CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 5., vasárnap, Györgyi napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Melegben, szívességből - elgondolkodni

Beadandó


Kedves Ivan! Szeretett Mindannyian!


Ha az ember olyan rendes, hogy az utolsó pillanatra hagyott kötelező olvasmány-jegyzet legépelését szívességből átvállalja egy főiskolás főiskolás-társától... az ne csodálkozzon, ha pötyögtetés közben arra eszmél: az olvasottak valósággal kényszerítik elámulni, milyen tudásanyag is halmozódott fel ezen a Földön a sok-sok generáció tudósainak hangyaszorgalma által.

A XIII. századi matematikus, Fibonacci konstruált egy érdekes számtani sort: olyan haladványt, amelynek két egymás utáni tagjának az összege adja meg a következő értéket. Ha 0 és 1 a kiindulásul választott szám, akkor a haladvány így alakul. 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89 stb. Minél előbbre haladunk, annál inkább lesz mértani haladvány is a számtani sorból.

A "pisai Leonardo", Bonacci fia - ismert nevén Fibonacci (1170-1250) -, diplomataként tett nagy utakat Egyiptomban és Szíriában, s ott ismerkedett meg az arabok magas színvonalú matematikájával is. Liber Abaci című értekezésében (1228), amelyet II. Frigyes csillagjósának ajánlott, foglalta össze fejtegetéseit - közöttük az említett haladványt.

II. Frigyes palermói udvarában a félelmetes tudású matematikus, Giovanni di Palermo kezdeményezésére rendeztek lovagi tornákat. Nem marcona hadfiak küzdöttek itt, hanem a szellem bajnokai, és akadt közöttük egy lovag, aki még egy harmadfokú egyenletet is megoldott: a pisai Leonardo. Egy másik versenyen meg azzal kápráztatta el a jelenlevőket, hogy az előbbinél is fogasabb kérdésre adta meg a helyes választ.

Így hangzott a rejtvény: "Mekkora lesz a nyúlállomány az év végére, ha van egy nyúlpárunk, amely a második hónaptól kezdve szaporodik, minden új pár havonta egy utódot hoz a világra, s közben egyetlen újszülött sem pusztul el?" - Ezt a feladványt oldotta meg Fibonacci azzal a számsorral, amelynek minden tagja az előtte álló két szám összegéből adódik, tehát: 2, 3, 5, 8 stb.

Nehéz megállapítani, hogy Fibonacci mi újat tett hozzá ahhoz, amit az araboktól tanult. Könyvében vannak olyan példák - így a szóban forgó számsorozat is -, amelyek forrása ismeretlen, azonban nem tudjuk, hogy ezeket Leonardo Fibonacci mester maga találta-e ki, vagy olyan forrásmunkákból merítette, amelyek nem maradtak fenn. Nem zárható ki a középkorban közkézen forgó, végső soron görög forrásokból merítő példatárak ismerete sem, hiszen a megfejtést Fibonaccinak csak kitalálnia, a feladvány megfogalmazójának viszont előzőleg is ismernie kellett...

Csak ennyit szerettem volna közreadni ízelítő elmélkednivalónak e meleg nyári napokra. Remélem, sikerült Önöket egy kicsit elszórakoztatnom...

- gyöngyös -



2002. június 20., csütörtök 19:53


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület