának megtervezésére vállalkozott. Másik kollégájuk, Gelsei Balázs az Alkalmazott Művészeti Intézet arculatának megteremtését választotta feladatául.

Uzoni Pál diplomafeladata a soproni Bécsi-domb Virágvölgyhöz vezető gyalogos híd megtervezése és környezetének rendezése volt. El-képzeléseiről elmondta, hogy az általa kimódolt építmény “egyrészről híd, amely a hajdanvolt gyalogösvény nyomvonalán összeköti az elkerülő út által “elvágott” Virágvölgyet a várossal, másrészt városkapu az alatta elszáguldó autós, akit a pillanat jelszerűségében ragad meg az objektum, és a terepadottságokat kihasználó kilátó pont, mely látni engedi a Lőverek lábánál fekvő várost, épületeivel, tornyaival.” Uzoni Pál “városkapuja” ugyancsak elkelne e területen.

Rajtuk kívül Balla Jenő, Barna Tibor Levente, Bieder Anikó, Fazekas Viktória Réka, Fontos Rómeó, Fullár András, Gonda Alexandra, Kákonyi Enikő, Molnár Tamás, Nagy Tamás, Novák Orsolya, Pucsek Viktor, Stan-deisky Dániel és Tichy Béla Töhötöm ugyancsak a hónap elején védték meg diplomájukat. Érdekes munkáikat a soproniak június 16-ig még láthatják a Festőteremben.

Winkler Gábor



2002. jĂşnius 15., szombat 01:19


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület