CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 19., vasárnap, Ivó, Milán napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

MÁÉRT-zárónyilatkozat, vélemények, kommentárok
 

A Magyar Állandó Értekezlet zárónyilatkozata 
 

A Magyar Állandó Értekezlet /MÁÉRT/ 2002. július 17-ei ülésének résztvevői az egyetemes magyarság nemzeti összetartozásának tudatában, a hagyományok és értékek megőrzését, a demokrácia és szolidaritás közösen vallott eszméinek kiteljesítését, a világ különböző részein élő magyarok kapcsolatainak és együttműködésének fejlesztését szem előtt tartva - üdvözlik, hogy a rendszerváltozás óta a magyar-magyar kapcsolatok konkrét együttműködésben kifejezésre jutó folyamata - amelyből jelentőségénél fogva kiemelkedett az 1996. júliusi konferencia, majd az 1999. februári alakuló üléssel intézményesült és azóta már négy alkalommal (1999 novemberében, 2000 decemberében és 2001 októberében) ülésező Magyar Állandó Értekezlet - töretlenül folytatódik; 

- megelégedéssel nyugtázzák, hogy a 2002. május 27-én hivatalba lépett magyar kormány első intézkedései között kezdeményezte a MÁÉRT 5. ülésének összehívását; 

- fontosnak tartják, hogy Magyarország és a határon túli magyarság kapcsolatai a közös érdekek iránti felelősség vállalásának, a szervezetek egyenlőségének és kölcsönös tiszteletének, a nemzeti kötődés szabad vállalásának és gyakorlásának erősödését eredményezze; 

- az egész magyar nemzet iránt érzett felelősségük alapján megerősítik elkötelezettségüket az együttműködés fokozására az olyan nemzeti sorskérdések mentén, mint a magyarság lélekszámának és életkörülményeinek alakulása, s ezzel kapcsolatban fontosnak tartják, hogy a MÁÉRT járuljon hozzá a magyarság gyarapodását és felemelkedését eredményező megoldások megtalálásához, támogassa a magyar kormány ezt célzó intézkedéseit. 
 

A tanácskozás résztvevői a következőkben állapodtak meg: 

1.) Megelégedéssel állapítják meg, hogy tovább erősödött Magyarország és a határon túli magyar közösségek kapcsolatrendszere. Támogatják a magyar kormányt abban, hogy a környező országok kormányaival folytatandó párbeszéd útján is segítse elő a szomszédos államokban élő magyarokról szóló törvény céljainak megvalósulását. 

A szomszédos államokban élő magyarokról szóló törvény működésének féléves tapasztalatai, Magyarország nemzetközi kötelezettségvállalásai és a Velencei Bizottság ajánlásai alapján, valamint a jogszabály alkalmazásának meg-könnyítése érdekében a résztvevők tudomásul veszik a törvény módosításának szükségességét. Fontosnak tartják továbbá, hogy az ezzel kapcsolatos javaslatok áttekintése a MÁÉRT intézményei keretében történjen meg, s a közös álláspont kialakítása érdekében a következő MÁÉRT tanácskozás tűzze ezt a kérdést napirendjére, biztosítva az érintettek számára, hogy hozzájáruljanak a kölcsönösen elfogadható, az európai normáknak és mértékadó gyakorlatnak megfelelő megoldások kidolgozásához. 
 

2.) Üdvözlik, hogy a magyar kormány programjában hitet tett minden, a határon túli magyarság számára kedvező, a gyakorlatban bevált együttműködési és támogatási formák folytatása mellett. 

Támogatják a Kormány azon szándékát, hogy a határon túli magyar szervezetek számára tényleges részvételt biztosítson az őket közvetlenül érintő kérdések eldöntésében, beleértve a kulturális, nyelvi identitás és hagyományápolás erősítését, valamint a szülőföldön való boldogulás elősegítését szolgáló támogatórendszerek működtetését is. 

Egyetértenek azzal, hogy a gyakorlati tapasztalatok alapján tovább kell bővíteni a támogatási rendszernek a kedvezménytörvényen alapuló és egyéb elemeit. Fontosnak tekintik, hogy növekedjék a támogatások szintje és átláthatósága. Üdvözlik és támogatják azt a szándékot, hogy a jövőben a támogatások fő irányainak kijelölése és fontossági sorrendjének meghatározása mindenkor a határon túli legitim magyar szervezetek véleményének figyelembevételével történjék. 

Üdvözlik a határon túli magyar felsőoktatási intézményrendszer kiépítése és helyreállítása érdekében tett lépéseket, és egyetértenek abban, hogy a folyamat kiteljesítése további közös erőfeszítéseket igényel. Támogatják a magyar kormányt abban, hogy az ehhez szükséges feltételek biztosítása érdekében tárgyalásokat folytasson az érintett államok képviselőivel. 
 

3.) Szükségesnek tartják, hogy a szülőföldön történő megmaradás és boldogulás feltételeinek javítását célzó erőfeszítésekben a fő hangsúlyt és támogatást azok az együttműködési formák kapjanak, amelyek hosszú távú felemelkedési perspektívát nyitnak egy-egy térség lakói számára. Ezek közé tartozik a határ menti és eurorégiós együttműködés, a magyar és nemzetközi beruházások, a két- és sokoldalú gazdasági kapcsolatok erősítése. Ebben a tekintetben is bizakodással tekintenek Magyarország és más országok európai uniós tagsága elé, amelynek várakozásaik szerint az új tagállamokon túli kisugárzása lesz. 
 

4.)Kedvezően fogadták a Kormány szándékát "Ady Endre-ösztöndíj" alapítására azzal a céllal, hogy az segítse az általános és középiskolai tanulók szülőföldön történő magas színvonalú tanulását, különös figyelemmel a szórványhelyzetben élők hátrányaira. 

Ugyancsak kedvezően fogadták a budapesti Magyar Nemzet Házának létrehozására vonatkozó kormányzati kezdeményezést, amely méltó körülményeket kíván teremteni a magyar nemzet történelmi és kulturális emlékeinek bemutatására, megőrzésére és ezen keresztül a magyarság összetartozásának erősítésére. 

Támogatják, hogy az anyaországi és határon túli társadalmi szervezetek együttműködésének ösztönzésére kerüljön sor a MÁÉRT szellemiségét tükröző szakosított, tematikus rendezvényekre, különös tekintettel a "Tudós Magyarok" és a gazdasági életben "Sikeres Magyarok" találkozójára, továbbá az egyházaknak a magyar nemzet életében, fejlődésében betöltött szerepét áttekintő tanácskozásra. 

A résztvevők egyetértenek azzal, hogy a Kormány által tett kezdeményezések megvalósításának részletkérdéseit a MÁÉRT illetékes szakbizottságai vitassák meg. 
 

5.) Fontosnak tartják, hogy a magyar-magyar párbeszédben a nyugati magyarság képviselői is - akik támogatásukról biztosították a szomszédos országokban élő magyarokról szóló törvényt - részt vesznek, ami kifejezi kötődésüket az egyetemes magyar nemzethez. Egyetértenek a nyugati magyarsággal való intézményes kapcsolatteremtés érdekében eddig tett lépések folytatásával, s azzal, hogy a kapcsolattartás gyakorlati formáinak megvalósulása kerüljön előtérbe. 
 

6.) Megelégedésüket fejezik ki, hogy Magyarországnak az Európai Unióhoz történő csatlakozása a végső szakaszához érkezett, üdvözlik az e téren elért sikereket. Fontosnak tartják, hogy a határon túli magyarság szervezetei a csatlakozási tárgyalások során az őket érintő kérdésekről tájékoztatást kapnak, továbbá, hogy lehetőségük van véleményük kifejtésére, ami hozzájárul a számukra is elfogadható álláspontok kialakulásához. 
 

7.) Üdvözlik és támogatják, hogy Magyarország erősíteni kívánja együttműködését a szomszédos országokkal, új lendületet kíván adni a visegrádi országok együttműködésének, amely lehetőséget ad összehangolt cselekvésre a közös érdekek mentén, erősíti a régió stabilitását és fejlődését, jobb életkörülményeket teremtve a térségben élők számára, az itt élő magyar közösségek tagjait is beleértve. 
 

8.) Támogatják a térség államainak azon törekvéseit, hogy tagként csatlakozzanak az euroatlanti integrációs szervezetekhez. Ismételten kinyilvánítják, hogy különösen érdekük a Magyarországgal szomszédos országok NATO-tagságának mielőbbi megvalósulása, ami jelentős mértékben erősítené a térség stabilitását, s ebből következően hozzájárulna a társadalmi-gazdasági fejlődés gyorsabb ütemű kibontakozásához, valamint a mértékadó európai gyakorlattal megegyező gyakorlat érvényre jutásához a nemzeti kisebbségekkel való bánásmód tekintetében is. 

Hasonlóképpen támogatják a térség államainak európai uniós csatlakozási törekvéseit. A résztvevő határon túli magyar szervezetek képviselői újólag annak a meggyőződésüknek adnak hangot, hogy együttműködésük az euroatlanti integráció eszméje mellett elkötelezett politikai erőkkel mind az általuk képviselt magyar nemzeti közösség, mind a többséghez tartozó állampolgárok érdekeinek megfelel. 
 

Budapest, 2002. július 17.

MÁÉRT

    Nem sokaság, hanem lélek?
    A Magyar Állandó Értekezlet július 17-én Budapesten megtartott ülésén Markó Béla szövetségi elnök a mellékelt szövegben ismertette az RMDSZ álláspontját
A legutóbbi népszámlálási adatok azt mutatják, hogy körös-körül a Kárpát- medencében ma kevesebb magyar él, mint ezelôtt tíz esztendôvel. Hol vannak ezek a magyarok? Magyarországon, mondhatná valaki, és ez részben igaz is, csakhogy tudomásom szerint ebben a tíz esztendôben Magyarország lakossága sem növekedett, hanem csökkent. Kevesebben vagyunk hát Romániában, Szlovákiában, Vajdaságban, Kárpátalján vagy Horvátországban, és egyáltalán nem lettünk többen Magyarországon sem.
    Tudom, persze, európai tendencia ez, nem lehet egykönnyen változtatni rajta. Különben is „nem sokaság, hanem lélek s szabad nép tesz csuda dolgokat" vigasztalhatnánk magunkat fennkölten, vagy ha a népiesebb szájtartás tetszik nekünk, akkor foghegyrôl odavethetjük: "kicsi a bors, de erôs".
    Nos, ez bizony nem így van!

(Romániai Magyar Szó)

***


A folytonosság csinálói

    A Máért békésnek nevezett ülése után akár azt is mondhatnók: tegnap két politikus, két beszéd együtt mondta el, mi is az a folytonosság a történelemben.
    Az egyik politikus: Medgyessy Péter. Láthatóan nehéz volt neki e szerep: nem is tudott mást mondani, mint a határon túli magyarokkal kapcsolatos MSZP-politika eddigi közhelyeit, az „ahogy lehet” bethleni igazságát, s ezt megtoldotta a Magyar Nemzet Házának ötletével, valamint néhány olyan kezdeményezéssel – a tudós magyarok, valamint a vállalkozásban sikeres magyarok találkozójával –, amelyet a Magyarok Világszövetsége lényegében már rég gyakorlattá avatott.
    A másik politikus: Markó Béla. Az RMDSZ első emberének kétségtelenül volt mondanivalója, s határozott fogalmazásmódja távolról sem az RMDSZ-politika eddigi közhelyeiből, hanem a történelmi fordulópont értelmezéséből fakad. Abból, amit Markó most kendőzetlenül kimondandónak tart, azaz – tetszik, nem tetszik – a magyarországi fejlődés és az erdélyi megmaradás érdekei ma egymással ellentétesek. Közös stratégia pedig csakis ezen ellentét józan belátásával és nyílt kezelésével lehetséges.
    A tíz pont, amelyet az RMDSZ elnöke az új stratégia kidolgozásának alaptételeiként megfogalmazott, úgy tűnik, egybecseng azokkal a konkrét javaslatokkal – Közép-európai Híd Alapítvány, Ady Endre-ösztöndíjrendszer, szórványkollégiumok –, amelyekkel az új magyar kormány irányt kíván szabni határon túli magyarokkal kapcsolatos politikájának. Úgy is mondhatnók: a Máértnek az MSZP–SZDSZ-kormány számára kissé üres formájába az RMDSZ új felismerései öntöttek tartalmat, s a reflexek, szándékok és új felismerések e találkozásából egyfajta folytonosság került ki győztesen. Az a folytonosság, amely továbbra is fontos stratégiaformáló fórum- és műhely-szerepet biztosít a Máértnek, és az a folytonosság, amely továbbra is kiemeli a magyar–magyar kapcsolatokat a múlt örökségétől szabadulni még nem mindig tudó szomszédságpolitika kötöttségeiből.

(Bakk Miklós Krónika, Kolozsvár)

***

MÁÉRT: az anyaországi támogatások átláthatóbbak lesznek és bővülni fognak
Változik a státustörvény

    A zárónyilatkozat szerint a törvény működésének féléves tapasztalatai, Magyarország nemzetközi kötelezettségvállalásai és a velencei bizottság ajánlásai alapján kell módosítani a jogszabályt, a javasolt módosításokat a MÁÉRT intézményi keretében tekintik át. A résztvevők fontosnak tartják, hogy növekedjen az anyaországi támogatások szintje és átláthatósága. Támogatják a magyar kormányt abban, hogy az ehhez szükséges feltételek biztosítása érdekében tárgyalásokat folytasson az érintett államok képviselőivel.
    A zárónyilatkozat ezen mondata különösen érdekes a szlovákiai magyarság szempontjából. Kovács László magyar külügyminiszter szerint a MÁÉRT következő ülésére szeptember végén vagy október elején kerül sor, addig a magyar kormány kétoldalú tárgyalásokat folytat a szomszédos érintett országok, a határon túli magyarság és a magyarországi ellenzék képviselőivel, s ezután egy kompakt anyagot nyújt be az értekezlet elé. Egyébként a MÁÉRT ötödik ülését – a szocialista kormány hatalomra kerülése után az elsőt – Medgyessy Péter magyar miniszterelnök nyitotta meg. Életbe vágóan fontosnak nevezte a MÁÉRT munkáját, hangsúlyozta, a határon túli magyarokért a szomszéd országok provokálása nélkül kell mindent megtenni. A résztvevők szerint ez volt az eddigi egyik legbékésebb MÁÉRT-ülés. A miniszterelnök szerint a magyar kisebbségek ügye a magyar nemzet ügye, ami pártokon felül áll.
    A határon túli magyarok támogatták a magyar kormány szándékait. A résztvevők azonosan gondolkodnak arról, hogy a határon túli magyaroknak a szülőföldjükön kell maradniuk, s ott kell megtalálniuk boldogulásukat, megmaradva magyarnak. Medgyessy szerint kormánya arra törekszik, hogy a támogatási rendszer áttekinthető legyen, s hogy a határon túli szervezetek jobban beleszólhassanak abba, kik kapják a pénzeket. Kovács László külügyminiszter szerint a kiszámíthatóság és az áttekinthetőség miatt a költségvetésben kell rögzíteni a határon túlra szánt támogatások nagyságát. Medgyessy Péter a kedvezménytörvényről azt mondta: a jogszabály szellemiségét meg kell őrizni, de biztosítani kell, hogy valódi kötődést jelentsen, ne csak formálisat, s ezzel a résztvevők is egyetértettek. A jogszabály valószínűleg szeptember második felében vagy október elején módosulna.
    Bugár Béla, az MKP elnöke hangsúlyozta: a határon túliak biztosítékot kaptak a magyar–magyar viszony, a jószomszédi kapcsolatok folytonosságára, valamint az euroatlanti integráció támogatására Budapest részéről. Bugár szerint bizalomerősítő, hogy a magyar kormány szervezeteket, és nem személyeket hívott meg a tanácskozásra, s hogy a támogatási rendszer bővülni fog, és átláthatóbb lesz. Az MKP támogatja a törvény olyan irányú módosítását, hogy a jogszabály eredeti célja és a kedvezmények ne csorbuljanak.
    Markó Béla, az RMDSZ elnöke hangsúlyozta: a kedvezménytörvényt úgy kell módosítani, hogy az megfeleljen a szomszédos országoknak és a velencei bizottság ajánlásainak. Medgyessy Péter bejelentette: kezdeményezik a Magyar Nemzet Házának létrehozását, hogy egy éven belül rendezzék meg a tudós magyarok, valamint a gazdaságban sikeres magyarok találkozóját. (mono)

(Pozsonyi Új Szó)

***

Tőkés: én ebből a közös nyelvből nem kérek

    Tőkés László erdélyi püspök, az RMDSZ tiszteletbeli elnöke törvénytelennek tartja, hogy nem hívták meg a Máértra, de mint mondja: egyébként sem kér ebből a közös nyelvből.
    /Fotó: Dezső Tamás /
    Hogyan értékeli, hogy nem hívták meg a Máértra?
    Az RMDSZ alapszabálya szerint a szervezetet elkötelező bel- és külföldi képviseleti joggal rendelkezem. Tizenkét év óta velem ilyesmi nem fordult elő Magyarországon. Romániában 1996 óta kihagynak például a kormánytárgyalásokról. Az RMDSZ fényesen teljesítette azt a román feltételt, hogy engem szorítsanak ki a vezetésből. Ami most Magyarországon ért, az teljesen törvénytelen, olyan testületből szorítanak most ki, amelynek létrehozásában vezető szerepem volt az összmagyar találkozók megszervezésével. De nem is kívánkozom abba az öttagú delegációba, amely az RMDSZ-t képviseli. Ezen urak többsége ugyanis a barikádok másik oldalán állt 1989-ben, és nem képviselik az erdélyi magyarság többségét. Az egyik szenátor, Elena Ceausescu kutatóintézetének egyetlen magyar tagja volt, a másik szenátor 1989-ben nem vállalta a temesváriak jogi képviseletét a hatalommal szemben. A delegáció vezetője pedig a hírhedt Hajdú Viktor vezette Igaz Szó szerkesztője volt. Ezek az urak mindenkit kiszorítottak, aki nem alkalmazkodott a román posztkommunista hatalomhoz. Most Bukarest és Budapest közös nyelven beszél - ahogyan azt Medgyessy Péter Kolozsváron is mondta -, de én ebből a közös nyelvből nem kérek. Viszont ott a helyem a Máértban, mert én a magyarság választott, jogos képviselője vagyok.
 
    Nem gondolja, hogy az ön állva maradása összefügg azzal is, hogy a magyar kampányban szerepet vállalt jelenlegi kormánypártokkal szemben?
    Gondolom, hogy van összefüggés. De itt a magyarság képviseletéről van szó. Tagja vagyok az RMDSZ operatív tanácsának. A választások után pedig félreteszem a politikai preferenciáimat, és képviselem az erdélyi magyar érdekeket.

    Ilyen belső konfliktusok után nem gondol arra, hogy lemond az RMDSZ tiszteletbeli elnöki tisztéről?
    Református püspök vagyok és nekünk az az elvünk, hogy az egyházon belül kell megoldani a konfliktusainkat. Én csak akkor lépek ki, ha kitaszítanak. Mindent elkövetnek Markó úrék lemondásom érdekében, de ezt az örömet nem szerzem meg nekik.

(Újvári Miklós Magyar Nemzet)
 

***

Tőkés nem kapott helyet az RMDSZ küdöttségében

    Furcsállom, hogy a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) egyik létrehozójaként és az RMDSZ magas szintű külképviseleti jogokkal rendelkező tiszteletbeli elnökeként kihagytak a budapesti tanácskozásra érkezett romániai magyar küldöttségből - nyilatkozott Tőkés László királyhágómelléki református püspök szerdán a sajtó képviselőinek.
    A Páneurópai Piknik, 89 című kiállítás megnyitójára Budapestre érkezett Tőkés László úgy látja, a Máért szervezői találtak egy olyan formulát, amely szerint a meghívás nem személyeknek, hanem szervezeteknek szól és azok joga dönteni a delegáltakról.
    Hozzátette: az RMDSZ őt nem vette be öttagú küldöttségébe.
- A delegáció jelenlegi összetétele mellett nem kívánkozom az értekezletre, viszont kötelességemnek érezném, hogy ott legyek, már csak azért is, hogy az politikailag ne egyszínűsödjön, és hitelesen tükrözze a határon túli magyar opciókat és érdekeket - mondta a püspök a Terror Háza múzeumban a tárlat megnyitója után az MTI-nek.
    A Máért-delegáltak kiválasztása kapcsán Tőkés László úgy fogalmazott: "egy politikai kizárólagosságnak lehetünk tanúi, tágítják a kört a kifejezetten MSZP-SZDSZ-barát irányban, és szűkítik a nemzeti politizálás irányában".
    Azt mondta, rendre kiszorítják őt a politikai küzdőtérről és ennek tulajdonítható az is, hogy nem vesz részt az értekezleten.
- Biztos tudomásom van arról, hogy 1996-ban, amikor az RMDSZ a román kormány része lett, Bukarest egyik titkos feltétele volt: engem szorítsanak ki az erdélyi magyar politikából - mondta.
    Megítélése szerint most ugyanez a folyamat megy végbe: a Medgyessy-kormány felhívta az RMDSZ-t, hogy ne delegálja őt.
- Az RMDSZ ennek készséggel eleget tett, hiszen az RMDSZ er?teljesen balra tolódott, a posztkommunista román kormány szövetségese - hangzott Tőkés László értékelése.
- A romániai magyar politikai élet egyre inkább egyneműsödik és osztályellenségként szorítják ki a magamfajta kisebbségi nemzetpolitikai felfogású személyeket - mondta a református püspök.
    Tőkés László hangsúlyozta, nem a baloldallal van baja, hanem az utódkommunista jelleggel, a baloldali értékeket tiszteli, viszont az utódkommunista visszarendeződésnek nem híve.
- Ha 1989-ben a hallgatás falát kellett döntögetni, akkor most a kifinomult hazugságok falát kell kikezdeni - vélte az erdélyi püspök, aki szerint régen a sajtó tilalmi úton érvényesítette a hatalom akaratát, amelynek a megjelenítése most csomagolás kérdése.
- Új helyzetben vagyunk, tovább kell folytatni azt a szabadságharcot, amelyet 12 évvel ezelőtt kezdtünk el - fogalmazott Tőkés László.
 
Újvidéki Magyar Szó- (MTI)
 
 



2002. július 18., csütörtök 16:14


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület