CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Úton egy közös régió felé

    Úton egy közös régió felé témában közlekedéslogosztikai és közlekedéstelematikai szimpóziumnak adott otthont Sopron.
    A Reginnov Tanácsadó Kft. és a Bohmann Events kiadóvállalat szervezésében a Pannónia Med Hotelben a résztvevők és szervezők június 18-án sajtókonferencián számoltak be a szimpózium munkájáról.

    EU bővítés és Eurorégió, Regionális és régiókon átívelő közlekedésfejlesztés, a logisztika határokon átnyúló helyzete és stratégiai kérdései, közlekedés és telematika voltak a fontosabb témakörei a tanácskozásnak.

Dr. Gerhard Platzer, DI Peter Brodesser, Mag. Andreas Schieder, Dr. Gabriella Ambros,  Dr. Gimesi Szabolcs,  Prof Dr. Knoll Imre, Firtl Mátyás, Erdeiné Horváth Klára

    A sajtókonferencián Mag. Andreas Schieder, Bécs Város Európa Bizottságának elnöke hangsúlyozta, hogy a Bécs-Sopron-Győr-Pozsony-Brünn térségben európai mértékkel mérhető fejlődési potenciál jelenik meg. Bécs, Alsó-Ausztria és Burgenland tartományok az utóbbi években kísérletet tettek arra, hogy sokszínű projektekkel, az EU által biztosított támogatási forrásokat is felhasználva, kis lépésekben segítsék a régióképződést. A folyamatban résztvevő tartományok szemszögéből elképzelhető egy határokon átnyúló Európarégió kialakítása, azzal a céllal, hogy a határokon átnyúló regionális szinten meginduljon a közös növekedés folyamata, ami az Európai területfejlesztési Koncepció értelmében a sokközpontú európai régiórendszer egy kiemelt jelentőségű zónájának kialakulását eredményezi.
    A sajtóban gyakran előforduló hírekkel ellentétben "Bécs igent mond" az unió-bővítésre hangsúlyozta Andreas Schieder, hiszen a már régóta tartó régióbeli összefonódások révén Bécs tudatában van az EU-bővítés teremtette új lehetőségekkel.

    Firtl Mátyás a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés alelnöke kifejtette, hogy Győr-Moson-Sopron megye, a West-Pannon régió tagjaként és soros elnökeként fontosnak tartja a konferenciát, hiszen a megye a térség legdinamikusabban fejlődő régiójának része. Országos viszonylatban a nyugati határmentére koncentrálódik az árukivitel fele, ezért is közös érdek az Európarégió megalakítása. Az alelnök kiemelte egy észak-dél irányú régiós összeköttetés megvalósításának a fontosságát, amely közlekedéspolitikai, logisztikai és politikai kérdéseket egyaránt felvet.
    Dr. Gerhard Platzer (Regionális Szállító- és Ellátórendszerek Integrált tervezése és Fejlesztése Kft.) Burgenland közlekedési koncepciója alapelveiről, célkitűzéseiről szólva elemzések során kitért arra, hogy az eddig tervbe vett nemzetközi útvonalak nem érintik Burgenland tartományt, ezért szükséges Burgenland elérhetőségének javítása. Első lépésként Sopron-Felsőőr (Oberwart) vonal fejlesztését jelölte meg.
    DI Peter Brodesser Bécs Város EU-támogatásokért felelős osztályvezetője az Európa-régió perspektíváról szólva négy kérdéskört érintett: az Európa-régió létrehozása szükségszerűségének, céljainak, partnereinek és struktúrájának kérdéseit.
    Prof Dr. Knoll Imre a Magyar Logisztikai Egyesület vezetője hangsúlyozta a tényt, hogy regionális, illetve ezen belül településfejlesztési eredmény csak az állami és magánszektor jól átgondolt együttműködése által valósulhat meg. Ugyanakkor bejelentette, hogy az Európai régió létrehozásának kérdésével is összefüggően a Magyar Logisztikai Egyesület a három országot érintő fejlesztések érdekében, egy regionális fejlesztési irodát hoz létre Sopronban.

Dr. Gerhard Platzer előadása
    A sajtótájékoztatón, amelyen Sopron város nevében dr. Gimesi Szabolcs polgármester köszöntötte a résztvevőket,  – valamint a rendező Bohmann Events és Reginnov cégek – is bemutatkoztak az is elhangzott, hogy a globális versenyben csak a legalább négymillió fős lakossággal rendelkező a térségeknek van esélyük. Bécs-Pozsony-Győr-Sopron-Brünn térségben az egyedi erősségekre mind szükség van, a közös projektek, közép és hosszútávú célok megvalósítására pedig Európai Uniós pénzekre is számít az Európarégió.
    Az együttműködésről további megbeszélések június 19-én Bécsben folytatódtak.



2002. június 20., csütörtök 01:36


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület