CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 19., vasárnap, Ivó, Milán napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Regionális TV hírek  

Bevádorlási törvény - Ausztria
Pénzbüntetés, tartózkodási engedély bevonása, kitoloncolás - ezek várhatnak azokra, akik Ausztriában kívánnak letelepedni, de nem tudnak németül. Egy múlt héten elfogadott törvény értelmében ugyanis 3 éven belül német nyelvvizsgát kell tenniük az ausztriai bevándorlóknak. Amennyiben ez nem sikerül, büntetés vár rájuk, végső esetben tartózkodási engedélyüket is bevonhatják. Az új törvény - annak ellenére, hogy Ausztriában hivatalos nyelv a magyar -, a hazánkból érkező bevándorlókra is vonatkozik, akiknek 100 órás nyelvtanfolyamon kell részt venniük és a költségek felét is állniuk kell. Amennyiben 3 év elteltével nem szereznek német nyelvvizsgát, életbe lépnek a büntetések. Évente néhányszáz magyar szeretne letelepedni Burgenlandban. A burgenlandi tartományi kormány véleménye szerint ez a magyaroknak nem okoz majd problémát, hiszen a legtöbben a munkalehetőség miatt kérnek letelepedési engedélyt, az ausztriai állás betöltéséhez pedig elengedhetetlen a német nyelv ismerete.

Visszatértek a katonák - Győr
Több mint 300 fős magyar KFOR kontingens tért vissza a tatai gépesített lövészdandárhoz. A 6 hónapos misszióból hazaérkező katonákat ünnepélyes állománygyűlés keretében a KFOR főparancsnoka és a magyar honvédség vezérkari főnökének helyettese is köszöntötte.

Reptérfejlesztés - Pér
A péri repülőtér fejlesztéséről írtak alá megállapodást a Miniszterelnöki Hivatal és a légikikötőt üzemeltető kft. képviselői. A több mint 600 millió forintos beruházás keretében kifutópálya, gurulóutak, forgalmi előtér és új bekötőút épül. A költségek mintegy 30 százalékát, azaz egymillió eurót a Phare CBC program adja. A Miniszterelnöki Hivatal államtitkára elmondta: ha minden jól megy, ősszel már fogadni tudják a jelenleg Bécs-Ingolstadt között közlekedő Audi-járatokat, karácsonykor pedig felszállhat az első nemzetközi utasszállító kisrepülőgép.

Pro Savaria - Szombathely
A városért politizáló, de pártoktól független civil fórum alakult Szombathelyen. A Pro Savaria Egyesület az önkormányzati választásokra valamennyi egyéni körzetben állít jelölteket, polgármesterjelöltje dr. Prugberger Emil, jelenlegi alpolgármester.

Hulladékgazdálkodás - Közép-Dunántúl
Elkészült a Közép- Duna vidéki régió hulladékgazdálkodási terve. Az országban egyedülálló elképzelés lényege, hogy a térség 180 települése közösen oldja meg a kommunális hulladék tárolását, válogatását és hasznosítását. A szemetet Inotán égetnék el, ebből áramot termelne az erőmű. A beruházás közel 20 millió forintba kerül. A térség lakossága egyébként évente összesen 1 millió köbméter szemetet halmoz fel.

Természetes okok a halálesetnél - Sopronkőhida
Sem a fogvatartással, sem az ellátással nincs összefüggésben annak az elítéltnek a halála, aki a sopronkőhidai börtönben hunyt el vasárnap. A Büntetésvégrehajtás Országos Parancsnokának budapesti tájékoztatóján az is elhangzott, hogy a férfi gondozott beteg volt, de halálát egy hirtelen fellépő betegség toxikus szövődménye, és nem alapbetegsége okozta. A hatósági boncolást végző patológus szerint olyan kórisméről van szó, amely igen fiatal korban is előfordul, és minden gondos ápolás ellenére is sokszor halálhoz vezet.

Növekvő forgalom - Szlovénia
Jó befektetésnek bizonyult a Szlovénia felé létrehozott őrségi vasútvonal. A személyszállítás nem, a teherforgalom azonban folyamatosan növekszik ezen a szakaszon. A tavalyi év hasonló időszakához képest ugyanis több mint háromszorosára emelkedett a déli szomszéd felé irányuló áruszállítás.

Ifjú kosarasok - Szombathely
Megkezdődtek a Kadett Kosárlabda Európa Bajnokság selejtező-mérkőzései Szombathelyen. A vasi megyeszékhely már számos nemzetközi tornát rendezett, ám nem csak ez szólt a város mellett, hiszen a magyar csapat szakvezetői is ide kötődnek. A mérkőzéssorozaton öt nemzet együttese vesz részt.



2002. augusztus 08., csütörtök 19:22


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület