CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 19., vasárnap, Ivó, Milán napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Regionális TV hírek  

Medgyessy Péter Kapolcson - Művészetek völgye
A mostani kormány is kitörési pontnak tekinti a turizmust - jelentette ki Medgyessy Péter Kapolcson. A kormányfő az útépítések fontosságáról, valamint a szolgáltatások fejlesztésének szükségességéről szólt a Művészetek völgyében tett látogatásakor. Medgyessy Péter elmondta: a kormánynak útépítési terveit már az első pillanattól kezdve megvalósítja, és nem csak az utolsó egy évben látnak majd neki a munkának. A kormányfő leszögezte, hogy teljesen nyitott közbeszerzési pályázat keretében választják majd ki az útépítőket. Medgyessy Péter kijelentette: azért kedveli a 100 napos kormányprogramokat, mert úgy tapasztalta az országot járva, hogy az emberek szeretnék, ha folyamatosan mérhető volna a kabinet munkája.

Emlékoszlop - Mencshely
Emlékoszlopot avattak Kossuth Lajos születésének 200. évfordulója alkalmából a Veszprém megyei Mencshelyen. Az obeliszk Blajsza János lelkésznek, Isó Dániel honvédnak, illetve az 1848-49-es szabadságharcnak is emléket álít.

Szépül a vár - Csesznek
Megújul a 850 éves cseszneki vár. Már eddig is évente 10-15 millió forintot költöttek a rekonstrukcióra, most a Széchenyi terv pályázatán elnyert 106 és fél millió forintból kijavítják a balesetveszélyes részeket és új bemutató helyiséget is építenek. A vár a 15. század-ban élte virágkorát, majd az 1800-as években indult pusztulásnak. Hazánk egyik legromantikusabb végvárát évente mintegy 30-40 ezren látogatják.

Benzinturizmus - Vámosszabadi
A július eleji benzináremelés óta megnőtt a forgalom a Vámosszabadi Határátkelőn. 20-25 százalékkal emelkedett azoknak az autóknak a száma, amelyek csak üzemanyagért mennek Szlovákiába. A korona-forint árfolyamtól függően az autósok akár 50-66 forinttal is olcsóbban tölthetik mag tankjaikat északi szomszédunknál. A határőrök szerint a megnövekedett személyforgalom eddig komolyabb torlódásokat nem okozott.

Nyest-mizéria - Sopron
Elszaporodtak a nyestek a soproni Lővérek környékén, ahol mostanában gyakran riadnak éles visításra a lakók, hiszen az éppen párzási időszakukat élő fürge lábú állatok az utcákon cikáznak és a háztetőkre is fel másznak. A menyétfélék csoportjába tartozó kisragadozók elsősorban a háziállatokat, illetve a madárfészkeket tizedelik, de az autótulajdonosoknak is bosszúságot okozhatnak, mert összepiszkítják a gépkocsit, sőt, sokszor bemásznak a motortérbe és a vezetékeket is elrágják. A Lőverekben álló, néptelen, elhanyagolt kúriák a nyestek kiváló búvóhelyéül szolgálnak. Ha ezek nem volnának, szakemberek feltételezése szerint kevesebb nyest merészkedne a lakott területekre. A kiragadozók ellen védekezni nem könnyű. Nemcsak azért, mert védett állatok, hanem mert a gyepmesternek nincs arra megfelelő eszköze, hogy befogja a gyorsjárású kisemlősöket. A megoldás a Soproni Városüzemeltetési Kft. főmérnöke, Gergácz Gyula szerint az lehetne, ha a védett állatokat a lakott övezetből kitelepítenék, ill csapdákkal fognák el őket. Ez azonban a vadbefogásra specializálódott cég árajánlata szerint legalább másfél millió forintba kerül, ezért a város közgyűlésének döntése szükséges hozzá.

Szántóverseny - Vép
11 versenyző három kategóriában mérte össze tudását a Vas megyei Vép határában megtartott Nyugat-dunántúli Szántóversenyen. A legjobb talajművelők szeptemberben az országos versenyen mérhetik össze tudásukat.

Bohóckiállítás - Pula
Különleges bohóckiállítást csodálhat meg a közönség Pulán, a Művészetek Völgyében. Pogány Judit színésznő már évek óta hódol gyűjtő-szenvedélyének. A több száz darabból álló gyűjtemény több darabját a művésznő premier ajándéként kapta. A kiállításon a gyűjtemény csak egy kis része tekinthető meg, de így is népes bohóctársaságot láthat az érdeklődő a vidámtól a szomorú, esetlen bohócig, a textilből készülttől a fából faragottig.

Leszereltek… - Szombathely
Szombathelyen is leszereltek azok a katonák, akik tavaly novemberben utolsóként vonultak be kilenc hónapig tartó sorkatonai szolgálatra. A Savaria Kiképző Központban zökkenőmentes volt az átállás a hathónapos ciklusra. A leszerelő katonák mindegyike - szociális helyzettől függően - segélyben részesült.

Halászlé verseny - Balatonboglár
Több mint 50 bográcsban fortyogott halászlé Balaton-bogláron, a 2. Balatoni Halászléfőző Versenyen. A rendezvényen a jól bevált hagyományos receptek mellett egyéni ötletekkel fűszerezett különlegességek is készültek. A Balatoni Halászati Rt. közel 10 mázsa ponttyal járult hozzá a halászlék elkészítéséhez.

Inter-Crosse - Szombathely
Inter-Crosse világbajnokságot rendeztek Szombathelyen. A hazánkban teljesen új sportágat a vassurányi iskolások igyekeztek népszerűsíteni Magyarországon. A világversenyen is az iskola diákjai és szombathelyi főiskolások képviselték a magyar színeket.
 



2002. jĂşlius 30., kedd 09:40


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület