CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 6., hétfő, Ivett, Frida napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Tavaly Sopronban találkozott a szakma

Hívójele:YO5AFJ

Beszélgetés Kormos Sándor rádióamatőrrel,
a nagybányai rádióklub egykori vezetőjével

„Köszönjük, hogy ötven éven át vették üzeneteinket" – így szólt az utolsó rádiótávirat, amellyel a Japán Meterológiai Hivatal búcsúzott a hajókat időjárásjelentéssel, a tájfunok érkezésének előrejelzésével segítő állami morzeszolgálattól. Az idézett szavak egyben a morzejelek hivatalos pályafutásának végét is jelentették a Felkelő Nap országában, ahol ezentúl a modern távközlési műholdak veszik át a távírók helyét.
Persze a morze amatőr szerelmesei feltehetően még ott is hosszú ideig hódolni fognak szenvedélyüknek, de azért elgondolkozunk: az új távközlési technikák, rádiótelefonok, a folyamatos hang- és képátvitelre is alkalmas számítógépes világháló elterjedésével miként vonulnak vissza múzeumokba és történelem-könyvekbe az egykor korszakalkotó találmányok. Vagy mégsem?
A rádióhullámok sistergő, fütytyögő hangzavara mögött egymást keresők megszállottságában – amellyel éjszakákon át képesek az éter hangjait figyelni, pusztán azért, hogy néhány szót válthassanak egy számukra teljesen ismeretlen emberrel valahonnan a Föld túlsó feléről – az valami sajátos, vissza nem adható, sehol másutt fel nem lelhető. Elszemélytelenedett világunkban nagyon emberi, és hasonló lehet az élmény az internetes csevegő-programokéhoz.

***

– Sanyi bácsi hogyan lett rádióamatőr?

– 1943-ban Nagyváradon, a postaiskolán tanulva hallottam először a mozgalomról. Háború lévén, engedélyeket akkor nem adtak ki, de elméletben elmagyarázták nekünk, miben is áll a rádióamatőrködés. Általában a posta, vagy a távközlési minisztérium adja ki a névre szóló engedélyeket, amelyen az illető úgynevezett hívójele is szerepel. Az amatőrök két nagy csoportba tartoznak: a megfigyelő amatőrök csak hallgatják, hogy milyen munka folyik a frekvenciákon – ők a rádióamatőrizmus inasai –, a másik csoportba az adóengedéllyel rendelkezők tartoznak, akik már kapcsolatot is létesítenek egymással a rádióhullámok segítségével. Én is megfigyelőként kezdtem, szorgalmasan hallgattam a frekvenciákat, aztán küldtem a sok nyugtalapot – amatőrnyelven: QSL lapokat – s kaptam szépszerivel válaszokat is. Bizony nagy öröm volt, amikor mondjuk egy déli-sarki expedíciótól, vagy Indiából, sőt, a Fokföldről érkezett egy-egy szép színes lap. Volt szerencsém például rádión beszélni Husszein jordán királlyal, Juan Carlos spanyol királlyal, vagy egy Concorde repülőgép pilótájával, Thor Heyerdal expedíciójával és másokkal.

– Ilyenkor beszélgetni is lehet, vagy csak morze-jelekkel váltanak üzenetet?

– Többféle üzemmód is van. Amenynyiben a rádióamatőr ismer idegen nyelveket – főleg az angolt –, vagy véletlenül ugyanazt a nyelvet beszélik, akkor "fóniában", azaz mikrofon előtt, élő hanggal folyik a beszélgetés. A rádióamatőrök nagyon nagy százaléka azonban a morzejeleket is jól ismeri. A távíró egyik előnye, hogy sokkal egyszerűbb az adókészülék, ugyanakkor a morzejelek nehéz terjedési viszonyok között is érthetőek, ahol már a fónia jel, tehát a beszéd belevész a nagy sistergésbe és zajba. Aztán van egy újabb mód, a televíziós képátvitel, ahol állóképet közvetítenek – az illető fényképét, tájképet, bármit – de szerepelnie kell rajta a hívójelnek is, hogy tudni lehessen, ki az, aki közvetíti. Léteznek más lehetőségek is, például amikor átjászóállomásokon keresztül dolgoznak, vagy ultrarövid hullámok segítségével, holdvisszaverődéssel, meteornyomvonalakon keresztül, de ezeket ritkábban használják.

– Mit jelent a rádióamatőrködés: sportot vagy hobbit?

– Ezt is, azt is. Tagadhatatlan, hogy egy hasznos, nevelő tevékenységről van szó, amely fejleszti a kézügyességet, segít az idegennyelvek elsajátításában. Bizonyos karakterformáló hatása is van, hiszen nem lehet akárhogyan beszélni a rádión keresztül, hiszen azt az egész világ hallja, a rádióhullámok nem ismernek országhatárokat. Azt szoktam mondani: minden rádióamatőr az ország fizetetlen nagykövete is egyben. Komoly elektronikai ismeretekre, sőt fizikai felkészültségre is szükség van, hiszen vannak olyan nemzetközi rövidhullámú és ultrarövid-hullámú versenyek, ahol akár 24- 48 órát is a készülék mellett kell ülni, ami nem csak fizikailag, de szellemileg is kimerítő. Ennyi időt eltölteni fülhallgatóval, fóniába – tehát amikor mikrofonba beszél az ember – még elmegy, de amikor "távíróba" folyik a verseny, annyira összpontosítani kell, hogy verseny végeztével azt sem tudja az ember, hogy fiú-e vagy lány, és még órákig hallja a fülében a morzejeleket.

– Kik szervezik ezeket a versenyeket?

– A nemzetközi rádióamatőr szövetség, vagy az egyes országokban működő nemzeti szövetségek, de persze a nemzetközi fórumnak ez utóbbiakat is jóvá kell hagynia, hogy lehetőleg ne keresztezzék egymást és a feltételeik se mind ugyanazok legyenek, legyen bennük egy kis változatosság. Nagyon sokféle verseny létezik, általában kikötés, hogy a világ minél több országával, kontinensével, vagy zónájával kell kapcsolatba lépni, s ezt különféleképpen pontozzák. Versenyen kívül is minden összeköttetés után küldünk egymásnak egy nyugtalapot – főleg, amikor először dolgozunk egy rádióállomással –, ezeket szorgalmasan összegyűjtjük, amelyek alapján lehet aztán különböző diplomákat kérni. Ez olyan trófea a rádióamatőr számára, mint vadásznak a szarvasagancs. Én több száz versenyen vettem részt; itt van például egy amerikai diploma, miszerint 24 óra leforgása alatt több ezer amatőr közül nekem is sikerült minden kontinenssel összeköttetésbe lépnem. Vagy ez a japán diploma, az ún. ázsiai SSB verseny, ahol az elsők között szerepeltem. Három alkalommal országos elismerésben részesítettek: 1972-ben, 1974-ben és 1984-ben.

– Egy rádióamatőr számára sikerélmény minden egyes kapcsolat, amit sikerül megvalósítani. Ezek között is van néhány igazi csemege...

– Így igaz, amikor az egyik déli sarki expedícióval sikerült kapcsolatba lépnem, itt nálunk kb. 34 fokos melegben ültem a készülék mellett, onnan meg azt mondja a rádióamatőr kolléga: jó neked, mi itt mínusz 40 fokban didergünk, s a szélsebesség 120 km óránként. Vagy itt van egy másik QSL-lap, Husszein király fényképével, amint a rádióadója mellett áll.

– Vele hogyan került kapcsolatba?

– A rádióamatőrök rengeteg időt, sok álmatlan éjszakát áldoznak arra, hogy egy-egy ritka állomással dolgozhassanak. Hát így történt, hogy ülök a készülék mellett, hallgatom, hogyan dolgoznak mások, mikor egyszer csak feltűnik egy hívójel, amivel még nem dolgoztam. Mikor befejezte az összeköttetését, én is hívom az ő frekvenciáján, s válaszol is. Kicseréltük a kötelező műszaki adatokat, majd megköszöntem az összeköttetést. Mondta, hogy okvetlenül el fogja küldeni a QSL-lapját, s mivel ez volt az első összeköttetésünk, én is küldjem el az enyémet. Később felhív egy francia amatőr, s azt mondja nekem: kurtán-furcsán elintéztétek egymást, tudod kivel dolgoztál? Igen, a JY7-tel - válaszoltam hanyagul. De tudod ki volt az? Husszein király! Meglepetésemben csak annyit mondtam, hogy hát akkor az Isten éltesse...

– Megtörténik, hogy ugyanazzal a személlyel gyakrabban váltanak üzenetet?

– Hogyne. Amatőr barátságok is szövődnek így. Emlékszem, Venezuelából egy idős rádiósra, aki 1929-ben ment el Romániából. Egy vasárnap reggel a 21 MHZ-es sávot hallgattam amikor sikerült felfedeznem, s ahogy meghallotta, hogy Romániából hívom, hát nagyot kiáltott örömében, hiszen már évtizedek óta nem hallott román szót. Nagyon megkért, hogy vasárnap délelőttönként máskor is legyek kint a sávban, hogy beszélgethessünk. Ugyancsak onnan volt egy magyar lány – az Ica –, aki meghallotta az előbbi beszélgetést s felhívott; vele már persze magyarul beszélgettünk. Egyébként szinte a világ minden sarkában találni olyan rádióamatőrt, aki magyar nyelven forgalmaz. Volt egy érdekes eset: egy algériai rádióamatőrrel beszélgettem angolul, s hirtelen egy szó nem jutott eszembe. Hogy a fenébe is mondják? – mormogtam magamban a bekapcsolt készülék előtt, mire megszólalt az illető: hát mondd akkor magyarul!

– Sanyi bácsi 20 éven át irányította a megyei rádióklub tevékenységét, s közel 15 évig volt a nemzeti rókavadász-válogatott edzője. Milyen elvárásai voltak az amatőrökkel szemben?

– Az, hogy edzője lehettem a nemzeti csapatnak, a nagybányaiaknak volt köszönhető, hiszen az általuk felmutatott eredmények alapján esett rám a választás. Ami az elvárásokat illeti: a klubtagoknak tudniuk kellett azt, hogy itt nem csak egyszerű műszaki elfoglaltságról, időtöltésről van szó, hanem sokkal többről: emberi kapcsolatokról. Így hát a rátermettség mellett talpig embernek kellett lennie minden rádióamatőrnek. Tudnia kellett az alapfogalmakat, s mivel az elektronika hatalmas léptekkel fejlődik, állandóan böngésznie kellett a szakirodalmat. Mivel hobbiról volt szó, az illetőt a kíváncsiság is hajtotta, és szinte játszva tanulta meg ezeket a dolgokat. Hasonlóképpen van ez az idegen nyelvekkel is. Tehát nagyon szeretnie kell azt, amit csinál, mert ez a nehézségek leküzdésében is segít. Nagyon fontos volt a közösségi szellem, a kölcsönös tisztelet. Az igazi amatőrök önzetlenül segítik egymást. Ha én elmennék egy idegen országba zsebemben egy QSL-lappal, amit egy ottani rádióamatőrtől kaptam, nyugodtan becsengethetnék az ajtaján, úgy fogad, mintha a legjobb barátját fogadná.

– Lakásának polcain régi rádióalkatrészeket őríz. Sokat változott a rádióamatőrök világa?

– Össze sem lehet hasonlítani a mai körülményeket az akkoriakkal. Mi annakidején gyári áron jutottunk hozzá alkatrészekhez, a hadseregtől pedig nagyon jutányos áron kaptunk készülékeket, amelyeket át lehetett alakítani amatőr frekvenciákra. Ma horribilis ára van az ezeknek, nem beszélve arról, ha valaki gyári készüléket szeretne vásárolni. Régebben a költségvetésünk is több mindent megengedett, így több tagunk jutott el versenyekre. Ma a helyiség sem megfelelő – egyetlen kis szobából áll, s a Nemzeti Rádióamatőr Szövetség, illetve a megyei fiókok költségvetése minimális. Pedig közel másfélszáz rádióamatőr dolgozik a megyében s legalább hetvenen aktívan rádióznak. Nagybányán 34 rádióamatőrről tudunk, s Felsőbányán is vannak vagy 12-en. A Bogheşiu Carol által vezetett megyei klub tagjai az elmúlt évben is számos hazai és nemzetközi trófeát szereztek, nyugati szaklapok is elismerően írtak tevékenységükről. Idén augusztusban (20-22. között) nemzetközi rádióamatőr értekezletet szerveznek a Şuioron, a Rozsály-tetőn pedig egy kis versenyállomás felépítését tervezik. Persze mindez elég sok pénzbe kerül, így örömmel fogadnak bármilyen segítséget.

– Még be tetszik járni a klubba időnként?

– Sajnos most már ritkábban, nemcsak korom, hanem családi elfoglaltságom miatt is, de amikor lehetőségem van rá, felkeresem őket. Rókavadász versenyeken általában én szoktam betölteni a vezető bíró szerepét, s ha megkérnek edzések lefolytatására s az egészségem is megengedi, szívesen segítek.

***

A Rádióklub képviselői tavaly Sopronban nemzetközi találkozón vettek részt, ahol főleg magyar rádióamatőrök voltak jelen a világ minden tájáról.

Lejegyezte: Dávid Lajos (Bányavidéki Új Szó, Románia)



1999. február 27., szombat 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület