CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 7., kedd, Gizella napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Román romák "csendélete"...

Román romák "csendélete"...

Akik mellettünk élnek

Szeles, hűvös az időjárás. Állok a Szamos partján, a Cikói szorosban s várakozom az Erdészeti Hivatal munkatársára, aki terepszemlén van valahol, az itteni erdőben. Mellettem a közeli cigánytelepről gyerekek, öregek, férfiak és nők sietnek a közeli forráshoz, műanyagedényekkel felszerelve; várakozásom ideje alatt többször is megfordulnak...

... Néhány erősebb férfi karvastagságú faágakat szállít hazafelé a hátán. Mikor megpedzem, hogy talán nem lenne tanácsos az erdésszel találkozniuk, először megijednek, aztán könnyedén legyintenek:

– Ó, csak száraz ágakért jöttünk!

Egy idő után megszokom a nyüzsgést s elkezdem figyelni a túlsó partot, Kelence falu cigánytelepének nyüzsgését. A hűvös idő ellenére hiányos öltözetű gyerekek táncolnak elő a házak közül kergetőzve, le a Szamos-partig. Birkóznak, verekednek a zöld pázsiton. A telep életéhez a vad, lármás zene is hozzátartozik, amely az innenső partot is betölti. A zenebonához a fejszék ütemes csattogása társul. Fát vágnak.

– Erdő és víz mellett lakunk, bolondok lennénk, ha fáér és halért pénz adnánk – hangoztatják nem egyszer az itt lakók.

Hangos kiáltásokra leszek figyelmes, a kelencei oldalról. Két férfi értesíti éppen a cikói barátokat, hogy nemsokára átruccannak hozzájuk egy kis kikapcsolódásra. Az ősi "telefonpárbeszédet" hamar tett követi. Előkerül a kétszemélyes csónak és beszállnak. Pár perc múlva már ki is kötnek a túlsó parton. Vállukra vetett lapátokkal sétálnak cikói barátaik felé. Előtte azonban még elbeszélgetek velük.

– Én és a barátom vagyunk az "indiánok" – mutatkoznak be. – Így neveznek minket a cigánytelepen különcködéseink miatt. Ezt az utat a csónakkal mindennap megtesszük. Időt nyerünk vele, mert egyébként, ha át akarunk jönni a cikói oldalra, le kell mennünk a sülelmedi gyaloghídig. Pedig tessék nézni, még ma is áll a három hídpillér, amelyet a magyarok raktak le a Szamosba a második világháború idején, de befejezésükre már nem volt idő. A múlt rendszerben nem foglalkoztak azzal, hogy hídat építsenek rájuk. Attól féltek, hogy alá vannak aknázva. Így maradtak a mai napig is. Pedig ha akkor a magyarok bevégzik a hidat, ma jobb összeköttetésünk lenne a Szilágysággal is – mondja az öregebbik "csónakos" kíváncsiskodásomra...

Nem csak a szamoscikói és kelencei cigánytelepeken élik könnyelmű életüket színesbőrű honfitársaink, hanem Nagybányán is. Valósággal elárasztják a város piacait: italoznak, veszekednek, rosszabb esetben lopnak, adják-veszik amit csak lehet: valutát, mezőgazdasági értékjegyet. A napokban a Mészárosok tornya melletti valutapiac nyüzsgésében rájuk kérdezek: mennyiért veszik a 175 ezer lejt érő értékjegyet?

– 120 ezerért – érkezik a kurta válasz.

– És aztán, miért csak ennyiért?

– Domnule, azért, mivel gázolajat nem lehet venni rajta – jött a felvilágosítás.

– Ha gázolajat nem is, de más egyéb vásárlására csak jó? – akadékoskodom tovább.

– Amit mondtam, megmondtam. 120 ezer lej és kész. Hány darabja van?

– Egy sem.

– Akkor meg minek tart itt fenn? Eredjen a dolgára!

Odébbkotródom. Hátam mögött újra felcsendült a vastag, nikotinedzett hang:

– Cupon agricol cumpărăm!!!

Rendőr sehol.

"Miénk itt a tér..."

De nem csak ez, az állomás környéki élelmiszerpiac is az ő birodalmuk. Ahogy a falusi kistermelők felhozatalát mustrálgatom, az egyik asztal tetején vígan sziesztázó társaságra leszek figyelmes. Mellettük egy üveg pálinka és egy tacskó. A gazdi kacagva meséli barátainak, hogy milyen okos, hűséges kutyusa is van neki. Ezidáig már háromszor adta el 150 ezerért, de mindig hazament.

A közelükben levő italbódénál egy férfi és egy nő köt alkalmi ismeretséget és távoznak...

Kisvártatva két férfi jelenik meg, biciklit tolva. Hiába a civil ruha, a kutyás társaság felismeri őket s már ketten is ugranak a bódéhoz sört venni a melegtől pihegő rendőröknek. Az imént távozott nő után kérdezősködnek, jegyzetelnek, címet írnak fel, kiisszák söreiket majd távoznak.

A kutyás társaság pedig nagyokat röhögve szétszéled a piac minden irányában...

Vicsai György (Bányavidéki Új Szó - Románia)



1999. július 09., péntek 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület