CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 1., szerda, Fülöp, Jakab, Amarilla napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Borváros  

Győr-Moson-Sopron Megyei fehér- és vörösborverseny 2002. és konferencia

A megyei fehér- és vörösborverseny

" A régmúlt idők hagyományait felelevenítvén, és hagyományteremtő szándékkal, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat első ízben 2001. június 26-27-én Pannonhalmán rendezte meg a 2001. évi Megyei Borversenyt.

"A versenyre csaknem százan neveztek be, melyből 21 bor nyer Arany minősítést. A verseny fődíját Dr. Vaszari László 2000-es évjáratú pannonhalmi királyleánykája és a VINEX Borászati Kft. 1999-es évjáratú soproni merlot barrique bora nyerte el. A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat vállalta, és a jövőben is vállalja, hogy a verseny fődíjaként a megye vörös- és fehér bora címeket elnyert italokat egy éven át ajándékozza a megyei önkormányzat partnereinek és vendégeinek."

...áll a szőlőfürtös iniciálés "krónikában" , A XXI. századi Borkönyvben a tavalyi esemény, – a győztes borokkal, borászokkal és az aranyérmet nyert borokkal mind –  amelynek folytatását a Sopronban június 27-28-án megrendezett eseményen történtekkel fogják hamarosan kiegészíteni.
    A 2002-es Megyei fehér- és vörösborversennyel, a "A szőlészet és borászat aktuális kérdései" címmel megtartott konferencián elhangzottakkal. Mindazokkal, amelyek alább következnek...
 
A konferencia
    A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat szervezésében  a Hotel Sopron adott otthont a Győr-Moson-Sopron Megyei fehér- és vörösborversenynek és "A szőlészet és borászat aktuális kérdései" című konferenciának.

    A konferencia résztvevőit Firtl Mátyás a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés alelnöke és dr. Gimesi Szabolcs Sopron polgármestere, a Szőlő- és Borvárosok Szövetségének elnöke köszöntötte. A megyei alelnök a minőségi bortermelés fontosságáról szólt, kiemelte a hasonló fórumok a bortermelést és - marketinget segítő szerepét, valamint szólt a minőségi munkát támogató pályázati lehetőségekről.
    A Borvárosok Szövetsége létrejöttének egyik célja volt, hogy az önkormányzatok a maguk sajátos eszközeivel tudják támogatni a bor ügyét, a termelők, valamint a borivás kultúrájának szempontjából egyaránt - mondta Dr. Gimesi Szabolcs. A borok megmérettetése megfelelő alkalmai az Európa-szerte tapasztalt igényes borkultúra kialakításának; a tapasztalatok mindenképpen azt mutatják, hogy a magyar borász-társadalom elindult abba az irányba, amelybe haladnia kell.
    A konferencia előadásai sorában Időszerű agrárgazdasági kérdések a szőlészetben és borászatban címmel Dömötör József (FVM Mezőgazdasági Főosztály), Országos Főborász, A szőlőtermesztés 2002. évi növényvédelmi problémái címmel pedig, Ferencz Vilmos , területi tanácsadó a BASF területi képviselője tartott előadást. A 2002. évi agrártámogatási rendszer a szőlészeti, borászati vonatkozásairól Nagy Endre, FVM Győr-Moson-Sopron Megyei Földművelésügyi Hivatalának vezetője beszélt.
    Keglovich István, a Bormarketing Műhely Kht. közösségi programvezetője, projektfelelőse előadásában tájékoztató hangzott el a Győr-Moson-Sopron megyei borvidékek stratégiai programjáról, amelyet Szalka Péter, Országos Borminősítő Intézet elnökének Borászati minőség szerepe a bormarketingben előadása követett.
    Taschner Tamás, a Nyugat-Dunántúli Regionális Marketing Igazgatóság igazgatója A borturizmus jelentősége a Nyugat-Dunántúlon témában tartott előadását szakmai vita és konzultáció követte.

A megyei közgyűlési és a hegyközségi elnök a borokról konzultál


 


Díjak és díjazottak:
    A délután folyamán sor került a Győr-Moson-Sopron Megyei Borverseny ünnepélyes eredmény hirdetésére és díjátadására. A következő díjak kerültek kiosztásra:

Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat két különdíja:

A legjobbak

Győr-Moson-Sopron Megye Legjobb Fehérbora:

Ópince Pázmándhegy Kft. 2001. évi Olasz rizling

Győr-Moson-Sopron Megye Legjobb Vörösbora:

Szita Ákos 2000. évi Cabernet sauvignon

 


Az FVM Győr-Moson-Sopron Megyei Különdíja


Vincellér MPS Kkt. 1999. évi Zenit bora

Az AMC Nyugat-Dunántúli Regionális Képviseletének különdíja

Vincellér MPS Kkt. 1999. évi Zenit bora

Az ITD-H különdíját a bormarketingben kiemelkedő teljesítményt nyújtó,


Jandl Kálmán, 2000. évi Kékfrankos II . és III. boraiért kapta.

A Magyar Turizmus Rt. Nyugat-Dunántúli Marketing Igazgatóság különdíja


Dr. Vaszari László 2001. évi Királyleányka

A BASF különdíjait a következők nyerték:

Szőllősi Pincészet 2001. évi Sauvignon blanc (nagy doboz)
Hajdúk Henriett 2001. évi Kékfrankos
Mezőgazdasági Borászati Szövetkezet 1991. évi Rajnai rizling
Iváncsics Zoltán 2001. évi Merlot
VINEX Kft. 1999. évi Kékfrankos

(A verseny nevezési listáját, a benevezett és nyertes borokkal kapcsolatos több statisztikai adatot is hamarosan közzéteszünk.)
sztoth



2002. jĂşnius 29., szombat 00:22


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület