CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 5., vasárnap, Györgyi napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Sportcentrum  

Harcsa, csuka és egyebek

Havonta kívánok ezen a helyen beszámolni a horgászatra érzékenyek részére a Magyar Horgászban közölt érdekesebb eseményekről. Ezen túlmenően, ha valamelyik kedves horgász társnak lenne mondanivalója nyugodtan keressen meg emailen és szívesen megjelentetjük írását vagy fényképét illetve mindkettőt. Segítsetek kedves horgásztársak változatosabbá tenni ezt a rovatot!

ÁPRILISI HORGÁSZ HÍREK




KÉREM FOLYAMATOSAN FIGYELNI EZT AZ OLDALT, MERT A CIKKEK EGYMÁS UTÁN KERÜLNEK RÁ, AHOGY IDOM ENGEDI.

A HARCSA



Bokor Károly cikke a harcsa rablással foglalkozik és érdekes megállapításokat tesz. Az élő hallal való horgászat esetében azt tapasztalta, hogy a relatíve nagy csalihalra robbanásszerűen kap, hatalmas erővel. Ez akkor is így van, ha maga a harcsa viszonylag kicsi, de akkor is ha nagy. A viszonylag kicsi csalihalra pedig szerényebben rabol és persze bevágás után meggyőződhetünk a nemes ellenfél méretéről. Erről ír is egy saját történetet.

" Egy júniusi éjszakán 1 kg-os csalihal kellette magát a horgomon. A Dráva melletti mattyi-tavon bújt meg csónakom a sötétben. Társam a fiam volt, de néhány jó barát ladikja is a vízen settenkedett. Nem jól indult a dolog, mert nem tudtunk megfelelő csalihalat fogni. Ezt a hatalmas kárászt a halőr szerette volna a tepsijében látni, de végül nekünk ajándékozta. Alig győztem megerősíteni a szerelést, hogy az elbírja hatalmas csalink erejét. Zsinórom öblébe alaposan megnehezített jelzőkarikát akasztottam és a horgászbotot a csónak hosszú alumínium borítására fektettem. Így múlt az idő. Máig emlegetjük a kapást, mely az éjszaka csendjét, nyugalmát brutálisan törte össze. A karika villámként való felvágódását nem tudtam elkülöníteni a nagy súlyú horgászbot durva koppanásától, rándulásától. Attól a mozdulattól sem, ahogy a nyél a daráló méretű orsóval együtt iszonyú nyikorgó, csikorgó hangot hallatva szánkózni kezdett a hosszú alumínium borításon. Egyetlen másodperc alatt robbant fel minden, a komplett szerelés ez idő alatt csúszott végig a csónakon. Nem is tudom ijedtemben hogy tudtam megragadni az utolsó pillanatban a nyél végét. A harcsa olyan erővel húzta a zsinórt, hogy a bot, mikor felkaptam hegedült a kezemben. Húsz kilós volt a 'tettes'."

A későbbiekben a szerző megállapítja, hogy nappal csak igen ritkán lehet harcsa rablást látni, leginkább éjszaka rabol, de akkor megelevenedik a víz tőle. Nekem személyesen volt ettől eltérő tapasztalatom a Balatonon. Május elején küsz ívás idején lassan a fröcsögő nád szélhez eveztem, mert kíváncsi voltam, hogy vannak-e angolnák a küszök között. Persze, hogy voltak, de egyszer csak kicsit távolabb nagyobb zajjal járó csobbanást hallottam. Gondoltam megnézem mi lakmároz a rengeteg küszből. Egyszer csak látom, hogy bizony harcsa vágott a küszök közé és tovább várva ez a jelenet még többször megismétlődött.

A harcsa kapásának másik jellegzetessége, hogy a száját csak az utolsó pillanatban nyitja ki és a halat mintegy beszippantja, nincs esélye a menekülésre. Ezt a szokását természetesen tartja a műcsalira való rávágáskor is és ez lehet az oka, hogy a wobbler gyakran a szájszélen akad el és egy idő után meg is szabadul tőle.

Még egy érdekes esetet ír le a szerző, amit átélt. Készülődve egy esti-éjszakai harcsázásra, a horgászhelye közelében egy béka hangoskodott. Elhelyezkedett egy levélen úgy, hogy a hátsó fele a vízben volt, az első fele a levélen és onnan közvetítette koncertjét. Nem sokáig lehetett élvezni a szerenádot, mert hírtelen egy kis örvény keletkezett a helyszínen és a dalnok örökre eltűnt. Egy harcsa gyomrában végezte a földi pályafutását.

Érdemes a harcsák rejtelmeit állandóan fürkészni, titkaikat megismerni, "mert a tapasztalatok gyűjtése mind közelebb visz az áhított célhoz, a titokzatos hal legyőzéséhez."

PICKERBOTTAL PONTYRA


Döme Gábor számol be erről az igen érzékeny, új módszerről. Először is tisztázzuk az alapfogalmakat. A rezgőspicces botok kifejezés egy gyűjtő fogalom, amibe a winkelpicker (röviden picker) vagy a feederbot is tartozik. A pickereket állóvízi és lassú folyású vizekre fejlesztették ki Angliában. Hosszuk 2,4-3,3m. Dobósúly tartományuk 10-30gr (esetleg 15-50gr). Átlagos dobótávolságuk 25-35m, de maximum 50m. Főleg keszegek, kárászok na és pontyok fogására ajánlatosak. Kiváló orsóval és zsinórral ellátva nagy halak is kifoghatók vele. Egy 2-3kg-os pontyot élvezetes fárasztással 5-8 perc alatt ki lehet venni.

A feederbotok a nagyobb terhelésre kifejlesztett rezgőspicces botok. Hosszuk 3,45-4,5m (leggyakoribb a 3,6m-es). Dobósúlyuk 45-120gr. Főleg állóvízben használatos, ahol 50-80m-re is el kell dobni. Nagyon alkalmasak ezek a botok nagyobb testű halak fárasztására, mert hosszúak, rugalmasak és erősek. A pickerbot beszerzése ajánlható, mert ugyanolyan jó mint a feederbot, de ára jóval olcsóbb.



Rezgőspicces botot akkor javasolt használni, amikor általában nem lehet halat fogni a hagyományos szerelékkel és a 0,18-0,20-as főzsinórra 0,14-0,16-os előke kell, hogy a halak óvatlanul felvegyék a csalit. A keszegek közt akad ponty is és gyönyörű látvány az akasztásnál erősen meggörbülő és úgy is maradó bot. A tapasztalatok olyan jók, hogy tízből nyolc alkalommal ez a módszer eredményes volt, amikor a hagyományosra semmi kapás nem volt. A hal megakasztása után türelmesnek kell lenni, mert óvatosabban kell fárasztani, de hát úgyis ez adja a horgászat fő örömét.



Tavasszal a csontkukac az ajánlott csali, amit MOSELLA CARPFEN SPECIAL aroma porral beszórva csábítóan hat a pontyokra. Ajánlott a 0,18-as merülő zsinór, mert merevebb, keményebb, mint a hagyományos zsinór és jobb kontaktust biztosít. Az etetést szivacsos csonti kosarakkal leget megoldani gondolva a folyamatosságra. Egyedüli hátránya, hogy csak tiszta vízterületen használható ez a módszer, mert akadós, vízinövényes helyen a vékony zsinór hamar szakad. Befejezésül lássunk egy ilyen módszerrel fogott szép pontyot.



HARCSÁRA WOBBLERREL


Hunyadi Attila egy felejthetetlen április végi napot ír le, amikor nagyon aktívak voltak a dunai harcsák.

Már a vízre érkezéskor látta, hogy Józsi barátja egy nagybajuszút vágózott, amit SSR-9 SD wobblerre fogott. Harminchat kilós volt. A kiválasztott horgászhelynél jó hat méteres volt a víz mélység. Az erős fenék horgokra nadály-pióca csokor került. Miközben a botok nyugodtan vártak a kapásra, nézelődés közben lett figyelmes, hogy a langóban több harcsa forgott. Ezután persze gyorsan kivette a fenekezőket és nagy gonddal állította össze a wobblerező készséget.

Harcsa forgást ritkán lehet látni, de még felszíni rablását is. A harcsa általában állóvizeken a mélyebb gödrösökben szeret tanyázni, de a szemfüles horgász megtalálja a sekélyvizű harcsa tanyákat is. A wobblerezésnek akkor van igazi értelme, amikor a harcsa forog vagy a fenék felett rabol. Wobblerezéshez 2,7-3,2m-es, B 40-80 és B 50-120 gramm akciótartományú botok váltak be. Az orsó a nagy igénybevétel miatt legalább három golyóscsapágyas legyen, görgős szálkivezetővel és igen megbízható fékberendezéssel szerelt 50-es vagy 60-as dobátmérőjű. A zsinór kérdésében a szerző a fonott zsinegeket ajánlja. A legjobban bevált a 0,16-os Hypron, ami 11,1 kg teherbírású. A wobblerek tekintetében igen nagy a választék. Amikor fent jár a harcsa, akkor a vízterelő lapkájú ABU Hi-Lo wobblereket ajánlja. Éjszakai felúszó rapala a 9 és 11 cm-es GFR; kétrészes bombázó a J-11 és 13, nappal S, este-éjszaka SFC és GFR színösszetételben. A shadrapok közül a legjobbak az SSR-7 és 9 SD, CW, illetve a GFR színű. A felúszó Magnum sorozatból a 11-Mag és a 14-Mag RH típusokat emeli ki. A Nils Master wobblerek Bidgee típusai mind alkalmas harcsa műcsalik. A Grafopromet cég termékei közül a 11 cm-es felúszó típust ajánlja.



Ha vízközt jár a harcsa, akkor az ABU Hi-Lo felülről a második fokba állított vízterelő lapkával a jó. A Rapalák közül a CD-9 és 11 cm-es modellek közül nappalra a G a P és az S színtartományúak, míg este-éjszaka a narancsvöröses-aranyos színösszetétel "villogó" GFR-t; a CDJ sorozatból nappal az S és a P színűeket javasolja, míg éjszakára a GFR-ek váltak be. A CDSR-7 és 9 cm-es SD, valamint az éjszakai CW színösszetétel is bevált.

Ha fenéken jár a harcsa az ABU Hi.Lo wobblereket a legfelső vízterelő-lapka fokozatba állításával használhatjuk. Az amerikai Mid S és a Big S wobblerek az igazi nagymenők. A Rapala mélyre törők az "Originál" CD-vel jelzett sorozata kiváló. A tört-nyelvű CDJ-kel a klasszikus fenék feletti bevontatás valósítható meg, a Shad Rap sorozat SR modelljei erőteljes bevontatással a nagyobb mélységekbe vezethetők, míg a Fat Rap FR modelljeivel akár 8-10 m-es gurnyókat is könnyűszerrel kutathatjuk. A Rapala Magnum fogalom a mélyvízi harcsa horgászatban.

" A végszerelék témájához tartozik még két dolog: a wobblerek szerelése kapcsán ne feledkezzünk meg a laza Rapala-fülről, illetve a wobbler-karabíner használatáról. Figyelemfelhívásként említem meg amennyiben monofil zsineggel harcsázunk, feltétlenül kössünk 1-2 méternyi fonott előtét zsinórt, mert a mélyben vándorkagylók közt randalírozó bajszival pórul járhatunk!"

EZÜST CSUKA


Szörényi Zoltán és Kovács Csaba fogtak először ezüst csukát és előbbi most beszámol erről. Ez a hal az Esox Lucius vagyis a hagyományos csuka szín változata. A két példány nem egy tavon, bár két közeli tavon került horogra Várpalota környékén.

Egy bánya tavat találtak csukára alkalmasnak Várpalota északi felén. A tó a part mentén sekélyes volt, de beljebb a 15 m-t is elérte. A parti sávon a vízi növényzet is megtelepedett, tehát a csukának kedvező életteret adott. Fogtak is minden alkalommal egy-két darabot, olyan 1-2 kg-osakat.

Többször megfigyelték, hogy a mély részek felső víz rétegeiben sok a kishal. A nyugodt úszkálásuk odavonzott néhány ragadozót is. A rendszeres rablás felkeltette horgászaink figyelmét is. Latolgatták milyen rabló lehet, azt gondolták talán az oda telepített szivárványos pisztráng az. Egy alkalommal gumi csónakkal mentek a vízre, így a parttól távol levő fákat is meg tudták látogatni. Egy-egy könnyű szerelékkel csukáztak, egy másikkal legyeztek. Sokáig semmi esemény nem történt, aztán egyikük a pergető botra ezüstös mepps körforgót szerelt. Harmadik dobásra valami rávágott a villantóra. Szákolás után először pisztrángra, vagy lazacra gondoltak, de a feje után egyértelműen csuka volt a tettes. Azonban a szokásos zöldes alapon sárgás foltok hiányoztak, helyette az egész test ezüstösen csillogott. Azt gondolták, hogy igen jól alkalmazkodott a nyíltvízi környezethez, nem kellet álcázni magát.



Közben tél lett és a tavak befagytak. A horgászok most a Várpalotától délre levő sekély vízű tavakra jártak léki horgászatra. Első alkalommal fogtak három alig méretes csukát, de ennél többre vágytak. Egy másik alkalommal egy olyan tóra mentek, amelyik szinte teljesen náddal benőtt volt. A víz alig másfél méter volt és az alján 50-70 cm vízi növény, emiatt egy elég sekély víz rétegbe kellett bejátszani a kishalakat. Egy ellenőrzés során a növényzetből kiemelt kishalat kisebb eresztékkel tette vissza és rövid idő múlva eltűnt az úszó. Nagy iramban vitte a zsinórt a csuka és határozottan kellett visszafordítani nehogy elakadjon egy nádszálban vagy más növényben. Sikerült is a lékhez húzni a 0,30-as fonottal és egy-két kör után a jégen ugrándozott a mohó vízi farkas. Ekkor jött az újabb meglepetés, mivel ez is ezüst csuka volt! Mégpedig jókora, jó 3 kg-os. Vaskos teste arra utalt, hogy a színe miatt nem kellett koplalnia, nem látta hátrányát a rejtegető színeknek.



A kutakodások érdekes eredményre vezettek. Még eddig Európában senki sem számolt be ezüst színű csukákról. Kanadában azonban leírtak hasonló fajt, onnan is kapta nevét a "silver pike" ezüst csuka megnevezéssel. A leírás szerint csak a színében különbözik a közismert Esox lucius-tól, ezáltal annak szín mutációjának tekinthető. Valaki más is fogott már hasonló ezüst csukát? Ha igen, jó lenne, ha E-mail-en tudatná az esetet.

A HERNÁD


Az Észak-Magyarország történetében mindig fontos szerepet betöltő Hernád folyóról ad igen sokrétű információt Mátyus Attila László cikke és Botár Antal szép felvételei. A képeken keresztül jó elképzelésünk lehet a megfelelő vízminőségű folyó igen változatos horgász lehetőségeiről és egy-két szép hallal lehet fokozni a kíváncsiságot. Rajta vándorló kedvű horgász társaim, fedezzék fel maguknak a Hernádot!







HORGÁSZAT FRANCIAORSZÁGBAN


Franciaország a bor, ezernyi sajtfajta és ugyanennyi csodás horgászvíz hazája. A tengeri horgászattól az édesvízi ponty- és pisztránghorgászatig minden lehetőség megtalálható. A tengeri horgászathoz nem szükséges engedély az édesvízihez igen. Az un. Kötelező engedélyt sok helyen meg lehet vásárolni a trafikoktól a kempingekig. Ezen túlmenően ismerni kell, hogy a vizek pisztrángosokra és egyéb folyókra, tavakra vannak osztva. Sok megyében kapható június 1-szeptember 30 között kéthetes engedély. Kapható éves engedély is és hozzá kiegészítők. A magán tulajdonú vizeken további előírások vannak.

Az időbeli megkötések a következők: pisztrángfélékre március 14-szeptember 20, csukára és süllőre január 1-január 25 és május 1-december 31. A méret korlátozás eltérő. Éjjel általában tilos horgászni. Ügyelni kell egyes kíméleti területekre, mint pl. duzzasztók alja. Csónak motor használata általában nem engedélyezett. Nagyon sok a kemping, magán területen is lehet kempingezésre engedélyt kérni.

Ha ügyesek vagyunk, akkor a képen látható ponty élményben is lehet részünk.



1999 TAVASZI KEZDET


Nagyszerű érzés új évet kezdeni. Elmúlt a tél, jön a kellemes emlékeket idéző tavasz és tiszta lappal indul az új horgász szezon. Ilyenkor az ember azt sem bánja, ha az elején nem fog halat - na azért néhányat mégis jó lenne a szákba tenni. A lényeg, hogy ismét vízen van a csónak, süti a hátamat a nap és érzem a víz illatát.

A feleségem is részese a tavaszi évad kezdésnek, ugyanis magára vállalta, hogy lefesti a csónakot amíg én egyebeket teszek a kertben. Nagy segítség ez a tavaszi nagy sietségben, ugyanis ilyenkor kell metszeni, kötözni, lemosó permetezni, kikapálni az ősszel és télen elszaporodott gazt, na és elveteményezni a zöldségeket. Én átvállalom a nehezebb fizikai munkát és a "művész" részét, a festést a feleségem végzi. A jó időben gyorsan szárad az orkán festék és kora délután le is visszük a csónakot a vízre. És ha már egyszer a csónak vízen van, akkor ki is kell próbálni, főleg amikor a nap is süt és csak enyhe észak-keleti szél borzolja a víz felszínét. A kerti munka közben előkerül a földből néhány giliszta és egy kis ásó rázogatás is előriaszt néhány gilisztát és már is készen van a csali az első bevetésre.

Én a konzervatív horgászok táborába tartozom és nem etetek ilyenkor, nem használok csont kukacot és etető kosarat. A zsinórom 16-os, a horgok is 14-16-osak és a tekergőző friss földi giliszták mindig felkeltik a keszegek - néha angolnák, pontyok, kősüllők, paptetűk - érdeklődését. A két bot bedobva, két-két horog páternoszteresen a fenéken, kapásjelző karikák a 3.-4. gyűrűk között és várom az első rezdülést. Közben van időm körbenézni, milyen változást okozott a tél. Mivel a Balatonnak ezen a részén elég gyér a nád és évről évre kevesebb, most is megállapítom, hogy sajnos megint kevesebb helyen lehet látni a vízből előtörő új nádszálakat. Keszegezni ilyenkor jobb a nyílt vízen és a parthoz közelebb, mert ott gyorsabban melegszik a víz és több élelmet talál a hal. Közben látom, hogy az egyik boton megmozdul a kapás jelző, de nem komoly az érdeklődő, egy-két határozatlan maszatolós húzás után nyugton marad a jelző. Most a másik boton jelentkezik vendég. Ez már komolyabban érdeklődik és az egyik húzás közbe vágok és örömömre azonnal érzem, hogy az év első keszege pórul járt. Jó tenyérnyi karika keszeg az áldozat és szákba kerül bízva benne, hogy lesz társa. Ezután van néhány jó húzás és érdekes, hogy durbincs az áldozat. Elhatározom, hogy nem szaporítom a Balaton durbincs állományát és a kishal-tartóban gyűjtöm őket és partra szállás után áttelepítem az út túloldalán levő csatornába. Ez is összefüggésben van a Balatonnal, de az áteresz feltöltődött és csak víz átszivárgás van az út alatt.

Folytatódik a kellemes délután és további óvatos húzások után fogok még két bodorkát. Kezd lemenni a nap az edericsi dombok mögé és egyszerre lehűl a levegő. Kezdetnek elég is volt az ismerkedésből, megállapíthattam, hogy ez az év is hasonlóan kezdődik mint a korábbiak és reménykedhetünk a kellemes folytatásban.



Ahogy melegszik a víz, úgy szaporodik a kapások és a halfajok száma. Még mindig gyakori az angolna és köztük az "alig" angolna, ami felveti a kérdést, hogy ha nem telepítenek és ugye itt nem szaporodik, akkor hogy a fenébe kerül a vízbe? Nem tudom, de hogy van az biztos. Néha beugrik egy ponty és az felvillanyozza a horgászt. Egyik évben jön néhány kősüllő, a másikban nem. Szerencsére a horog gyakran a száj szélébe akad és mehet vissza, de rejtély, hogy egyik évről a másikra hova tűnik, aztán megint megjelenik. Mostanában olvastam, hogy a Balatonban átrendeződik a halak eloszlása. Néhány év alatt a nyugati medencéből sok hal áttelepült a keleti medencébe. Ami azt illeti ebből éreztünk is valamit a nyugati medencében, de hogy mi az oka azt nem sejtik a kutatók sem. Valami ilyesmi lehet a kősüllővel is - vándorol. Szóval mozgalmas az életünk, de nem mindig kedvezően. Lassan megtanulunk örülni néhány keszegnek is, ami korábban elképzelhetetlen volt, a keszeget csak akkor fogtuk, ha kellett néhány a hallébe passzírozni. Most már nagyon díjazunk egy paprikás lisztbe forgatott keszeg sütést a szezon közepén is! Azért optimisták vagyunk: ez az év jobb lesz, mint az előző volt.



1999. április 09., péntek 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület