CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 2., csütörtök, Zsigmond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Mi1más  

Thealter International, a Szabad Színházak XII. Nemzetközi Találkozója, július 24-28, Szeged

Andaxinház+Hólyagcirkusz



Létezik Szegeden egy mindenre elszánt társulás, akik a fejükbe vették, hogy megajándékoznak minket az alternatív színházak örömeivel, s teszik ezt már tizenkét éve. Ami, jegyezzük meg, a soproni, kultúrát támogató, és erre határozottan büszkének tűnő szcénában a hasonló szerepet betöltő KAS Színház lassú elhalásához mérve nem akármilyen teljesítmény.

Ezek az előadások nem a fősodorban helyezkednek el, nem feltételenül élvezhetők, értelmezhetők könnyedén, egyértelműen, avagy egyáltalán, a műélvezet és értelmezés hagyományos fogalmai között. Viszont mindenképpen ráébresztenek arra, hogy immáron, annak ellenére hogy ezt bárki is elhinné, valóban a harmadik évezredben járunk, ahol egyre határozottabban válik nevetség tárgyává az egész Századfordulós (1900-as évek) ízlés és gondolatvilágával megáldott/átkozott műélvezők köre. " A múlt szűk. Az Akadémia & Puskin értelmetlen hieroglifák. Puskint, Dosztojevszkijt, Tolsztojt ésatöbbit, ésatöbbit ki kell dobni a Jelenkor Gőzhajójából." Hördüljünk fel. A szöveg 1912-ben az orosz futuristák kiáltványában, jelent meg. Hördüljünk fel, és játszunk el a gondolattal, hogy a színjátszás ma már korántsem Csehovról, Shakespeare-ről, és a többi ásatag úrról, de még csak nem is Beckettről, vagy O'Neil-ről, vagy Brechtről szól, mert az ők is régesrég halottak. Nem jelenti ez természetesen azt, hogy műveik idejétmúltak vagy meghaladottak lennének, csupán azt, hogy a színházművészetben, csakúgy, mint az összes többi művészeti ágban olyan változások következtek be, amelyekről sokan álmodni sem akarnak, és amelyek életünk csendesen megváltozott mindennapjainak, világunknak lenyomatai, ebben a posztindusztriálisnak nevezett időben.

A ThealterInternational, a Szabad Színházak XII. Nemzetközi Találkozója, július 24-28 között kerül megrendezésre Szegeden, a MASZK Egyesületnek köszönhetően, amely az elmúlt évtizedben 114 színházat hozott össze huszonhat országból. 1994-ben a Balkán színházait, 1995-ben orosz színházakat mutatták be, 1996-ban Lengyelországból, 1997-ben Oroszországból és az Egyesült Államokból láttak vendégül csoportokat, 1998-ban egy bizonyos színházi iskola követőit láthatta a közönség, 1999-ben pedig a határon túli magyar színházak kaptak hangsúlyt. A 2000-ben megrendezett jubileumi fesztiválon a mögöttük álló tíz évről adtak keresztmetszetet. 2001-ben a határon túli magyar színházak mellett olyan lengyel és szlovén színházak mutatkoztak be Szegeden, amelyek korábban nem jártak még Magyarországon. Az idei színházi ajánlat is változatos, és zenei, képzőművészeti, valamint szabadtéri kísérőprogramok gazdagítják majd a találkozó ötnapos műsorát.

A programok helyszínei az elmúlt évtizedben kortárs előadóművészeti központként működtetett Régi Zsinagóga épülete és Szeged legfiatalabb kulturális intézménye, a Pinceszínház és Művészkávézó.

Program:
július 24.
20.00
Hólyagcirkusz Társulat: Kontrapunkt (zenés végjáték)
július 25.
22.00
MASZK/Pinceszínház közös produkció (Szeged): Számadás/Kosztolányi
július 26.
20.00
Közép-Európa Táncszínház: Barbárok
22.00
Civil Negyed: Wert király
július 26.
20.00
Andaxínház Produkció: Egyáltalán nem
22.00
Pinceszínház (Szeged): Vizsgálat a rózsák ügyében
július 28.
20.00
Nemzeti Táncszínház: Vendégszerető
22.00
Nemodin Színház: /sona

Valamint kiállítások és esténként koncertek, partyk a Laposon, ahol éjfél körülre megjelenik mindenki, aki addig nézett, vagy néztek, a Tisza-parton alkalmi ütőszenekarok ütődnek össze, és a megfáradt tűzokádók öblögetik torkukat.


OKR



2002. jĂşlius 17., szerda 19:09


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület