CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 19., vasárnap, Ivó, Milán napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Önkormányzati Választás 2002.  

Az októberi önkormányzati választásokról

Kónyi-Kiss Gábornét a Helyi Választási Iroda munkatársát a októberi önkormányzati választásokkal kapcsolatos néhány konkrét kérdéssel kerestük meg.

- A jelöltek és a választás megszervezésében résztvevőknek milyen fontosabb határidőkhöz kell igazodniuk a felkészülés időszakában?
-  A választás előkészítésében és lebonyolításában meghatározott határidőket a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény határozza meg, melynek végrehajtására és a napokban megjelölt határidőkre külön belüygminisztériumi rendelet fog megjelenni. A tervezet szerint a névjegyzékek közszemlére tétele augusztus végén történik, e határidőig kell a választási szerveket is létrehozni.
    Augusztus közepén kerül sor a névjegyzékbe történő felvételről szóló értesítők  és az  ajánlószelvények kiküldése. Ezt követően a jogi szabályozás által meghatározott időponttól kb. augusztus 26-tól lehet az ajánlószelvényeket gyűjteni.

- A megyei napilapban hétvégén megjelent cikk "a jelölőszervezetek bejelentésére" hivatkozva és Önt idézve közli a Sopronban induló polgármester-jelöltek nevét. Miután még   az ajánlószelvények postázása sem történt meg, mire alapozódnak a jelölőszervezetek bejelentései?
- A cikk alapvetően tévesen értelmezte a rendelkezésre álló információkat. Jelenleg hivatalosan a szervezetek által bemutatott személyiségek nem minősülnek hivatalos jelöltnek, mivel az csak az ajánlószelvények ellenőrzését követően a Választási Bizottság által jelöltként nyilvántartásba vett személyek lehetnek. Jelenleg a jelölöszervezetek által a választópolgároknak bemutatott és a médiák útján megnevezett személyekről lehet szó, melyek célja az lehet, hogy az elképzelésekről tájékoztassák a választópolgárokat.
    A zavart a szóhasználat okozza, hisz a szervezetek jelöltként nevezik meg személyiségeiket, akik a szervezetek jelöltjei, de nem a választási törvény által meghatározott és nyilvántartásba vett hivatalos jelöltek.Erre, mint a fentiekben is kitértem később kerülhet sor.

- A jogszabályok értelmében október 20-án a helyi kisebbségi önkormányzati választásokat is. Történt-e helyi kisebbségi önkormányzat megalakulását célzó   bejelentés?
 - A választási eljárásról szóló törvény alapján 2002.július 22-én 16.00 óráig lehetett a helyi kisebbségi önkormányzati választás kitűzését kezdeményezni.  A jogvesztő határidő lejártáig 5  kezdeményezést nyújtottak be. Erről a későbbiekben tudunk bővebb információt adni.

- A Köztársasági Elnök az önkormányzati választásokkal kapcsolatban kérte, a választás szervezésében lebonyolításában részt vevők mindent tegyenek meg  azért, hogy a választás tisztaságához ne férhessen kétség. Gyakorlatilag milyen intézkedéseket jelent ez Sopronban?
-  Eddig is és ezt követően is mindenkor a jogi szabályozás követése, az abban foglaltak betartása és betartatása volt legfontosabb feladatunk. A pontosság, a jogszerűség és a körültekintés, a határidők betartása és nem utolsó sorban a választási eljárás nyilvánosságának biztosítása volt és lesz a záloga a tövényesség  és a választás tisztasága garantálásának. A törvényben megfogalmazott alapelvek mentén szerveztük munkánkat és ebben mindig partnerek voltak a résztvevők, lebonyolítók és a jelöltek, jelölő szervezetek.A munkánkat eddig nem érte kifogás, bízunk benne, hogy ezt követően is így lesz.
Úgy gondolom, hogy az eskü, melyet mindenki le tett, illetve le tesz mindannyiunkat kötelez.

- Köszönöm a beszélgetést

B.T.É.
 



2002. július 22., hétfő 17:17


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület