CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 19., vasárnap, Ivó, Milán napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Regionális TV hírek  

Borválság - Sopron
Állami beavatkozást sürgetnek a szőlő- és bortermelők, hogy kilábaljanak az ágazatot sújtó minden eddiginél nagyobb válságból. Hazánkban 170 ezer ember él szőlő-művelésből, a soproni történelmi borvidéken ezer család megélhetése kerülhet veszélybe. Jó termés várható a soproni borvidéken, ahol az elmúlt években átlagon felüli mennyiséget szüreteltek a gazdák, így mostanra 3 és fél millió hektoliter eladatlan bor halmozódott fel a pincékben. Ez több mint az ország éves fogyasztása. Még nem tudni, mennyiért veszik át a termést a gazdáktól, de 25 ezer mázsa szőlő sorsa egyelőre bizonytalan. Az ágazat 4-5 milliárd forintból menthető meg - állítják a termelők, akik a szaktárcához fordultak. Molnár Tibor, a Soproni Borvidék Hegyközségi Tanács elnöke elmondta, egy hektár szőlő művelési költsége évi 500 ezer forintba kerül, ehhez jön még a növényvéda nyugati országokban jóval nagyobb mértékű az állami támogatás, ezért velük a magyar termelők nem versenyezhetnek. Mindez a soproni borvidéken mintegy ezer családot érint. A Hegyközségi Tanács válságkezelő programot dolgozott ki: szerintük az exporttámogatás, a lepárlás és a mustsűrítés csökkentheti a készleteket. Mivel egy hektár szőlő kivágása 2-300 ezer forintba kerül, előfordulhat, hogy azok a gazdák, akik inkább befejezik a szőlő-művelést, egyszerűen elhagyják a tőkéket.

Új lakások - Zalaegerszeg
28 új bérlakás építésével folytatódik Zalaegerszegen az önkormányzat lakásépítési programja. Az új otthonokba azok költözhetnek, akik ugyan nem tartoznak a szociálisan rászorultak körébe, ám a piaci árat nem tudják megfizetni.

Városfejlesztés - Tatabánya
53 millió forintot nyert a tatabányai önkormányzat városfejlesztésre. Az összeg közel harmadát az óvárosi részt elkerülő út építésére fordítják. A fennmaradó mintegy 30 millió forintból korszerűsítik a csapadékelvezető hálózatot, a legforgalmasabb utak mellett pedig információs térképeket helyeznek el.

Megszűnik az ostyasütöde - Sopronbánfalva
Nem sütnek több ostyát a Karmelita templomban Sopronbánfalván, az évtizedek óta működő ostyasütödét ugyanis bezárják. A hegyi templomban naponta 10 ezer darab ostyát készítettek helybéli asszonyok, havonta mázsányi liszt felhasználásával. Az itt gyártott míves mintázatú ostyák az országszerte keresettek voltak, havonta 4-5000 darab például a budapesti Mátyás templomba is eljutott, vagy Zalaegerszegről egy-egy hónapban akár 13 ezret is rendeltek. A kisüzem ma már elavultnak számít, berendezéseit 40 évvel ezelőtt külföldről, használtan vásárolta a templom. A rendházban folyt sütödei tevékenység megszűntetésének oka dr. Rédly Elemér, Sopron elköszönt városplébánosa, szerint, hogy az üzem egyre kevésbé tudott megfelelni a szigorodó egészségügyi és munkavédelmi követelményeknek. A munkaterület, az öltöző és vizesblokk olyan nagymértékű korszerűsítést igényelt volna, hogy hosszú távon nem térülne meg a felújításra fordított befektetés. Ugyanakkor a győri püspökség korszerű ostyasütödéjében minden feltétel adott ahhoz, hogy a tevékenységet átvegyék, az üzem kapacitása bőven fedezi a most kieső bánfalvi készleteket is. A bánfalvi kolostor ostyasütő berendezésének sorsáról az egyházmegyei hatóság rendelkezik. Bánfalván mintegy 60 ezer ostya vár még értékesítésre, amelyeket várhatóan a környező templomokban osztanak majd szét.

Kritikus vízszint - Balaton
Negatív rekordot döntött idén a Balaton vízszintje: a jelenlegi 50 centiméteres vízállás a tavalyinál átlagosan 20, az ideálisnál legalább 50 centivel alacsonyabb. Ennek ellenére jó a vízminőség - hangsúlyozta Kóródi Mária Siófokon. A környezetvédelmi és vízügyi miniszter szerint szeptembertől vizsgálni kell annak lehetőségét, hogy lehet a vízszintet mesterségesen a megfelelő szinten tartani.

Kiszáradó tavak - Kámon
Veszélybe kerültek a Kámoni Arborétum tavai: a tómedrek lassan teljesen eliszaposodnak. Tisztításuk 20 millió forintba kerülne, ám a park vezetői - pénz hiányában - nem tudják a munkát elvégeztetni. Önkormányzati forrásokból már megpróbálták a vízminőséget javítani, azonban a teljes költséget a település nem tudja magára vállalni.

Változó ellátás - Győr
Augusztus elsejétől megváltozik a Győr környéki falvak háziorvosi rendje: az új ügyelet mostantól a Liezen utcában működik. A változtatásra azért volt szükség, mert megszűnt a Győr városával eddig közösen üzemeltetett szolgáltatás.

Gyújtogató - Sopron
A tűzoltóság és a polgárőrök feltételezései szerint gyújtogató járja a soproni erdőket. Május óta szinte nem múlt el úgy hétvége a városban, hogy a lánglovagokat ne riasztották volna kisebb-nagyobb erdőtüzekhez. Komoly kár keletkezett a kőfejtő melletti területen, ahol 7 egység csak mintegy 4 órás, megfeszített munkával tudta eloltani a lángra kapó növényzetet. Az oltási munkálatokhoz többször kevésnek bizonyult a soproni tűzoltók kapacitása. Segítségül kellett hívniuk a környező falvak önkénteseit, de Kapuvárról, Csornáról ill. Győrből is érkeztek egységek. Mivel a riasztások szinte mindig hétvégére estek, valószínű, hogy szándékos gyújtogatásról van szó. A piromániás elfogása érdekében együttműködési megállapodást kötött a Soproni Tanulmányi Erdőgazdaság, valamint a városban működő polgárőrség. A két szervezet munkatársai összehangolt fellépéssel, és gyakori ellenőrzésekkel próbálják meg lefülelni a károk feltételezett okozóját. A riasztások számának csökkenése azért is fontos lenne, mert az idei év a szárazság miatt fokozott feladatokat ró a város tűzoltóira: számításaik szerint a tavalyi időszakhoz képest idén 25-30%-kal több tűzeset volt Sopronban és környékén.

Díszkivilágítás - Kőszeg
Közel 200 millió forintból felújítják Kőszeg közvilágítását. A munkálatok előkészítése több mint egy évig tartott, a pályázók közül az ÉDÁSZ Rt. nyerte el a kivitelezés jogát. A felújítás során a vezetékeken kívül a kandelábereket is kicserélik, a turisták által gyakran látogatott helyeken pedig új díszkivilágítást alakítanak ki. Számítások szerint a beruházás 8-10 éven belül térül meg, a modern berendezések üzemeltetésével ugyanis csökkenhet a város költsége.

Adomány - Sopron
Sportszereket, játékokat és élelmiszereket vehettek át a Soproni Fogyatékos Gyermekek Otthonának lakói. A fővárosi Szent Vitus Alapítvány adományából az intézményben egy új teraszt is kialakítottak. Az otthon lakóinak egy része halmozottan sérült, akik mindennapjaikat az ágyukban töltik. Azok a gyerekek, akik képesek a közlekedésre, már ismerkednek az új terasszal.

Masszőr-rekord - Győr
Világcsúcsot szeretnének felállítani a Magyar Masszőr Egyesület tagjai Győrben. Az elképzelés szerint szeptemberben ezer masszőr ugyanennyi vállalkozó kedvű jelentkezőt masszíroz majd egy órán keresztül. A szervezők várják mindazok jelentkezését, akik részt vennének a Guiness rekord-kísérletben. A rekordkísérlet résztvevői a 06-96-518-272-es számon jelentkezhetnek.



2002. augusztus 03., szombat 00:37


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület