CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 19., vasárnap, Ivó, Milán napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Felsőőri istentisztelet a Duna Televízióban Az idén tízéves magyarországi Duna Televízió magyar nyelvű  istentiszteletet  közvetített a felsőőri Református  Egyházközség templomából.

Egy nézettségi vizsgálatból kiderült: Magyarország határain túl élő magyarok többsége a Duna TV-t tekinti elsődleges hírforrásnak. Sokan úgy érzik, a budapesti székhelyű intézmény már-már a köldökzsinór szerepét tölti be az anyaország és a világ magyarlakta területei között.
Egyébként a Református Egyházközség tagjai az Őrségbe kirándultak. Meglátogatták az Őrség legdélibb határfaluját, Szécsiszentlászlót, amely már Szlovéniában található. A csoportot Gúthy László lelkész vezette.

Rene Haselbacher Alsóőrön Napraforgóval díszített pódium, rózsaszín trikós nők és férfiak, a helyszín Alsóőr Fő tere. Az embersokaságból kitűnik egy piros-fehér trikós. Ő nem más mint Rene Haselbacher osztrák bajnok, profi kerékpáros, a falu szülöttje. Őt éljenezte Alsóőőr apraja és nagyja, a Községi Tanács képviselőtestülete, a Burgenlandi és a helyi Kerékpáros Egyesület küldöttei a verőfényes nyári délelőttön. Rene Haselbacher az osztrák bajnok titulus mellett a kerékpáros világranglista 150. helyén áll.

Nem igaz, hogy bezár az UMIZ. A rémhírt maga Horvát Günther magiszter, az intézmény elnöke cáfolta meg, aki korábban azt állította, hogy anyagi nehézségek miatt június végével be kell zárni az Alsóőri Magyar Média- és Információs Központot. Időközben kiderült, hogy az Oktatási Minisztérium legalább ez év decemberééig fedezi a központ kiadásait. Ezenkívül a Magyar Népcsoporttanács 7000 ezer euróval támogatja az intézetet.

Betyárkodott a Virgonc A Németújvári Kultúrnyár (Güssinger Kultursommer) keretében megrendezésre kerülő betyár ünnepségen, valamint a Határ mentén (Am Grenzweg) című színjáték megnyító ünnepségén is fellépett a Virgonc néptáncegyüttes.
A Németújvári Kultúrnyár programsorozatot a magyar Robin Hood, a hirhedt bakonyi betyár, Savanyú Jóska történetével - "Am Grenzweg" , "A határ mentén" címmel - nyitották meg, Franz Hoffmann rendezésében. Ezzel a történettel egy teljes évszázaddal fordították vissza a történelem kerekét Németújváron, hiszen az ismert betyárvezér a 19. században élt. A betyárok a társadalom kirekesztetjei voltak; földnélküli parasztok vagy olyan katonák, akik már nem szolgáltak a hadseregnél. Egy ilyen férfiakból álló csoport választotta Savanyú Jóskát vezérévé. A színjáték négy héten keresztül, péntekenként és szombatonként volt látható.

Kiállítás magyar Nobel-díjasokról Sikeres volt a Felső-Ausztriai Magyarok Kultúregyesülete által megrendezésre került magyar Nobel-díjasokról szóló kiállítás, amely a közelmúlban zárta be kapuit - tudtuk meg  Simonffy Erika elnökasszonytól. A Felső-Ausztriai Magyarok Kultúregyesülete 1968-ban, 34 évvel ezelőtt Linzben kezdte meg működését. A 60-80 állandó tagságon kívűl pártolótagjai is vannak. Magát a tagdíjakból és önkéntes adományokból tartja fent, de 1993 óta a Szövetségi Kancellári Hivatal -minden második évben- körülbelül 1450 euróval támogatja. Az elmúlt évben Linz városától megközelítőleg 1000 eurós támogatást kapott. Az intézet égisze alatt működik a linzi Magyar Iskola is, ahol önkéntes magyartanárok kéthetente, hétvégeken gondoskodnak a magyar nyelv ápolásáról, a magyar kultúra megörzéséről.  A kultúregyesület évente 5-6 irodalmi estet, amelyre Magyarországról is meghívnak előadókat, valamint két táncmulatságot -farsangkor és a szüret idején- rendez. Állandó kapcsolatban áll a 80. számú Árpád cserkészcsapattal és a linzi Magyar Egyháztanáccsal is.

Magyarul tanuló diákok Burgenlandban Baliko Lajos tanfelügyelő információja szerint a 2001/2002-es tanévben Burgenland iskolájában megközelítőleg 660 diák tanult magyarul.
Az Őriszigeti és az alsóőri általános iskolában kötelező tantárgyként 12 illetve 28 tanuló vett részt magyar oktatáson. A kétnyelvű elemi iskolai osztályokban Felsőpulyán 51-en, Felsőőrött 57-en tanultak magyarul. További általános iskolákban a magyart, mint szabadon választott tantárgyat, illetve nem kötelező fakultatív gyakorlatot Kismartonban 18-an, Locsmándon 36-an, Fertőmeggyesen 16-an, Neusidler am See-n 25-en, Nickelsdorfban 17-en, Felsőőrött 39-en, Ruston 42-en, Trausdorfban 6-an és Wallenben 17-en választották. A felsőpulyai polgári iskolában kötelező magyar oktatáson 25-en, Felsőőrött 24-en vettek részt. Szabadon választott tantárgyként a magyart Freuenkirchenben 13-an, Illmitzben 9-en és Rechnitzben 11-en tanulták. A Felsőőri Szövetségi Kétnyelvű Gimnáziumban 131-en végeztek magyarszakon az idei tanévben, itt heten tettek sikeres érettségi vizsgát. A felsőpulyai Pannon Gimnáziumban pedig megközelítőleg nyolcvanan folytattak magyar tanulmányokat.
A 2002/2003-as tanév egységesen, szeptember első hétfőjén indul majd.

Film készül az Őrvidékről Mester Ákos, a Felsőőri Kétnyelvű Szövetségi Gimnázium 7. osztályos tanulója filmet készít az Őrvidékről. A minisorozat ötletét a több éve itt tanuló fiatal, amatőrnek a vidék szépsége és a vidék egyedülállósága adta. A filmstábot Mester Ákos rendező,  Végh Zoltán kőszegi operatőr és Illés László segédoperatőr alkotja. A filmsorozatot Mester Ákos saját pénzből szeretné elkészíteni és különböző filmpályázatokon elért díjakkal kívánja az anyagköltséget finanszírozni. Mester Ákos eddigi munkái közé tartozik például a Római Vakáció című film, amelyet a Felsőőri Kétnyelvű Gimnázium tanulóiról készített, es amellyel ősszel egy osztrák filmpályázaton szeretne résztvenni. A hétvégén forgatott nyári egyetemről szóló félórás filmet elsősorban majd az Őrvidéki magyaroknak szeretné bemutatni, valamint a Burgenlandi Magyar Kultúregyesületnek felajánlani.

Első Burgenlandi Magyar Ifjúsági Egyetem Őriszigeten. Az egyhetes programon megközelítőleg hatvanan vettek részt. A rendezvény lehetőséget adott arra, hogy az Európa különböző országaiból érkező fiatalok megismerkedjenek a burgenlandi magyar történelemmel és kultúrával. A nyári egyetemet a Burgenlandi Magyarok Népfőiskolája rendezte.

Katolikus hívek sorsa Még nem eldöntött a felsőpulyai járás magyar katolikus híveinek a sorsa. Előzetes információk szerint  Felsőpulyán szeptembertől két lengyel pap és egy császárfalvi-kaiserdorfi, romániai születésű, magyar ajkú lelkész fogja ellátni az egyházközségi teendőket.
Időközben egy felsőpulyai delegáció felkereste dr. Paul Iby kismartoni megyés püspököt, aki ígéretet tett arra, hogy közbenjár a veszprémi érsekségnél Hamar Róbert - ukrán, magyar ajkú és a német nyelvet kitűnően beszélő - diakónus Felsőpulyára való helyeztetéséért.

Kitüntették  Lendvai Pált Az Európa-Fórum Wachau keretében Göttweig városában Alois Mock nyújtotta át a róla elnevezett Európa-díjat Lendvai professzornak. A nyugalmazott kancellárhelyettes és külügyminiszter ünnepi beszédében méltatta a publicista élete során eddig végzett munkáját. Mock nagy európainak és az EU-bővítés előharcosának nevezte Lendvai Pált.

Alsóőri Egyesületek Érdekközössége Burgenlandi magyar egyesületek és szervezetek számára megalakult egy új platform , az Alsóőri Egyesületek Érdekközössége. Az érdekközösség közös célokkal és elvekkel rendelkezik és az erősebb kooperáció és együttműködés érdekében kölcsönös egyeztetések által akar közös elveket megvalósítani. Ilyen elvek a kisebbségi identitás tudat hosszútávú őrzése és a kulturális téren történő önazonosságtudat erősítése és a meglévő szokások és intézmények fenntartása.

Az érdekközösségben részt vesz az Alsóőri Virgonc Néptánccsoport, az Umiz, az Alsóőri Múzeum, az Alsóőri Dalárda és az Alsóőri Színjátszóegyesület. Az Alsóőri Egyesületek Érdeközösségének első konkrét projektje: a résztvevő egyesületek internetes prezentációja az UMIZ webszerverén.

A 32. Nemzetközi Kultúrtörténeti Szinpozion Mogersdorf Koprivnica (Horvátország) városban július elején került megrendezésre. A Burgenland Tartomány Kultúrosztálya szervezésében évről évre megrendezésre kerülő tudományos tanácskozásra az idén is mind a négy régióból (Burgenland és szomszédos magyarországi megyék, Szlovénia valamint Horvátországból) érkeztek előadók. A tradiconálissá vált összejövetel kiváló lehetöséget biztosít a térség tudósainak kölcsönös tapasztalat- és eszmecseréjére. A szimpoziumon a burgenlandi magyarokat az  alsóőri Umiz vezetője, Kelemen László képviselte.

Tóth M.
Fotó: http://www.bukv.at/



2002. augusztus 01., csütörtök 08:57


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület