CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 19., vasárnap, Ivó, Milán napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Tíz éves a ZBGO

    Kilóg a sorból, hiszen más mint a többi. Az Ausztriában egyedülálló Felsőőri Kétnyelvű Szövetségi Gimnázium júniusban ünnepelte fennállásának 10. évfordulóját.
    Ahány nyelvet tudsz, annyi embert érsz, mondja a közmondás. Ez a bölcs gondolat kíséri azokat, akik átlépik a kétnyelvű gimnázium küszöbét. A gimnáziumnak a különlegessége abban rejlik, hogy diákjainak megadja a lehetőséget arra, hogy a németen mint oktatási nyelven túl egy burgenlandi népcsoportnyelven is, horvátul vagy magyarul érettségi szintre emelhessék tudásukat. Fő célja tehát a Burgenlandban élő magyar és horvát kisebbség szolgálata, ezek beszélt nyelvének a megőrzése és ápolása.

    Ezen túlmenően az itt végzett tanulók minden bizonnyal fontos közvetítő szerepet tudnak majd vállalni a mai Európában. Köztudott, hogy Ausztria belépése az Európai Unióba és az EU időszerű keleti bővítése a jövőben sokoldalú nyelvtudást kíván. A Felsőőri Kétnyelvű Szövetségi Gimnázium olyan diákokat képez, akik ennek a követelménynek tökéletesen megfelelnek. A német és az angol nyelv mellett magyarul vagy horvátul is tudnak, továbbá választott nyelvként franciát, spanyolt, oroszt, olaszt vagy latint tanulhatnak.
    De tegyünk egy kis időutazást és nézzük, hogyan is kezdődött, milyen kíváló eredményeket ért el az intézmény tízéves fenállása óta.
    1992. szeptember 9-én, Dr. Rudolf Scholten oktatásügyi miniszter részvételével megnyitják a gimnáziumot. Ekkor még a 38 diákot 16 tanár a felsőőri polgári iskola épületében oktatja.
    1995-ben ünnepélyes keretek között átadják az iskola új épületét. Még ebben az évben átvehetik az “Europtimus”-díjat, valamint Thomas Klestil szövetségi elnök, Göncz Árpád a Magyar Köztársaság elnöke, és Karl Stix tartományfőnök is ellátogat ide, de Elisabeth Gehrer oktatási, tudományos és kulturális miniszter is kíváncsi az iskolára. Két évvel később – 1997-ben – a News magazin által végzett felmérés során, a “standard” iskola rangsorában a legjobb burgenlandi gimnázium megtisztelő címet nyeri el, egész Ausztria területén pedig negyedik lesz.
    1999 novemberében megrendezésre kerül az első érettségi bál, majd ezt követi 2000-ben az első érettségi vizsga.
    2001-ben a Duna Televízió által meghirdetett nemzetközi történelmi vetélkedőn a gimnázium diákjai az első helyet érik el. Az itt tanulók 2002-ben a második és a harmadik helyen végeznek azon a Katasztrófavédelmi Ifjúsági Bajnokságon, amelyet az Eurégió keretében Vas megyében rendeztek. De nem kis teljesítmény az sem, hogy az iskolának saját színjátszó csoportja, kórusa, rajzszakköre, citerazenekara és kosárlabdacsapata van, amelyek Ausztria-szerte, de külföldön is sikeresen szerepelnek kulturális rendezvényeken és kiállításokon, sportrendezvényeken. (Csak két példa: a badeni Országos Diák Kosárlabda Kupán a gimnázium tartományi bajnok lány csapata a kilencedik helyet érte el; nemrégiben nagy sikert aratott a színjátszó csoport Szombathelyen.)
    A gimnázium több magyarországi partneriskolával tart kapcsolatot, rendszeresen vesznek részt magyarországi kirándulásokon, a legutóbbi épp Siófokra és Budapestre vezetett. Az iskola kulturális rendezvényein Magyarország határain túl is ismert személyiségek tartanak előadásokat.
    A kezdetek óta évről-évre nő a nyolcosztályos kétnyelvű gimnáziumban tanulók száma, a 2001/2002-es tanévben 254 tanuló járt ide, közülük heten tettek sikeres érettségi vizsgát magyar szakon.
    Végül, a gimnáziumnak sok ilyen sikeres 10 évet kívánunk, az itt tanulóknak pedig azt, hogy elmondhassák: itt szereztem meg tudásom kulcsát, márcsak a kaput kell tágabbra nyítanom; innen indulhattam el a nagybetűs életbe.

Tóth Mária
Fotó: http://www.bg-oberwart.at/
 
 



2002. jĂşlius 09., kedd 16:15


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület