CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 27., szombat, Zita napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

Kiválasztottak

Mt 9.36 -10,8 Amikor látta a tömeget, megesett rajta a szíve, mert olyan volt, mint pásztor nélkül a juhok: elcsigázott és kimerült. „Az aratnivaló sok, de a munkás kevés” - mondta akkor tanítványainak. - „Kérjétek hát az aratás urát, küldjön munkásokat az aratáshoz.” Összehívta tizenkét tanítványát, s hatalmat adott nekik, hogy kiűzzék a tisztátalan lelkeket, és meggyógyítsanak minden betegséget, minden gyengeséget. A tizenkét apostol neve a következő: Az első Simon, más néven Péter, aztán testvére András, Zebedeus fia, Jakab és testvére János, Fülöp és Bertalan, Tamás és Máté, a vámos, Jakab, Alfeus fia és Tádé, a kánai Simon és a karióti Júdás, aki később árulója lett. Ezt a tizenkettőt küldte Jézus, megparancsolva nekik: „A pogányokhoz vivő utakra ne térjetek rá, s a szamariaiak városaiba ne menjetek be! Forduljatok inkább Izrael házának elveszett juhaihoz! Menjetek és hirdessétek: Közel van a mennyek országa! A betegeket gyógyítsátok meg, a halottakat támasszátok fel, a leprásokat tisztítsátok meg, a gonosz lelkeket űzzétek ki! Ingyen kaptátok, ingyen is adjátok.

Mit lehet ma ingyen kapni? Reklámárut, azt is az olcsóbbik fajtát, és csak akkor, ha a foglalkozásunk kapcsolatban van vele. Minden másért kérnek, nem is keveset. Sőt, az "ingyenesért" még sokkal több is lehet a díj, mint amennyinek a nem összegszerű ár látszik.
Az evangéliumban is összeáll a "csapat", a nagy tizenegy és az egy áruló. Ez utóbbit sem közösíti ki Jézus, mindenben hasonló hatalmat kap. Ágaskodik is a kis gonosz az ember szívében, hogy micsoda hatalom annak, akiről tudta, hogy később...És közben itt vagyunk mi, a rendes emberek, akik bezzeg megmutatnánk! Nekünk aztán jöhetnének a harminc ezüsttel!
Van egy fura lázálmom. Nem tudom másként jelölni, mert mástól még alig hallottam. A magánzókról van szó, akik munkákat államilag és maszek módon is végzik. Államilag úgymond ingyért, amit fizetésnek neveznek, maszekben pedig jó pénzért, mert ő ugye feláldozza magát, az idejét, a szaktudását stb.
Halkan és szerényen kérdezem: van-e olyan őrült hivatalos papír nélkül, aki ugyanazon a módon ingyen megkapottért hajlandó lenne fizetni, csak mert neki annyi van? Azt hiszem, ettől kopna fel az álla minden hasonszőrűnek.
Lehet, hogy másnak a tanítványok közül meg sem fordult a fejében, hogy mindazt, amit kaptak, tőkegyűjtésre is fel lehetne használni?
Nevesítik a tanítványokat. Éppenhogy kódszámokat nem kapnak, mert akkor még azt nem találták fel. De hogy felsorolják őket tételesen, az biztos, mert más nem kapott a hatalomból. Lehet, hogy volt egy lista az evangéliumot megelőzően is, amivel tanúsították a hatalmat. Esetleg nem volt semmiféle lista, csak örömmel és szeretetből mentek a zsidókhoz, hogy még egy lehetőséget adjanak a hitre a Názáretiben? Ki tudja?
Nyitott az a kérdés is, hogy miért ne menjnek a pogányokhoz? Valaki egyszer azt mondta a TV-ben, hogy vannak emberek, akik a szemük elé egy függönyt húznak, hogy oda senki be ne lásson. Mégis akadnak ott is barátai, mert ő tudja, hogyan kell elhúzni a függönyt. Valóban külön tehetség, karizma kell a hitetlenekkel való foglalkozáshoz? Ma már nyilvánvaló, hogy számos, tudományosan megalapozott módszer létezik arra, hogyan kell az ilyen emberekkel bánni, és ezeket a módszereket felhasználják erre is, arra is.
Van egy másik fura álmom: Krisztus előtt mindenki sorbaáll, és a szakmájával együtt hivatást is kap. (Valaki egyszer azt mondta, hogy szakma nagyon sok van, de hivatás, az csak egy, de mindenkinek ugyanaz, Istentől.) Elküldi őket vissza, a saját környezetébe, hogy amit kaptak, azt ott szétosszák.
Lehet, hogy éhen fognak halni? Én nem ebben hiszek!
- DI -



2002. jĂşnius 15., szombat 16:50


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület