CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 19., vasárnap, Ivó, Milán napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Regionális TV hírek  

Együttműködési nyilatkozat - Fertő-táj
Együttműködési szándéknyilatkozatot írtak alá a világörökségnek nyilvánított Fertő-tájhoz tartozó települések önkormányzatai. A dokumentum célja, hogy az egyes települések egységesen képviselhessék a magyar érdekeket, közösen pályázhassanak uniós forrásokra. A térség tavaly lett a Világörökség része, de az érintett települések eddig külön utakon jártak. A most aláírt nyilatkozatban minden település vállalja: közösen őrzik és fejlesztik a Fertő tó és környéke természeti, kulturális és művészeti értékeit. A találkozón elhangzott: a tervek között szerepel a Fertő környéki vasútvonalak egységesítése, így néhány év múlva már körbe lehet vonatozni a tavat. Rövidesen meg kell határozni a Fertő Táj központját is: a nevek között olyan, a tájegységhez tartozó szellemi központok szerepelnek, mint a nagycenki, a fertődi kastély, vagy a fertő-Hanság Nemzeti Parkhoz tartozó sarródi Kócsagvár.

Beruházások - Balaton
364 millió forinttal járul hozzá a Balaton-melléken megvalósuló beruházásokhoz a Balaton Fejlesztési Tanács. Mint a testület illetékese elmondta, az első félévi térségfejlesztési pályázatra 90 kérelem érkezett. A 60 nyertes együttesen mintegy negyedmilliárd forintot kap a beruházások megvalósításához.

Fokozott ellenőrzés - Csorna
Rendkívüli közúti ellenőrzéseket tartanak a Csornai Rendőrkapitányság munkatársai. Az intézkedésekre azért volt szükség, mert hat hónap alatt Csorna és Kapuvár között hat vonatbaleset történt. Az eddigi vizsgálatok szerint az autóvezetők súlyos szabály-talanságokat követnek el a vasúti átjáróknál. A Csornai Rendőrkapitányság közlekedési osztályának munkatársai többször mérnek a térség vasúti átjáróinál. Tapasztalatok szerint van olyan gyorshajtó, aki még nem is hallott arról, hogy milyen sebességgel közelíthető meg a vasúti átjáró.

Veszélyben a hársfa-matuzsálem - Szőkedencs
Veszélybe került az ország legidősebb hársfája. A Somogy megyei Szőkedencsen álló 700 éves fát hernyók ezrei lepték el és szétrágták leveleit. Megmentése érdekében egy új növényvédelmi módszert alkalmaztak a szakemberek: a fa nedvkeringésébe növényvédő szert injektáltak. Az eredményes eljárást az egész országban alkalmazni szeretnék a jövőben.

Osztrák-magyar képzés - Zalaegerszeg
Alsó-Ausztriai pedagógusok magyarul, Zala megyei általános és középiskolai tanárok pedig németül tanulnak egy héten át Zalaegerszegen. A közös szemináriumot tíz évvel ezelőtt hívta életre a Zala megyei Pedagógiai Intézet.

Albínó oroszlán - Győr
Fehér oroszlán született a győri állatkertben. A kis állatot és három társát mostantól látogathatják a Vadasparkba érkezők. Az állatkertben többször próbálkoztak már fehér génállomány kitenyésztésével, azonban a kölykök egy-szer sem maradtak életben.

Várszínház - Kőszeg
Megkezdődtek a próbák a 20 éves jubileumát ünneplő Kőszegi Várszínházban. A nyári teátrum a reneszánsz vígjáték- sorozatot megszakítva, az idén Örkény István művét a Tótékat mutatja be, a jövő héten nyíló jubileumi kiállítással együtt.

Bartók Fesztivál - Szombathely
18. alkalommal nyílt meg a Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál Szombathelyen. A kéthetes rendezvénysorozat a nappali zenei kurzusokon és az esti koncerteken a népzenétől a kortárs muzsikáig széles kínálattal várja a látogatókat. A fesztivál idei különlegessége a világhírű professzorok által vezetett ütőskurzus. A megnyitón nagy sikert aratott szabadtéri koncertjével a közönség egyik kedvence, az évről-évre visszatérő Amadinda Ütőegyüttes.



2002. július 11., csütörtök 15:21


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület