CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 6., hétfő, Ivett, Frida napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Éppen időben jött ez a román-magyar meccs.

Több, mint focimeccs...?

Egy virág és több magyar

Éppen időben jött ez a román-magyar meccs. Így újra felidézhetik egyesek, hogy a hunok – a lovaik nyerge alatt puhított hússal – betolakodtak egykor Erdélybe, s kiragadták annak földjét Dácia Anyánk szent testéből. Az alkalmi hazafiak pedig felemlegethetik, hogy Basta generális valójában magyar volt, hogy a bozgorok vették el Avram Iancu eszét, s végül is megint csak ők, a barbárok üldöztek, nyomtak el minket a bécsi diktátumot követően, s utolsó, sokat vitatott találkozásunk alkalmával is, a Népstadionban. Az Erdély földjén kiontott sok-sok tonnányi vér s a Budapest parkolóiban szétvert szélvédők bosszúért kiáltanak, férfias román bosszúért! Aki azt hiszi, hogy a Ghencea stadionban csak egy egyszerű labdarúgó- mérkőzésre kerül sor, az téved.

Valójában egy igazi küzdelem fog ott lezajlani, de mit is mondok atyafiak, nem is küzdelem, hanem a szó szoros értelmében vett háború! A mérkőzésen, a meghívottak páholyának magasságából maga Decebal, Glad, Gelu, Menumorut, Gheorghe Doja (nem, ez mégsem, hiszen mintha székely lett volna...), Mihai Viteazul és Samuil Micu vigyázó tekintete őrködik majd fölöttünk, a nemzet hősi árnyainak szent társaságában. A folyó és a faág – hagyományos barátaink – ezúttal is segíteni fognak majd minket abban, hogy keresztbetegyünk a piros- fehér-zöld támadóknak. Az évszázados sanyargatás és a hosszú percekig tartó területi uralom, mit annyi győzelem nélküli meccs alatt gyűjtöttünk össze kedves honfitársaim, bosszúért kiált! S a kárpáti- dunai domborzati formák, együtt a boldog jegytulajdonos drukkerek ezreinek táborával fogják sivítani, fütyülni és hujjogatni a sértő magyar himnusz akkordjait. A hatalmas, hazafias hórukk egyszeriben feledtetni fogja azt a sok-sok becstelenséget, amit el kellett szenvednünk a honvédek miatt. Mert ilyen a román: 90 perc alatt akarja megoldani mindazt, amit nem oldott meg egy egész történelem folyamán.

És éppen ezért mondom: ez a meccs éppen időben érkezett. A sok nemzetiszínű agyú "zöld román" számára ez a játék valójában nem más, mint kitűnő alkalom a nemzeti propagandára. Történelmi lehetőség tűnt föl a láthatáron: végre behúzhatunk egyet a bozgoroknak, a keresztyéni jelmondat szellemében, miszerint ha egy magyar huligán arcon üt téged Budapesten, akkor te lehetőleg kettőt adj neki vissza és verd szét a képét Bukarestben! Ilyen lelkülettel már csak a NATO- hoz és az EU-hoz kell csatlakoznunk, szeretett román népem! Persze, azt sem mondom, hogy bamba félelemmel menjünk elébe a mérkőzésnek, ahogyan a nevezetes '72-es találkozó előtt is tettük, amikor a görcsös közönség előtt csak egy 2-2-re voltunk képesek. Ajajaj... De azzal a gondolattal nekivágni a játéknak, hogy muszáj nekünk minél kegyetlenebb bosszút állni a magyarokon, számomra nem tűnik egyébnek, mint egy hisztéria kezdetének. Márpedig a hisztériát csak egy lépés választja el a a hipochondriától. Abból kiindulva, hogy elégtételt csakis a játéktéren veszünk, továbbá azzal a meggyőződéssel élve, hogy Európa civilizált részéhez tartozunk (amelynek bajnokságában – végül is – játszunk), kigondoltam egy akciótervet a román-magyar meccs idejére. "Academia Caţavencu"-s kollégáim bíztatására, s azzal a tudattal, hogy a mi drukkereink sportszerűbbek mint az övéik, elkészítettem, nos, nem egy harci tervet, hanem egy egyszerű békés javaslatot. Íme, miről is lenne szó: mi lenne, ha a román-magyar meccsen, a magyar nemzeti himnusz hangjaira jólnevelten felállnánk, kezünkben – botok, láncok és lázító feliratok helyett – egy-egy szál virággal? Bár első látásra költőinek tűnhet, kollégáim elképzelését a lényeget tekintve realistának és megvalósíthatónak tartom. Ha már mindenképpen meg akarjuk verni őket, akkor verjük meg őket virágokkal. Románok, irány a virágbolt!

Viorel Motoc (ProSport, 1999. június 1.)

Fordította: Dávid Lajos (Bányavidéki Új Szó - Románia)



1999. jĂşnius 05., szombat 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület