CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 27., szombat, Zita napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

A papi hivatás

Magyarországon általában június hónapban vannak a papszentelések. Ekkor fejezik be 6 éves teológiai tanulmányaikat azok a papnövendékek, akik kitartottak hivatásuk mellett, és vállalták a felkészüléssel járó áldozatokat. A Győri Egyházmegyében ezen a héten 3 új papot szentel fel a papi szolgálatra Dr. Pápai Lajos püspök úr.
Az evangéliumban olvastuk: Amikor Jézus látta a tömeget, megesett rajta a szíve, mert olyan volt, mint pásztor nélkül a juhok: elcsigázott és kimerült. "Az aratnivaló sok, de a munkás kevés" - mondta akkor tanítványainak. - "Kérjétek hát az aratás urát, küldjön munkásokat az aratáshoz."
Jézus szavai a mai világban is időszerűek, az emberek ma is olyanok, mint a pásztor nélküli juhok: sok a sorsával elégedetlen ember, akinek naponta ígérnek jobblétet, amiből néha-néha meg is valósul valami, de legmélyebb emberi reményei soha nem válnak valóra. Miről is van szó?
Sokan megfeledkeznek arról az igazságról, amelyet már Mózes könyvében is olvashatunk: Nemcsak kenyérrel él az ember! Emberi méltóságunk alapja, hogy Isten értelmet és szabad akaratot adott nekünk és meghívott az örök életre. Az ember természeténél fogva lényegében különbözik a föld minden más élőlényétől: szellemi lelke van, azaz személy, akinek értelmes és szabad akarata van, de ami ennél még fontosabb, hogy az embert Isten meghívta, hogy részese legyen isteni életének, s így eljusson az örök élet boldogságára. Éppen ezért alkotta Isten az embert értelmes és szabad akarattal rendelkező élőlénynek, hogy képes legyen meghívottságát, életének értelmét felismerni, és szabad elhatározással tudjon annak elérésére törekedni. Ez az alapja annak a boldogság utáni vágynak, amelyet isten minden ember szívébe beültetett, és ezért van az, hogy az emberek boldogságvágyát nem lehet kielégíteni csupán anyagi javakkal, anyagi jóléttel, hiszen az embernek vannak szellemi igényei is, szeretné látni élete értelmét és célját, és tudatosan akarja azt elérni. Ezért van az, hogy a legnagyobb jólétben élő ember is elégedetlen, ha nem találja meg élete értelmét, ha nem tapasztalja meg Isten és az emberek szeretetét, azt a szeretetet, amelyre Jézus tanít és vezet el minket. Igen, olyanok a mai emberek, mint a pásztor nélküli juhok.
Jézus, aki azért jött, hogy örömhírével értelmet adjon életünknek, aki azért jött, hogy megszabadítson bűneinktől és elvezessen az örök életre, azt akarta, hogy Egyháza a világ végéig folytassa művét, az evangélium hirdetését, kegyelmének közvetítését, hogy az embereket elvezesse az üdvösség útjára. Ehhez a feladathoz választotta ki apostolait, és ezt a feladatot végzi ma is Egyházunk a Jézus által meghívott és felszentelt lelkipásztorok által.
Szüksége van az Egyháznak és az egész világnak, hogy legyenek papok, olyan lelkipásztorok, akik a mai embereknek is hirdetik Jézus örömhírét, akik megmutatják nekünk életünk értelmét és hozzásegítenek ahhoz, hogy életünket is ennek megfelelően, Jézus tanítása szerint alakítsuk, akik Jézustól kapott hatalmukkal meg tudnak szabadítani bűneinktől, meg tudnak erősíteni a jóban és az örök élet útjára tudnak minket vezetni, akik számunkra is meg tudják törni az örök élet kenyerét a szentmisében.
Az ószövetség választott népének papi feladata volt, hogy az emberek figyelmét isten felé fordítsa, aki Megváltót ígért az emberiségnek. Nekünk keresztényeknek pedig az a feladatunk, hogy életünkkel tegyünk tanúságot arról, hogy Jézus Krisztus a világ egyetlen Megváltója és Üdvözítője, hogy csakis akkor érhetjük el életünk célját, ha odafigyelünk Jézus örömhírére és tanítása szerint élünk. Nekünk kell arról tanúságot tenni, hogy valóban nem csak kenyérrel él az ember, hogy érdemes odafigyelni ma is Isten szavára, Jézus tanítására, mert nélküle emberi problémáinkra sem találunk igazi megoldást.
Papság nélkül nincs Eukarisztia: szentmise és oltáriszentség, és az Eukarisztia nélkül nincs Egyház. Imádkozzunk tehát papi hivatásokért, hogy akiket az Úr megszólít azok meghallják és készségesen követik hívó szavát, hogy továbbra is legyenek papjaink, akikre Jézus rábízhatja juhait, hogy mint jó pásztor vezessék őket az örök életre vezető úton, hogy az Egyházban minden nép felismerje Isten népét, és általa minél több ember eljusson élete céljára, az üdvösségre, az örök boldogságra.

Dr. Rédly Elemér
városplébános



2002. június 16., vasárnap 20:57


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület