CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 19., vasárnap, Ivó, Milán napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Regionális TV hírek  

Turisták a Balaton Felvidéken
A Kis-Balaton vidékén többszáz madárfaj fészkel. A terület nagy része szigorúan védett, a Balaton-Felvidéki Nemzeti Park szakemberei mégis kialakítottak több olyan szigetet, ahová turisták is beléphetnek. Ilyen többek között a kányvári sziget is, ahol tanösvény mutatja be az itt honos madárfajokat az érdeklődőknek. A Balaton-Felvidéki Nemzeti Park a jövőben továbbfejleszti a kápolnapusztai bivalyrezervátumot és Vörs határában is kialakít majd egy új tanösvényt a turisták részére.

Róka-invázió - Sopron
Jelentősen elszaporodtak a rókák Sopron környékén, a ravaszdiak mára szinte állandó vendégek a város zöldövezeti részében, a Lövérekben. A Sopron melleti erdőkben folyamatos a rókák immunizálása: repülőgépről olyan csalétket szórnak le, amely veszettség elleni oltóanyagot tartalmaz. Ennek köszönhetően természetes ellenség nélkül folyamatosan nő a rókák száma, és mivel elegendő táplálékot egyre nehezebben találnak az erdőkban, mind bátrabban merészkednek be a lakott területekre. Az éj leple alatt leginkább háztartási hulladékra vadásznak a rókák a soproni Lövérekben, ezzel viszont zavarják az ott élők nyugalmát, és a lkosság nagy része fél is a ragadozóktól. Dr. Horváth Csaba, kerületi főállatorvos a krónikának elmondta: a város területén talált, vagy kilőtt egyedeket az Országos Állategészségügyi Intézetnek küldik el vizsgálatra. Eddig veszett példányt nem találtak, azonban az állatorvos továbbra is azt javasolja a Lőverek lakóinak: ha rókával találkoznak - ami mostanában gyakran megeshet - ne próbálják megsimogatni a ravaszdit.

Őz balesetek – Fejér megye
A nyár utolsó hónapjában érdemes az eddiginél is óvatosabban vezetni az autósoknak Fejér megye útjain. Július végétől augusztus végéig tart ugyanis az őzek párzási időszaka. A nász heteiben pedig megnőhet a közlekedési balesetek száma.

Szennyvíz-gondok – Vép
A Vép környéki szántóföldeken kívül továbbra sincs alkalmas helyszín, ahol a szombathelyi szennyvíztisztító iszapját tárolni lehetne. Vépen azonban lejárt a tulajdonos Vasivíz Rt. tárolási engedélye, így egyre sürgetőbb volna más megoldást találni a melléktermék elhelyezésére.

Nyugdíjasház – Székesfehérvár
Új, húsz lakásos nyugdíjasház épül Székesfehérváron. A több mint 200 millió forintos beruházás építési munkálatai július közepén kezdődtek, és a jövő év áprilisára fejeződnek be. Az elképzelések szerint a leendő bérlők 3 millió forint körüli összegért, életük végéig tartó használati jog megszerzésével juthatnak majd otthonhoz a nyugdíjasházban, és várhatóan négyzetméterenként 450-500 forint bérleti díjat fizetnek majd.

Nyári egyetem – Szombathely
A globalizáció hatásairól tanácskoznak az idei Savária Nyári Egyetem résztvevői. A rendezvényen előadásokat hallhatnak arról: milyen esély van az önállóság megőrzésére az egységesítés árnyékában. A szombathelyi oktatási fórum idén 35. alkalommal várja a téma iránt érdeklődőket. A szombatig tartó eseményen elhangzott: hazánkban is egyre erősebb a “globális és a lokális konfliktusa”. Ám a rendezvényen kiderült: egyre többen gondolják úgy, hogy a globalizációval párhuzamosan fejlődhet ki a lokalizáció.

Ingyen tanfolyam – Sopron
Ingyenes Internet-tanfolyam indult a Soproni Városi Könyvtárban. Az intézmény több mint 3 millió forintot nyert a Széchenyi terv pályázatán, ebből vásárolták a gépeket és indították el az oktatást.

Gyújtogatás – Fertőhomok
Gyújtogatás is okozhatta tegnap délután a Győr-Moson-Sopron megyében fellángoló kazaltüzet. A Fertőhomok és Hidegség közötti szántóföldön 700 darab nagy kör és kockabála gyulladt ki. A Sopronból érkező tűzoltók néhány óra alatt megfékezték a lángokat, a homoki és hidegségi önkéntesek azonban reggelig felügyelték a kazlak tervszerű leégetését. Az okozott kárt kb. 300 ezer forintosra becsülik a szakemberek. A tűz okát vizsgálja rendőrség.

Kiszáradt az Ikva patak - Sopron
A csapadékszegény időjárás több álló és folyóvíznél is problémákat okoz. A Fertő-tó vízszintje 40-50 centiméterrel alacsonyabb az átlagosnál, a legutóbbi hírek szerint pedig a Rába mellett vízkorlátozást is be kell vezetni. A száraz időjárás Sopronban is érezteti hatását. A város két patakja közül már csak a nagyobb vízgyűjtő területtel rendelkező Rákban van víz, az Ikva teljesen kiszáradt. A patak nyugat felől éri el a várost, majd Kópháza felé folyik tovább. Azaz csak folyt, mert ezekben a napokban porszáraz a meder, mind a határ, mind pedig a Győri út irányába. A város vízellátása szempontjából különösebb jelentősége nincs, hogy kiszáradt a patak, higiéniailag azonban jobb lenne, ha néhány centi víz öblítené a medret. Azokon a szakaszokon ugyanis, ahol a város ráépült a patakra, több régi, korszerűtlen csatorna tartalma is az Ikvába folyik. A tájképekről jólismert Fertő-köz sem az igazi, ha a folyó víz egyszerűen hiányzik az összképből. A város lakóinak azért is furcsa az Ikva kiszáradása, mert néhány évvel ezelőtt a komoly károk érték Sopront, amikor a patak több helyen is kilépett a medréből.



2002. augusztus 06., kedd 14:43


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület