CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 19., vasárnap, Ivó, Milán napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

SopronMedia  

Hotel Rózsadomb: zárt ülés-Soproni Ünnepi Hetek: műsorváltozás-Látogatható a Scarbantia Forum-Közműcsatorna-szerelés

Soproni Ünnepi Hetek: műsorváltozás. A Bányászati Múzeum udvarában meghirdetett Kedves hazug című színházi előadások elmaradnak. Helyette Cini, Isten
csúzlija című darab kerül bemutatásra Huszti Péter és Piros Ildikó előadásában. A megvásárolt jegyek érvényesek, vagy a Széchenyi tér 17-18 szám alatti
jegyirodában visszaválthatók.

Globex-ügy Zárt ülésen tárgyalta a soproni képviselőtestület a Hotel Rózsadomb eladásával kapcsolatos vevői szerződéskiegészítést, amely egyelőre szigorú üzleti titoknak minősül. Soha ilyen közel nem volt még az önkormányzat az ügy lezárásához - nyilatkozta a közgyűlést követően dr. Gimesi Szabolcs polgármester a Kisalföldnek.
 

Scarbantia központja. A Fórum és környéke Újból látogatható a Fórum Múzeum régészeti kiállítás a Sopron, Új u. 1. szám alatt.
Scarbantia központja. A Fórum és környéke Scarbantiát, mint oppidumot Kr. u. 15.-ben említi először ifjabb Plinius. A város 80 körül municipiumi rangot kapott. Ekkor kezdték kiépíteni a fórumát, amely csak Trajanus (87-117) és Antoninus Pius (136-161) császárok uralkodása közötti időben épült ki teljesen. A II. századi római kori fórum egyedülálló Pannóniában. Részletét szabadtéren a városháza mögötti régészeti parkban láthatjuk. Itáliai mintára épült fórumunk Déli része a római városházával, a curia-val az Új. u. 1. száma alatt (AXA biztosító) tekinthető meg. A fórum egyik főépülete a capitolium a mai városháza DNy-i sarka alatt volt. Ennek monumentális szobrai a Fabricius ház kőtárában (Fő tér 6. Régészeti Gyűjtemény) láthatók. A városháza sarkától kiindulva egy a burkolatban jelzett vonal jelöli a forum Ny-i szegélyét, a basilica, a törvénykezés házának lépcsősorát, amely a tér alatt négy és fél méter mélyen található.
    A Fő téren a Gambrinus és a Patika ház közötti sikátorban látható a Borostyánkő út egy szakasza. A Ferences (Bencés, Kecske-) templom előtt a burkolatban egy későrómai horreum, magtár alaprajzát jelölték a műemléki rekonstrukciók során.
    A fórum környékéről összefoglaló áttekintést Fórum Múzeumban és a Soproni Múzeum Régészeti Gyűjteményében kaphat a látogató.
 A Fórum Múzeum régészeti kiállítás hétfőtől-csütörtökig 8-16 óra, pénteken  8-13 óra; szombaton 10-17 óra között tekinthető Jegyváltás :H-P,  Axa Biztosító iroda, Új u. 1. (Tel.: 99/321-804), valamint Szo-V, Napóleon Pince, Új u. 4. (Tel.: 99/320-743)
SCARBANTIA- szakvezetést csoportoknak a Fórumon és a római kori város maradványainak megtekintésére a Scarbantia Régészeti Park Alapítvány biztosít, előzetes telefonos egyeztetés alapján: 0620 364-2263
Grafika: Mestervonal

Közműcsatorna-szerelés. A Konferencia-központ építkezésénél végzett csatornaszerelési munkálatok miatt július 26-28 között a Templom utca zárva lesz.
Nevezett időszakban a Városház utcán lehet majd közlekedni.
 
 
 
 



2002. jĂşlius 10., szerda 09:20


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület