CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 24., szerda, György napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Egészséges Városok Magyarországi Szövetsége Koordinátori értekezlete

    Az Egészséges Városok Magyarországi Szövetsége Koordinátori értekezletét tartja Sopronban.
    A kéznapos rendezvény a volt Vármegyeháza dísztermében június 17-én igazgatótanácsi üléssel kezdődött. A koordinátori értekezlet díszvendége Nancy G. Brinker az Amerikai Egyesült Államok nagykövete volt.
 


Dr. Gimesi Szabolcs átadja Nancy Brinker nagykövetneka város ajándékát 

    Antonio De Blasio az Egészséges Városok Magyarországi Szövetsége főtitkára az Egészséges Városok magyarországi mozgalmának történetét, célkitűzéseit ismertette.
    Az 1988-tól, 2002-ig átfogó időszakra vonatkozó programok általános jellemzőit, a nemzeti egészségügyi és környezetvédelmi programokkal, valamint a szövetség helyi szintű döntéshozatali rendszerrel való kapcsolatait és a szervezet felépítését is bemutatta. Szólt az értékelő rendszerről is, hangsúlyozva, hogy a legtöbb tennivaló a helyi infrastruktúrális háttér vonatkozásában van.

Antonio De Blasio az Egészséges Városok Magyarországi Szövetsége főtitkára

    Nancy Brinker nagykövet asszony elmondta, hogy 20 évet dolgozott önkéntes szervezetben és személyes indíttatásból is külön figyelmet fordít a rákbetegségek elleni küzdelemre. Hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államokban a hasonló jellegű tevékenységet ellátó civil szervezetek a mindenkori kormánytól függetlenül ők maguk teremtik meg működésükhöz szükséges tőkét, ami fontos függetlenségük megőrzésében. Nem elsősorban a pénzről szól az egészségügynek segítő szervezetek tevékenysége, hanem tagjainak odaadó és önzetlen munkájáról - mondta a nagykövet asszony, aki hangsúlyozta, hogy politikusok, ismert közéleti személyiségek mellett számos "köznapi" tagja is van a szervezeteknek, akiknek egyenként is szükség van a különböző társadalmi szinteken kifejtett munkájára. Nem szabad alábecsülni az egyén erejét, aki a maga tettével hozzá tud járulni, ahhoz, hogy emberi sorsok jobb irányt vegyenek - mondta Nancy Brinken.
A nemzetközi szintű partnerkapcsolatok szükségességét a meglévő közösségi források mobilizálásának és a fejlesztések üteme gyorsításának lehetősége indokolja.

A rendezvényen dr. Gimesi Szabolcs Sopron Megyei Jogú Város polgármestere is köszöntötte a résztvevőket.
 
 A tanácskozást sajtótájékoztató követte.

    Nancy Brinker nagykövet asszony a cyberpress.sopron.hu kérdésére elmondta:
- Elsősorban a nőket szólítja meg az a non-profit szférában kiteljesedő munka, akiknek teljes odaadására van szükség ahhoz, hogy erőfeszítéseik eredményesek legyenek. Mindez Magyarországon is megtehető.

A magyarországi összehasonlítások tekintetében speciális körülménynek mondható, az hogy az Egyesült Államok, a technikai fejlődés, technológiák, tudás robbanás-szerű fejlődését mutató, nagyon gazdag ország, ahol ugyanakkor komoly hagyománya van a non-profit szervezetek – kormányzati szférához is kapcsolódó és nem kormányzati – munkájának. Ezek a civil, jórészt önkénteseket foglalkoztató szervezetek nem állami, vagy kormányzati pénzekből működnek is függetlenségüket teljes mértékben meg tudják őrizni.

    Antonio De Blasio az Egészséges Városok Magyarországi Szövetsége főtitkára a rendezvény, valamint két egyesült-államokbeli civil szervezettel közeljövőben megkötendő együttműködési megállapodás jelentőségét abban látja, hogy a két országbeli, nem kormányzati szervezet tapasztalatai kölcsönösen használhatók és esetenként, alkalmazhatók. A főtitkár azt is hangsúlyozta, amit számos külföldi partner is elismert: egy együttműködés akkor jó, ha mindkét fél egymás tapasztalatait hasznosítani tudja.
Példaként az egészség-kommunikáció kérdését hozta fel Antonio De Blasio, az oktatási szervezetekkel, médiumokkal való együttműködésben a magyar fél más országok által is hasznosítható, tapasztalatokkal rendelkezik.

Dr. Payer Erzsébet alpolgármester és dr. Gimesi Szabolcs polgármester Nancy Brinker nagykövettel a tanácskozás szünetében

    A cyberpress.sopron.hu arra a kérdésére, hogy egészségesek-e a magyar városok a szervezet főtitkára ezt válaszolta:
- Azok, akik csatlakoztak ehhez a szervezethez, annyival egészségesebbek a többieknél, hogy kinyilatkoztatták ezt a szándékot és elkötelezték magukat egy egészségesebb szemlélet szerinti élet-vezetésre, várospolitikai-gondolkodásra. Az Egészséges Városok program éppen arról szól, hogy a meglévő források egy egészségesebb, racionáltabb felhasználását biztosítsa. Időben is hosszú folyamatokról van szó. Sok város tagja már a szervezetnek, akik évek óta együtt dolgoznak, azoknál észrevehetők a pozitív irányú változások.
    Az egészség központba helyezése nem pénzkérdés, a meglévő források racionálisabb felhasználásáról van szó

T.É.  
Kapcsolódó oldalak:

Az Egészséges Városok Magyarországi Szövetsége
Az Amerikai Egyesült Államok Nagykövetsége, Budapest



2002. jĂşnius 18., kedd 10:32


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület