CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 6., hétfő, Ivett, Frida napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Magyar turistákat is várnak Erdélybe!

Nemzetközi Vándortábor lesz Izvorán

A Gutin-vidéki turistamozgalmak történetéből

Július végén, augusztus elején, a romániai Nagybánya közelében, Izvorán tartja országos vándortáborát az Erdélyi Kárpát Egyesület. A nagyszabású turista-találkozót szervező Gutin Osztály – több mint 700 hazai és magyarországi természetjáró érkezésére számítva – nagyon gazdag programot állított össze. Egyikben sem szerepel azonban két olyan név – a Siegmeth Károlyé és a Farkas Jenőé –, amely pedig elválaszthatatlan a Gutin-vidéki turistamozgalmak történetétől.

Siegmeth Károly – foglalkozása szerint MÁV-igazgató – életéről, személyéről nem sokat tudunk. Leginkább csak annyit, amennyi a Gutin vidéki szervezett turizmus kapcsán felszínre került, nem utolsó sorban a Budapesten élő Neidenbach Ákosnak köszönhetően, aki a "Bányavidéki túrák" című EMKE-kötet írása-szerkesztése során a Siegmeth-hagyaték vonatkozó dokumentumait rendelkezésünkre bocsátotta. Tudjuk, hogy nem volt magyar származású, de Magyarországon telepedett le (talán Munkácson), magyarnak vallotta magát és a múlt század végi - század eleji (Gutin-vidéki) magyar turistamozgalmak egyik leglelkesebb, legtevékenyebb hívének számított.

A szervezett magyar turistamozgalmak története a Magyarországi Kárpát Egyesület (MKE) 1877-es, tátrafüredi megalakulásával kezdődött. 1880-ban már az MKE Máramarosi Osztálya is megalakul Máramarosszigeten, mégpedig Siegmeth Károly kezdeményezésére, aki titkára és ügyvezető elnöke lesz a két év múlva, 1882-ben – a Máramarosi és Beszkid osztályból – létrehozott Keleti Kárpátok Osztálynak is.

Neve a következő harminc év folyamán – 1912-ben bekövetkezett haláláig – elválaszthatatlanul összeforr a turistaegyesület, a Nagybánya környéki és máramarosi turistamozgalmak mindennapjaival. Még a KKO megalakulásának évében "Háziipari kiállítást" szervez Máramarosszigeten az általa vezetett egyesület égisze alatt, s az Osztály 1884. évi, VII. közgyűlését is vidékünkön, Nagybányán tartotta. Augusztus 9-14. között 60-70 egyesületi tag és meghívott érkezett Nagybányára az alig egy hónappal korábban felavatott szatmári vicinálison, s kereste fel a környék legszebb kirándulóhelyeit: Blidárt, az Izvorát és a Ciblest, ahol ekkor már állt az ugyanabban az évben felépített menedékház.

Siegmeth a közgyűlés előkészítésének időszakában – de minden bizonnyal azt megelőzően és azt követően is –, gyakran megfordult a környéken. Ékes bizonyítékai ennek máramarosi útijegyzetei, amelyek 1881-1885 között a Magyarországi Kárpát Egyesület VIII–XII. évkönyveiben láttak napvilágot, s amelyeket 1885-ben, Schmidt József iglói könyvnyomdájában kötet formában is kiadtak Reiseskizzen aus der Máramaros - Máramarosi Úti Vázlatok címmel.

Tudjuk, hogy a természetjárás népszerűsítésének apostolaként, intézmények, iskolák meghívására rendszeresen tartott előadásokat a Monarchia különböző városaiban az általa bejárt tájakról, így a Rozsály-Gutin hegyvidékről is (következő lapszámaink valamelyikében egy ilyen előadásának szövegéből közlünk majd részletet). Családjával együtt egyike volt a múlt század kilencvenes éveinek közepetáján fellendülő, országszerte ismert, népszerű nyaralótelep, Felsőbánya rendszeresen visszatérő vendégeinek, s nagy szerepe volt abban, hogy a XIX. század utolsó éveiben végre a helyi turistaélet kibontakozása, szerveződése is megkezdődött.

A nagyobb testvér, Nagybánya mellett ezekben az években egyre jobban elhúzó Felsőbányán 1897-ben merült fel egy gutinvidéki turistaegyesület létrehozásának ötlete. Az eredeti elképzelés egy önálló szervezet létesítését célozta meg, a március 28-i alakuló gyűlés azonban – amelyet a felsőbányai városi tanács termében tartottak –, Siegmeth javaslatára úgy döntött, hogy az egyesület a Keleti Kárpátok Osztály Felsőbánya központú vidéki választmányaként fog beindulni. A szervezet 74 alapító taggal (64-en Felsőbányáról és 10-en Kapnikról) kezdi meg tevékenységét, a bányaváros fiatal polgármestere, Farkas Jenő ügyvivő alelnök tényleges irányításával, aki Siegmeth mellett a másik olyan személyiségünk, akinek nagyon sokat köszönhet a bányavidéki turizmustörténet.

A társaság júniusi ülésén (ekkor már 83 tagot említ a jegyzőkönyv; elnök – 1910-ig – Szabó Adolf, ezt követően 1913-ig Hubay Zsigmond, később a Magyar Turista Egyesület Máramarosi Osztályának elnöke) újra ott találjuk Siegmeth Károlyt, aki a KKO az évi, sorrendben XX., nagybányai (!) közgyűlésének programját ismerteti.

A közgyűlés alkalmával augusztus 8-11. között Nagybányára és Felsőbányára látogató természetjárók túráinak, kirándulásainak célpontja ezúttal Fernezely, a Fekete-patak völgye, a Fekete-hegy, a Bódi-tó környéke, majd a Gutin, a Rozsály... és a Fokhagymás-völgyi Petőfi-tanya, amelyet pár héttel korábban, július 22-én avattak fel ünnepélyes körülmények közepette. A Nagybányán lezajlott közgyűlés az 1896/97-es esztendő igen nevezetes tényeként értékelte a Gutin-vidéki választmány megalakulását és 300 forintot utalt ki a feketehegyi útvonal és menedékház felépítésére.

A Siegmeth Károly nevét viselő menedékházat még 1897-ben elkezdik építeni, de csak 1899-ben avatják fel; két szobája kb. 30 turista számára biztosított szállást. Időközben Siegmeth egy nagybányai "helyi bizottság", amolyan turista-iroda létrehozását is kezdeményezte, amelyet 1896 novemberében azzal a céllal hoznak létre (Thurmann Olivér polgármester elnökletével), hogy Nagybányán "mint kiindulási és vasúti állomáson [...] a turistát tájékoztassa".

A Farkas Jenő irányítása alatt örvendetesen fejlődő felsőbányai szervezet hamarosan, 1902-ben, a Gutin-csúcs alatti Mlesnicán a Keleti Kárpátok Osztály második menedékházát is felavatja. Siegmeth leírása szerint ez egy két szoba-konyhás-verandás főépületből, egy melléképületből és egy tágas pavilonból állt, a nyeregtől egy-másfél óra távolságra. A felszentelés alkalmával vidám népünnepélyt tartottak, amelyen a kapniki bányászzenekar húzta a talpalávalót...

Az első világháborút megelőző években a természetjáró mozgalom terén tovább erősödik Felsőbánya központi szerepe, s ehhez nem kis mértékben Siegmeth Károly is hozzájárult. A KKO ügyvezetője – mint ez a fentiekből is kiderült – kitűnő szervezőnek bizonyult. Emellett népszerű, szívvel-lélekkel a természetnek élő személyiség volt, aki rengeteget dolgozott a szervezett természetjárás, s ezen belül a Gutin-vidék népszerűsítése érdekében. Említettük, hogy rendszeresen tartott előadásokat – az ország határain kívül is –, amelyeket 1905- től (!) vetített képekkel tett élvezetesebbé, szemléletesebbé. Egyik, 1905-ben keltezett körlevelében írja: "Azon célból, hogy a Kárpátok vidékei [...] a nagyközönségnek szóban és képben feltárhatók legyenek, az Osztály egy Skioptikont [vetítő] szerzett be s alulírott igyekszik a bel- és külföldön tartott felolvasásaival a Keleti Kárpátoknak [...] mind több barátot, mind több turistát szerezni." Gyakori látogatásai, felsőbányai, nagybányai tartózkodásai azt mutatják, hogy személyes jelenlétével is igyekezett ébren tartani vidékünkön a szervezett turizmus iránti érdeklődést.

A század első másfél évtizedében három alkalommal is Felsőbányán, illetve Nagybányán került sor a Keleti Kárpátok Osztály közgyűléseire. Először 1907-ben, a Magyarországi Kárpát Egyesület megalakulásának harmincadik, s egyben a Gutin-vidéki választmány működésének tizedik évfordulóján. A felsőbányai városi tanács termében ülésező közgyűlés – Siegmeth javaslatára – elhatározta, hogy a választmány ügyvivő alelnöke "kiváló érdemeinek elismeréséül és azok megörökítésére a Magura tetejéről a Gutini menedékház felé vezető új utat Farkas Jenő útjának nevezi el." A következő évben – a Keleti Kárpátok Osztály évi jelentésének tanúsága szerint – kiépítik a Gutin-menedékháztól a Gutin-csúcsra vezető új utat. Hasonlóképpen új utat építenek a felsőbányai Bányahegyre és a "Farkas Jenő - út" kijavítására is sor kerül. Ebben az évben 41 (26 felsőbányai, 8 nagybányai, 4 kapniki, 1 láposbányai, 2 nagykárolyi) tagja van a Gutin-vidéki választmánynak.

A Keleti Kárpátok Osztály közgyűlésére 1910-ben újra Felsőbányán kerül sor. A bányavidéki turistaszervezetet és annak ügyvezető alelnökét kísérő elismerést jelzi, hogy 1912-ben, Siegmeth Károly váratlan halálakor, a KKO közgyűlése Farkas Jenőben találja meg az elhunyt utódját, s választja meg az egész Osztály ügyvezető alelnökévé. Ezzel Felsőbánya egycsapásra az egész Keleti Kárpátok Osztály szervezésének is központjává válik. Ugyanakkor a titkári tisztség betöltésére dr. Siegmeth Lajost, Siegmeth Károly fiát kérik fel, aki azonban már a következő évben lemond. Helyette – a központi ügyintézés könynyítése érdekében – az ugyancsak felsőbányai dr. Moldován Ferencet (egy időben a Felsőbányai Hírlap szerkesztője) választják titkárnak. Tehát ekkoriban a KKO két központi tisztségviselőjét is Felsőbánya adja a magyar turistamozgalomnak!

Sajnos egyiküknek sem marad sok ideje képességeik kamatoztatására, bizonyára nagyszerű terveik megvalósítására. A következő esztendő a Magyarországi Kárpát Egyesülettel párhuzamosan szerveződő Magyar Turista Egyesület máramarosi térhódításának éve, Farkas Jenő már a nyár folyamán a máramarosszigetiek tétlenségét panaszolja egyik levelében. December 7-én pedig megalakul a Magyar Turista Egyesület Máramarosi Osztálya – feltehetően nagyobbrészt addigi Kárpát-egyleti tagokból –, s ezzel egyidőben megszűnik a MKE szigeti szervezete.

1914 júliusában még sor kerül a Keleti Kárpátok Osztály soros (XXXVIII.) közgyűlésére Nagybányán, ahol – Farkas Jenő megerősítése mellett – gr. Teleki Pál pribékfalvi nagybirtokost választják az Osztály elnökévé, s többek között egy közös, nagybányai-felsőbányai turistaszervezet megalakításáról is határoznak. Az első világháború kitörése és a trianoni békefeltételek következményei azonban hosszú időre gátat szabnak az ígéretesen fejlődő gutin-vidéki turistamozgalmaknak.

Dávid Lajos (Bányavidéki Új Szó - Románia)



1999. jĂşnius 19., szombat 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület