CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 2., csütörtök, Zsigmond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

A városhoz méltó kampány érdekében

Szövetség Sopronért Egyesület: Választási Etikai Kódex és jelöltek bemutatása
 
Választási Etikai Kódexet állított össze a Szövetség Sopronért Egyesület. A civil szervezet szándéka szerint a Választási Etikai Kódex tartalmazza mindazokat a morális szabályokat, amelyek betartása hozzájárul a tisztességes és nyugodt, Sopron szelleméhez méltó választási kampányhoz.


Farkas Gábor, Dr. Szekeres Csaba, Dr. Koszorú István, Forrás Béla asajtótájékoztatón

    A Perkovátz Házban  július 15-én tartott sajtótájékoztatón dr. Szekeres Csaba a Szövetség Sopronért Egyesület elnöke kifejtette: ugyan az országos politikai csatározások éles hangja eddig szerencsére nem zavarta meg a soproni választásra való felkészülést, mégis a jelenleg tapasztalható zaklatott belpolitikai helyzet megnehezíti az elkövetkező  kampányidőszakot, ezért szeretné a Szövetség Sopronért Egyesület, ha Sopron arról lenne nevezetes, hogy itt jelöltek, kampánystábok korrekt módon tudnak szólni a választókhoz, tisztességes módon élnek lehetőségeikkel.
    A Szövetség Sopronért Egyesület ugyanakkor  a 2002. helyhatósági választáson Sopronban induló valamennyi jelölttől kéri, hogy csatlakozzon a Választási Etikai Kódexben megfogalmazott szabályokhoz, amelyeknek néhány fontos alapelvét is ismertette az elnök.
    A célok között szerepel a Magyar Köztársaság Alkotmánya és jogszabályainak betartása, valamint, hogy mindazok, akik a Választási Kódexet aláírják, alapvetően a választásokon való részvételre ösztönözzék a választópolgárokat. A kódex a választási kampány céljaként a programok és a személyek bemutatásának elsődlegességét fogalmazza meg; minden választókerületben lehetőséget kell teremteni minden jelöltnek arra, hogy elkélpzeléseit bemutathassa, ugyanakkor felhívja az érintetteket arra, hogy tartózkodjanak a jelöltek személyes lejáratásától, valamint minden olyan etikátlan magatartástól, amelyek a jelöltek személyiségi jogait sértenék. Kérik továbbá a Választási Etikai Kódexet elfogadókat, hogy kerüljék a politikai és személyes hitelrontást és tartózkodjanak a képviselőjelöltek jó hírnevének kétségbevonásától, illetve magánéleti viszonyaik, személyiségi jogokat sértő kiteregetésétől.
- Törekszünk arra, hogy az ajánlási szelvények gyűjtése alatt a választópolgárokat indokulatalanul senki se zavarja - szögezte le dr. Szekeres Csaba, és arra, hogy egymás rendezvényének megzavarása nélkül folyhasson le a választási kampány.
    A Választási Etikai kódex részletesen kitér a választási hirdetések és plakátok, egyéb propaganda-anyag elhelyezésével kapcsolatos kérdésekre, természetesen elsődleges szempotnak ebben a kérdésben is a magasabb szintű jogszabályok és az önkormányzati rendeletek betartását tekinti.
    Általános célként javasolják a kódex összeállítói a takarékosság szem előtt tartását. A média számára is ajánlásokat fogalmaz meg a Választási Etikai Kódex az azonos esélyegyenlőség biztosítására, valamint a korrekt és tárgyszerű tájékoztatással kapcsolatosan.
    Dr. Szekeres Csaba azt is elmondta, hogy a sajtótájékoztatót követően valamennyi jelöltet állító szervezetnek elküldik az Etikai Kódexet és kérik egyúttal, hogy mind csatlakozzanak ahhoz, remélve, hogy elfogadásával és betartásával biztosítható egy olyan kampány, amely méltó Sopronhoz és az eddigi időszak választási kampánya során kialakult légkörhöz.
    Kérdésekre válaszolva Dr. Szekeres Csaba elnök azt is elmondta, hogy az Etikai Kódex a jelenlegi polgármester ötlete volt, amely más önkormányzatokkal való kapcsolatfelvétel során, az országos tapasztalatot ismerve körvonalazódott ki és amelyet a Szövetség Sopronért Egyesület szakértői készítettek elő.
 

A továbbiakban a Szövetség Sopronért Egyesület újabb három jelöltjének bemutatkozása következett, akik a jelölésük motivációiról is szóltak.
Farkas Gábor Tanár (Vas és Villamosipari Szakközépiskola és Gimnázium), az 1. számú szavazókerület jelöltje.
Sopronban született 1967-ben, a Berzsenyi Dániel Gimnáziumban érettségizett 1985-ben, majd Szombathelyen a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskola történelem-népművelés szakát végezte el. 1995-ben szerzett diplomát történelemből a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem Bölcsészettudományi karán. Emellett részt vett egészségfejlesztő-mentálhigiénés, illetve kulturális menedzser posztgraduális képzéseken is. Hobbija az olvasás és a foci, középfokú labdarúgó edzői szakképesítést is szerzett. Az elmúlt évadban a Petőfi Színház színitanodáját vezette, korábban pedig a GYIK Kht. külsős munkatársaként ifjúsági színjátszó csoportot irányított. Nős, felesége Farkas Anikó tanár, a Gyermek és Ifjúsági Központ munkatársa.

Forrás Béla Tanár, iskolaigazgató (Lackner Kristóf Általános Iskola), az 5. számú szavazókerület jelöltje.
1959-ben született Veszprémben, családja még ebben az évben Sopronba költözött. 1983-ban szerzett diplomát a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetemen biológia-testnevelés szakon. 1993-óta igazgatja a Lackner Kristóf Általános Iskolát. Jelenleg a BME közoktatás vezetői szakának hallgatója. 1998-tól tagja az önkormányzat Oktatási, Sport és Ifjúsági Bizottságának, valamint a GYIK Kht. felügyelő bizottságának. 2000-ben választották meg a Szövetség Sopronért Egyesület alelnökévé. Nős, felesége tanító és festő-restaurátor. Két gyermeke Bence 13 és Anna öt éves. Vezetői és politikai hitvallása: megteremteni a feltételeket.

Dr. Koszorú István, ügyvéd, 11. számú szavazókerület jelöltje.
„1967-ben születtett Pécsett, édesapja pécsi, édesanyja soproni születésű. Ezen kettős családi identitás okán gyerekkora szünidejének egy részét Sopronban, a Poncihter negyedben töltötte az akkori Pozsonyi utca környékén. Sopronhoz való kötődése édesanyja révén, gyerekkorán keresztül innen ered, anyai ági rokonai szintén itt élnek. Az Állam és Jogtudományok doktora diplomát Pécsett szerezte 1991-ben, majd Sopronba az akkori Ügyvédi Munkaközösségben kapott ügyvédjelölti állást. Az ügyvédi szakvizsga után egyéni ügyvédként dolgozik. Feleségem dr. Pap Orsolya orvos, kislánya Kata, jelenleg 13 hónapos huncut kislány. Jogi szakterületek közül a gazdasági jog, a civilísztika kötelmi jogi része, illetve a büntetőjog áll hozzá közel. Ügyvédi munkája során az államigazgatással a Polgármesteri Hivatalon keresztül napi kapcsolatban áll, ennek révén megtapasztalta annak működését, ezen keresztül pedig a város működését. Az utóbbi időben jelentős fejlődést lát, és bízik abban, hogy ez a fejlődés odáig jut, hogy a Hivatalban nap, mint nap ügyeiket intéző ügyfelek rövid időn belül megelégedettséggel tudnak nyilatkozni az itt tapasztaltakról. Célja többek között az, hogy az ügyfélbarát apparátus szemléletrendszer tovább erősödjön a -'Házon belül'."

B. T. É.
 



2002. jĂşlius 16., kedd 01:42


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület