CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 3., pĂ©ntek, Tímea, Irma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

A humornak is helye van

Mt 14.22-32 Ezután nyomban szólt a tanítványoknak, szálljanak bárkába, és evezzenek át a túlsó partra, addig ő hazaküldi a népet. Miután hazaküldte, fölment a hegyre, hogy egyedül imádkozzék. Közben besötétedett, s ő ott volt egymagában. A bárka már jópár stádiumnyira járt a parttól, hányták-vetették a hullámok, mert ellenszél fújt. Éjszaka a negyedik őrváltás idején a víz tükrén elindult feléjük. Amikor a tanítványok észrevették, hogy a vízen jár, megrémültek. „Kísértet!” - mondták, s félelmükben kiabáltak: Jézus azonban megszólította őket: „Bátorság! Én vagyok, ne féljetek!” Erre Péter így szólt: „Uram, ha te vagy, parancsold meg, hogy odamenjek hozzád a vízen!” „Gyere!” - felelte. Péter kilépett a bárkából és elindult Jézus felé a vízen. Az erős szél láttára azonban megijedt, és amikor merülni kezdett, felkiáltott: „Uram ments meg!” Jézus kinyújtotta a kezét és megfogta. „Te kishitű - vonta kérdőre -, miért kételkedtél?” Amikor beszállt a bárkába, a szél nyomban elült.

Vannak evangéliumrészletek, melyek egy-egy kedves történet kapcsán kitörölhetetlenül összekapcsolódnak a civil élettel, kedves anekdotákkal.
Ilyen a mai is, melyhez a kapcsolódást Reinhold Steeher püspök nagyszerű könyvének egyik története adja.
Az akkor még káplán Steeher falusi gyernekeket oktat, akik a nyelv finomságait kevésbé ismerik, és mindent a maguk darabos módján fejeznek ki.
Éppen a vihar lecsendesítése van soron, amikor a kikérdezést bizony komoly megakadások, szűkszavúság akasztja meg többször is. Szavankénti, "harapófogóval kihúzott" feleletek formájában már eljutnak addig, amíg a bárkába szálló Jézus meg nem szólal. Itt azonban láthatóan komoly nyelvi akadályok tornyosulnak a gyermek elé, akárcsak a bárka elé a viharos tengeren.
Már többször megkérdezi a pap, hogy mit mondott Jézus a tanítványoknak, mire a gyermek nagynehezen kiböki:
-Akkor azt mondta a Jézus: "Ti beszariak!"
Nos, akinek élete ladikját már megdobálta akármilyen vihar, az tudja, hogy a fenti kifejezés bizony legalább olyan közel áll az élet valóságához, mint a kishitűség. Lehet, hogy az utóbbi irodalmibb és közvetlenül mutat a félelem eredetére, de az érzés, az bizony az iskolásunk szájából hangzott tökéletesebben.
Ha már tréfa, legyen teljes: két idősebb pap áll fiatal kollégájuk társaságában a vízparton. A két idősebb fogja magát, majd a vízen futva átszaladnak a tulsó partra, s onnan bíztatják a fiatalt, aki egy pillanatnyi habozás nélkül vág neki a vízi útnak, de már az első lépés után elmerül. Megszólal az egyik idősebb: "A hite már megvan, most már csak azt kellene elmondani neki, hol vannak a cölöpök!"
Ugye, milyen emberközeli mind a két történet? Talán azért, mert volt már hasonló tapasztalatunk, vakmerőségünk, nyelvi-hitbeli tehetetlenségünk.
Az evangéliumi pontos, dokumentarista leírást talán jól kiegészítik a mi személyes tapasztalataink, amit a humor határain belül szállóigeszerű tömörséggel fejezünk ki, miközben annyi minden jut az eszünkbe!
- DI -



2002. augusztus 10., szombat 09:09


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület