CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 18., szombat, Erik, Alexandra napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Sziget  

A Szigetre mindenki visszavágyik


azok is vágyakoznak, legalábbis remélem, akinek ez lesz az első szigete.
Na most, itt pár infót olvashatsz, olyanokat mint fellépők, színpadok, extra szolgáltatások pl.: Luminárium - nem tudod mi ez, sajnos végig kell olvasni :)), vaúti kedvezmények...

    Tizedik alkalommal - ez is akárcsak a VOLT- rendezik meg idén Európa egyik legnagyobb rfjúsági, kulturális rendezvényét, a Sziget Fesztivált. Az Oktatáskutató Intézet 1999 óta széles körű felmérés készít a szigetlakók körében, ami a társadalmi státusztól a vásárlóerőn át a különböző fogyasztási szokásokig sok mindenre kiterjed. A tavalyi felmérés szerint a megkérdezettek közel 80 %-a volt már korábban a Szigeten és 95%-a az idei Fesztiválra is el kíván jönni. Akik így döntenek, azokat több mint 50 helyszínen 1000-nél is több program várja az egy hét alatt.
    Az elmúlt évek kutatásaiból kiderül, hogy a Szigetlakók számára legfontosabb a rendezvény hangulata. A tavaly megkérdezett szigetesek szerint előnyére változott a korábbi évekhez képest a Sziget, a megkérdezettek kiemelték a Fesztivál kulturális, művészeti kínálatát és a személyes kényelmet szolgáló szolgáltatásokat, melyekben egyértelműen előnyére változott a Sziget Fesztivál.
    A 2001-es Fesztiválon még mindig a Nagyszínpad vonzotta a legtöbb látogatót, de a korábbi évekhez képest duplájára emelkedett azok száma, akik a Pannon Praktikum Világzenei Nagyszinpadot látogatják a leggyakrabban és nagy sikerrel debütált tavaly a Metal Hammer Színpad is.
    Idén új helyszínek is várják a sziget-látogatókat.
    Változatos és izgalmas programok otthonaként ismerhetjük meg a Rádió © Roma sátrat, ahol esténként a sokszínű roma kultúra mutatkozik be, többek között a Jazz, a flamenco, a tradicionális és más mai zenei stílusok keveredésén át külföldi és hazai roma előadók tolmácsolásában. Fellép többek között Vera Bila, a Kaloomé, az Aguadulce, Erik Marchand & Taraf de Carasebes, Trio Moreno & Marina Kortchinskaia és Roby Lakatos. A délutáni és éjszakai zenei programot a Rádió C állította össze sokoldalú zenei arculatának megfelelően.
    Petőfi Csarnok Folkszínpad és Petőfi Csárda Egy igazi alföldi csárda jellege, de nem magyarosch hanem valós, ahova Petőfi vagy Liszt Ferenc járhatott a múltszázadban, olyan hely ahova még Bartók és Kodály is szívesen Járt volna kutatni. A sátorban körben lócák, felettük itt-ott Pető'fi idézetek, kívül muskátli, kármentő.
    A csárda mellett pedig a Folkszínpad a helyszíne az igazi hazai mulatságnak, a magyar és mulatós cigányzenéknek, népszínműveknek, kézműves foglalkozásoknak, bemutatva környező országok saját és nemzetiségi népzenéit is.
    Afro-Latin Színpad naponta különböző latin-amerikai és afrikai országok kultúráját mutatja be ez a helyszín, kitérve a tradíciók apróbb részleteire is. A programban reggeltől éjszakáig kiállítások, workshop-ok, tánctanítás, előadások, zenekarok és autentikus bemutatók szerepelnek. A várható bemutatkozó kultúrákból szemezgetve érdemes megemlíteni: Marokkót, Egyiptomot, Perut, Bolíviát, Nigériát, Szenegált, Kubát, Brazíliát és a Karibi Szigeteket is.
    Szintén az idei év újítása a Viva+Talentum Színpad. A Sziget Szervezőiroda mindig is fontosnak tartotta az ifjú tehetségek felkutatatását és számukra bemutatkozási lehetőség biztosítását. Korábban a színpadokon kora este és hajnalban kaptak helyt, idén azonban - további lehetőséget teremtve - a nagyszámú jelentkezőnek egy külön színpadot is kialakítottak a Sziget Café szomszédságában. Ezen a színpadon 35 zenekar tud bemutatkozni az egy hét alatt.
    A programkínálatot színesíti a szintén idén debütáló Luminárium is. A luminárium alapját képező ötlet lényege, hogy olyan fény- és színélményt nyújtson a látogatóknak, amelynek a szépségét értékelik. A látogatónak lehetőséget kell biztosítani arra, hogy békésen sétáljon a luminárium belsejében és élvezze annak nyugodt atmoszféráját. Az élmény már az installáció látványával megkezdődik. E monumentális levegő katedrális hasonlatos egy nagyméretű utcai színházhoz, amely kifejti hatását a mindennapi városi környezetre. A szerkezetet naponta felfújják, majd leeresztik. Szokatlanul merész formája és nagy tere vizuális izgalmat és fesztíválhangulatot teremt a helyszínen.
    Idén azok a szigetlátogatók, akiknek nincs egyéb MÁV-kedvezményük, elegendő, ha a vidéki kiinduló állomáson félárú menettérti jegyet váltanak. Budapestre menet a kalauz nem kérdezi meg, milyen alapon veszik igénybe a kedvezményt, sőt visszafelé sem tudakozódik efelől, ha az érintettek a Sziget Fesztivál városközpontjában, az információs sátorban - a Fesztivál bármely napján reggel 9 és este 9 óra között -érvényesíttetik a jegyet. A pecséttel takaríthatják meg ugyanis az 50 százalékot.
 



Nagy Árpád

2002. július 19., péntek 16:39


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület