CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 16., csĂĽtörtök, Mózes, Botond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Dr. Bit  

Elindult az Ariadnet
Új metakereső a Hungary.Network Rt-től

 


Az Internet labirintusában az ARIADNET vezérfonalával biztosan lehet tájékozódni. Az új szolgáltatás a magyar és nemzetközi honlapok tartalmában egyedülálló módon, az összes fontosabb, ismert kereső együttes használatával tud keresni, így a legpontosabban és a leghatékonyabban találhat rá mindenki az őt érdeklő információkra. A metakereső felülkeres: összesít és fontossági sorrendben újrakeres a megadott szóra, szavakra.

    Az Ariadnet nevét Ariadné fonaláról kapta, a www.ariadnet.hu címen érhető el.

    A Hungary.Network Rt. új szolgáltatása kétféle: szerveroldali-, illetve letölthető kliensoldali változatban is a felhasználók rendelkezésére áll. A szerveroldali megoldás a www.ariadnet.hu címen érhető el. Használata hasonlít a megszokott keresőkéhez. A kliensoldali változatot mindenki szabadon letöltheti, a keresést ezután a saját gépéről indíthatja anélkül, hogy az egyes keresők vagy a metakereső honlapjára el kellene látogatnia.

    A keresés a felhasználó által megadott szó vagy szavak alapján egyidejűleg 11 magyar és 5 külföldi keresőt használ, melyek között a felhasználó válogathat. A találati listán fontossági sorrendben (“relevancia szerint”) jelenik meg az eredmény. Az 1. táblázatban a program által a szolgáltatás indulásakor használt keresőket tüntetjük fel:
    Az Ariadnet által használt magyar és külföldi keresők
 

magyar keresők
külföldi keresők
AltaVizsla MetaCrawler
Góliát  Metager
Hálóvilag  Northernlight
Heuréka Sharelook
Hirkereső WebCrawler
Hudir  
Index  
Magyar Címtár  
Magyar Honlap Katalógus  
Startlap  
Wahoo  

    Az Ariadnet számos interaktív funkciója a pontosabb találati arány elérését teszi lehetővé. Keresés indítható címben, URL-ben vagy az adott weboldal szöveges részeiben. A keresés kényelmét segíti, hogy beállítható az egy-egy keresőtől átvenni kívánt találatok száma és megszabható, hogy milyen korú oldalak jelenjenek meg. A felhasználó beállíthatja, hogy a keresés csak egyetlen doménen belül történjen, és megadhatja a találati listán oldalanként szereplő linkek számát.

    Az “összetett keresés” funkcióban különböző logikai műveletekkel lehet a keresést pontosítani. Így kijelölhető, hogy az egyik vagy mindegyik keresett kifejezés szerepeljen az oldalon, egy több szóból álló kifejezés szó szerint, illetve ne szerepeljen a találatok között. Az Ariadnet egyedülálló, felhasználóbarát szolgáltatásai közé tartozik az a szótőelemző eljárás, amely a ragozott szóalakokból “kitalálja” azok töveit és arra keres. Tovább segíti a keresést a beépített szinonima-szótár, amely felajánlja a keresett kifejezéssel jelentéstani kapcsolatban álló szavakat is.

    A szolgáltatást mindkét változatban szabadon, ingyenesen használhatja mindenki. A regisztráció önkéntes, azonban a kliensoldali verzió letöltéséhez megkívánt. A regisztrált felhasználók a szerveroldali változatban további kényelmi szolgáltatásokat is élvezhetnek, például elmenthetik keresési beállításaikat és osztályozhatják a találati listán megjelent linkeket.

    A Hungary.Network Rt. fontosnak tartja, hogy a felhasználók elégedettek legyenek, véleményük érvényre jusson, ezért a találatokra adott felhasználói osztályzatokat, gyakori kattintásokat a program a fontossági sorrend meghatározásakor számításba veszi. A jövőben a szolgáltatást tovább fejlesztjük, az erről szóló híreket hírlevelünkben juttatjuk el regisztrált felhasználóinkhoz.

    Az Ariadnet hirdetéseket és szponzori anyagokat is megjelenít, azonban ennek elfogadásáról a regisztráció során a felhasználóknak nyilatkozniuk kell. Azt is el kell fogadniuk, hogy a kliensoldali program is “beszélget” a szolgáltató géppel, adatokat továbbít a keresésről, de a szolgáltató felelősséget vállal azért, hogy az adattovábbítás nem sérti a felhasználók jogait, nem okozhat kárt neki, csak a kényelmét szolgálja.

Az új magyar “metakereső” közel 9 hónapos fejlesztési munka eredményeképpen készült el. A Hungary.Network a fejlesztést a MEH Informatikai Kormánybiztossága által a Széchenyi terv keretében 2001-ben meghirdetett, nyilvános pályázaton elnyert támogatás segítségével valósította meg.

Hungary.Network Rt.
Tel.: (36 1) 201 1682
Fax.: (36 1) 214 1398
e-mail: kereszturi@hungary.com



2002. jĂşlius 31., szerda 18:21


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület