CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 1., szerda, Fülöp, Jakab, Amarilla napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Regionális TV hírek  

Visszajár a pénz? - Aba
Aba önkormányzata kezdeményezi, hogy visszakapják az államtól azt az összeget, amelyet Székesfehérvárral közösen fizettek ki a börgöndi reptérért. A település polgármestere, Kossa Lajos méltánytalannak találja, hogy kizárólag ezt a reülőteret nem adták át ingyen az állami tulajdonú objektumok közül. Az összeget a székesfehérvári önkormányzat fizette ki, Aba így a megyeszékhelynek törleszti majd a reptér rá eső részét. Kossa Lajos szerint a visszakapott összeget állagmegóvásra kellene fordítani.

A legbátrabb község - Kercaszomor
Szoboravatással emlékeztek a magyar-szlovén határ menti Kercaszomoron arról a 82 évvel ezelőtti történelmi eseményről, amelynek során a község lakói fegyverrel űzték ki a települést megszálló szerb-horvát-szlovén katonákat. Az ünnepségen bejelentették: a Vas Megyei Közgyűlés kérelemmel fordult az Országgyűléshez, hogy Kercaszomornak adományozzák a legbátrabb magyar község címet.

Halpusztulás - Marcal
Szennyezés érte a Marcal folyót, ami a mórichidai szakaszon tetemes halpusztulást okozott. A katasztrófavédelem arra figyelmeztet, hogy az elhullott halak fogyasztása súlyos mérgezést okozhat. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleménye szerint Győr-Moson-Sopron megyében a Séd patakon keresztül ismeretlen eredetű, feltehetőleg hígtrágyából álló szennyezés került folyóba. A víz alacsony oxigénkoncentrációja halpusztulást okozott Mórichida térségében.

Bezárt a reptér - Siófok
Bezárta a siófoki nemzetközi repülőteret szombaton a Polgári Légiközlekedési Hatóság. Az intézkedés oka, hogy a repülőtérnek nem volt érvényes üzemben tartási engedélye. Az eset előzménye, hogy szombaton egy kigyulladt motoros gép pilótájának nem segített a repülőtéri személyzet. A légiközlekedési hatóság a segítségnyújtás elmaradásának körülményeit vizsgálta, és eközben derült ki, hogy a reptérnek nincs engedélye. Hétfőtől ismét megindult a légiforgalom Siófokon.

Javul a víz minősége - Szajki tavak
Levegőztető szivattyúval javítják a Szajki tavak vízminőségét. A berendezéssel oxigént juttatnak a vízbe, ezáltal jelentősen csökken az algásodás. Az elmúlt évben kezdődött a kedvezőtlen folyamat a Szajki tavakban, ezért kevesebb fürdővendég látogatott a strandra. A szakemberek szerint szükség volt valamilyen megoldást találni, hiszen évente több tízezren keresik fel a turista övezetet. Ősszel a fürdő területén egy kutat is fúrnak majd, hogy a víz minőségét és mennyiségét folyamatosan biztosítani tudják.

Támogatás roma fiataloknak - Győr
Többszázezer forint elosztásáról döntött a Győr-Moson-Sopron Megye Cigány Ifjúságáért Alapítvány. A szervezet évek óta támogatja a közép-, és felsőfokú intézményben tanuló, tehetséges roma fiatalokat.

Rönktolás - Sopron
Ma indultak, és közel félezer kilométert tesznek majd meg gyalog alig 18 nap alatt a Nyugat -Magyarországi Egyetem erdőmérnök hallgatói. A vállalkozó kedvű diákok Sopronból egy díszesen faragott farönköt tolnak egészen Miskolcig, az egyetem Bányamérnöki Karának. A különös járművet egyszerre nyolcan tolják, de már most, több mint 50-en jelezték, hogy csatlakoznak majd a menethez. A 18 napig tartó út során a diákokat az erdőgazdaságok látják majd vendégül. Jövő héten, szerdán halad át a menet a fővároson, augusztus 30-án pedig megérkeznek Miskolcra. A rönkszobrot ott, az egyetem területén állítják majd fel.

Drága belépők - Fertő tó
Több turistacsoport inkább lemondott a Fertő tavi hajózásról, mert sokallta a hajójegy mellé fizetendő strandbelépő árát, amit jelenleg a csupán hajókirán-dulásra induló vendégeknek is meg kell váltaniuk. Ehhez jön még a parkolás ára: személyautónként naponta 140 forint. A tavon üzemelő három hajózási cégnek mindez komoly gondot okoz. Egy korábbi kezdeményezés szerint ugyan a hajózni vágyók ingyen léphettek volna be a strand területére, ezzel azonban sokan visszaéltek. A strandot üzemeltető Sopron- és Környéke Víz- és Csatorna-mű Rt. szerette volna elérni, hogy a hajójegyeket ők árusíthassák a pénztárnál, ezt a javaslatot azonban a hajózási társaságok nem fogadták el, mert az többletkiadásokkal járt volna. A strandot és a hajóállomások területét kerítéssel szeret-nék elválasztani, ehhez azonban az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság engedélye szükséges. Szabó Ádám, a soproni vízmű fürdő üzemmérnökségének vezetője elmondta: a vízitelep beléptetési rendszerének tervei már elkészültek. A megépülő kerítéssel elválasztható lesz a strand és a kikötők területe. Így várhatóan a következő szezonban már ingyen léphetnek be azok, akik sétahajózás céljából látogatnak a Fertő tó partjára.

Feltárják a Pálos rend alagútját - Sopronbánfalva
Újabb turisztikai látványossággal bővülhet Sopronbánfalva, ha bejárhatóvá válik a hegyi templom alatt húzódó alagút. Egyelőre azonban írásos emlékek, és kutatási eredmények nélkül csak találgatni lehet, hogy mikor és milyen céllal épült a második világháborúban óvóhelyként nyilvántartott létesítmény. A helyi lokálpatrióták szeretnék szakemberekkel felméretni a járatot. Reményeik szerint egyszer idegenforgalmi látványossága is lehet a kis településnek a hegy gyomrában kanyargó, 100 méter hosszú alagút.

Simogatják az oroszlánkölyköt - Győr
Megkezdődött az a különleges akció, melynek keretében minden hétvégén naponta 1 órán át szabadon simogatható a győri állatkert néhány hónapja született fehér oroszlánkölyke. Az apró nagymacskának neve ugyan még nincs, de máris a látogatók kedvence. A Xantus János Állatkertben született kisoroszlán immunrendszere mostanra erősödött meg annyira, hogy gondozói már bátran a látogatók közvetlen közelébe engedik.



2002. augusztus 12., hétfő 14:35


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület