CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 6., hétfő, Ivett, Frida napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Zarándokút Rómába

12 fő Kolozsvárról

Zarándokút Rómába

Az Erdélyi Kárpát Egyesület (EKE) 1891-ben alakult, természetjáró magyar turisztikai szervezetként. A '89-es változások után újjászerveződött, és természetjáró túrákat szervez Erdélyszerte, különböző tematikával. Idén sem marad el a Jókai emléktúra, a Nagy Lajos által szervezett csíksomlyói zarándokút a pünkösdi búcsú alkalmával. A 300 km-es utat több mint 14 nap alatt teszi meg a csapat.

- Idén is szerveztem a negyedik csíksomlyói utat - mondta Nagy Lajos szervező -, amikor Gyurka Előd, a Szabadság fotóriportere javasolta a római világtalálkozót. Iskolás koromban sokat foglalkoztam az ókorral, regényeket olvastam a Római Birodalomról. De soha nem azonosultam az elnyomó rómaiakkal, hanem a lázadókkal, mint például Spartacus, Hannibál, Péter apostol, aki az őskeresztények vezetője, Krisztus helytartója volt. Henrik Sienkiewicz Quo vadis című regényét olvasván született meg bennem a gondolat, hogy valaha Rómába zarándokoljak el, arra a helyre, ahol a regény szerint Szent Péter találkozott Jézus Krisztussal. Ma már nem vagyunk határokhoz kötve, de a zarándokút megtétele anyagiakhoz van kötve. Indíttatásom inkább lelki természetű, de turisztikai vonzata is van. Az út során készített fényképeket egy könyv erejéig szolgáltatnám.

- A magyarságnak kimagasló ünnepe van az idén: ezer éve vált kereszténnyé, alakult állammá. Azért tesszük meg ezt az utat gyalog, per pedes apostolorum, hogy emléket állítsunk azoknak, akik a nem motorizált világban gyalogszerrel járták ezt végig.Az ezredforduló alkalmával, 2000. augusztus 15-20. között kerül megrendezésre Rómában egy ökumenikus, zarándoklattal egybekötött ifjúsági világtalálkozó. Már álmomban is látom a több mint 1700 km-es utat, a kanyarokat… Öt országon: Románián, Magyarországon, Horvátországon, Szlovénián és Olaszországon fogunk áthaladni. Ha betartjuk a szabályokat, több mint 90 napig tart az út, ha naponta 30 km-t teszünk meg. Vékonyan számolva a ruházkodás, szállás, élelmezés, vízum 17 ezer dollárba kerül. A Szent Mihály plébánia, Czirják Árpád érseki helynök úr szépnek találta az utat, vállalta, hogy fedezi a költségek egynegyed részét. A kolozsvári Református Egyházközség, a Magyarok Világszövetsége Erdélyi Társasága is jelentős összeggel támogatott. Az összeg még nincs egyben, így olyan erdélyi vállalkozók segítségét kérjük, akik áldoznának az ötlet megvalósítására. Amennyiben magukénak érzik ezt az ötletet, kéejük, támogatásukat az EKE bankszámlájára juttassák el: 251105.112130001130007, BancPost. Részletesebb tájékoztatásért hívjanak a 064-186382 -os telefonszámon (Nagy Lajos).

- Mik a célkitűzéseik?

- A zarándokúttal meg szeretnénk mutatni a világnak, hogy létezünk, és akarunk létezni. Olyan helyekre látogatnánk, amelyek kapcsolódnak a mi magyar történelmünkhöz.

- Merre vezet a tervezett útvonaluk?

- Kolozsvár (az Erdélyi Szigethegységen keresztül haladva) - Arad - Szeged - Baja - Nagykanizsa - Maribor - Ljubljana - Trieszt - Velence -Pádova - Bologna - Firenze - Róma.

- Kik jelentkezhetnek?

- Bárki feliratkozhat, akik szívügyének érzi ezt a zarándokutat, és tud napi 30-35 km-t gyalogolni. A zarándokcsapat tagjai között 23 és 73 éves is van .

Szőcs Andrea Enikő



2000. május 08., hétfő 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület