CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 2., csütörtök, Zsigmond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

SopronMedia  

Brüsszel ősszel várja a magyar nyerteseket- Negyedszer rendezik meg a Robert Schuman középiskolai EU ismereti országos vetélkedőt

A felkészítő tábor helyszíne: Brennbergbánya

    Idén immár negyedik alkalommal rendezik meg hazánkban a Robert Schuman középiskolai EU ismereti országos vetélkedőt. A verseny lebonyolítása fontos része a hazánk Európai Unióhoz való csatlakozását támogató országos kommunikációs stratégia megvalósításának.

A vetélkedőről

    Az Európai Unió tagállamaiban 1995 óta rendezik meg évente az EU egyik alapító atyának nevével fémjelzett ifjúsági közismereti vetélkedőt. A versengés formáját tekintve alapvetően egyfajta esszé-verseny, amelyen iskolák indíthatnak csapatot, csapatokat.
    Hazánkban a Külügyminisztérium Kommunikációs Stratégiájának körvonalazódásával honosodott meg ez az eseménysorozat: eddig három alkalommal rendezték meg, középiskolás fiatalok számára.
    A vetélkedőre 3 fős, harmadik és negyedik osztályos tanulókból álló csapatok jelentkezhettek. A vetélkedő első szakasza, a megyei elődöntők április 25-én zajlottak a megyeszékhelyeken, melyencsaknem háromszáz csapat vett részt. Minden megyéből a legjobb két-két csapat jutott be a regionális döntőkbe, melyeket június 7-én, illetve június 14-én tartottak Budapesten, Debrecenben, Egerben, Győrött, Pécsett, Szegeden és Székesfehérváron. Minden helyszínen 6-6 csapat 3-3 fővel versenyzett a brüsszeli tanulmányútért.
    A felmenő rendszerű, megyei, regionális döntőket, és országos döntőt magába foglaló versengés célja: a lexikális tudás mellett az önálló gondolkodás készségének fejlesztése, hogy közösségek mérkőzzenek meg egymással, s így az egyéni teljesítmény fontossága mellett szerepet kapjanak az Unió olyan alapelvei is, mint a közös fejlődés, szolidaritás, hogy a vetélkedők kialakításánál a feladatok segítsék az empátia, a tolerancia fejlődését, hogy a versenyek minél nagyobb arányban jelentsenek nemzetközi megmérettetést, más európai országok fiataljaival való találkozást, idegen nyelvi kommunikációt.
    Az ilyen típusú vetélkedők körében páratlan módon az országos döntőbe jutott mindegyik csapat győztesnek tekintheti magát, mert elnyeri a jogot az Európai Unió központjába, Brüsszelbe szervezett idén ősszel sorra kerülő jutalomúton való részvételre.
    Hazánk EU csatlakozása éppen a felnövekvő generációk számára jelentheti potenciálisan a legvonzóbb perspektívát. Ezek azok a korosztályok (s ezen belül különösen a középiskolások rétege), amelyek az Európához csatlakozást természetes adottságként képesek megélni. Esetükben az integráció nem valami már meglévő “lecserélését” s helyette egy új elfogadását jelenti, hanem személyes kötődések természetes kialakulását. A fiatal korosztályok életét, érvényesülési lehetőségeit a magyar EU csatlakozás jelentősen befolyásolja majd.

A névadóról

    Az országos vetélkedő névadója: Robert Schuman (1886-1963) francia politikus, államférfi volt. A Francia Köztársaságpárt politikusa, Franciaország miniszterelnöke 1947-1948-ban, külügyminiszter 1948-52 között, hat éven át az Európa Mozgalom elnöke (1956-62).
    A nyugat-európai országok integrációjának híve, a Montánúnió (az európai integráció alapját jelentő Szén- és Acélközösség, ez a későbbi Közös Piac, majd a későbbi Európai Közösség “csírája”) alapítója. Ilyen formán úgy tekintenek rá, mint az egyesült Európa “atyjára”.

Újdonságok

    A korábbi versenyekhez képest új elemként a 2002-es Schuman vetélkedő (igazodva a korosztály érdeklődéséhez, információszerzési szokásaihoz) jelentősen támaszkodik a korszerű informatikai technológiára, az Internetre. Éppen ennek (a határokat virtuálissá tevő) technológiának köszönhetően lehetőség nyílik arra is, hogy – szurkolóként, de egyes feladatok megoldásába is besegítve – akár a külföldi kortársak, az EU tagállamaiban élő, valamint határon túli magyar iskolákban tanuló diáktársak is bekapcsolódjanak a Schuman versenyekbe.
    Szintén új elemként jelenik meg a verseny hagyományos menetébe beépülő augusztus eleji nyári EU táborozás is, amely a regionális fordulókon győztes csapatok tagjainak nyújt lehetőséget a további felkészülésre, konzultációkra, szakértőkkel való személyes találkozókra. A nyári táborra a Sopron melletti Brennbergbányán, a Gyermek és Ifjúsági Táborban kerül sor augusztus 2-4. között.
    A Brennbergben tartott felkészítő tábor résztvevői neves előadók vezetésével előadásokat hallanak, valamint tréningeken vehetnek részt – többek között –  Magyarország és az Európai Unió kapcsolatrendszere, Magyarország és a lezárt fejezetek, Európai csatlakozás 2004? 2005? 2006? témákban; fórum jellegű tájékoztató és gazdag szabadidős program is várja a megmérettetésre felkészülőket.
 

F. N. K.
Fotó: Soproni KépIndex
 



2002. jĂşlius 30., kedd 20:34


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület