CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 8., szerda, Mihály napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

HírTükör

HírTükör

– AGGÓDÓ HANGON számoltak be a hétfői bukaresti lapok Orbán Viktornak a tizedik bálványosi (tusnádi) nyári szabadegyetemen tartott előadásáról, amelyben a magyar kormányfő elégedetlenül szólt a romániai magyarok önálló egyeteme és a vallási közösségek jogtalanul elvett vagyonának visszaszolgáltatása körüli egy helyben topogásról. Számos lap felháborodással idézte Orbán Viktor azon szavait, miszerint Magyarország támogatja Románia európai felzárkózását, ám ha ez valamiképpen mégis meghiúsulna, úgy kötelessége legalább az ország egy részének a felemelkedését biztosítani. Az Adevărul szerint Orbán azért fogalmazott ilyen keményen, mert román kollégája, Radu Vasile marosvásárhelyi nyilatkozataival ellentétben, alig néhány órával később Kolozsvárott kijelentette: ebben a törvényhozásban gyakorlatilag elképzelhetetlen az egyetem létrehozása.

– ANYAGILAG és szakértői véleményezéssel is támogatja a magyar kormány a partiumi keresztény egyetem létrehozását – nyilatkozta Németh Zsolt magyar külügyi államtitkár. Mint ismeretes, a nagyváradi Sulyok István Református Főiskola ősztől egy hatszáz hallgatónak képzést biztosító partiumi keresztény egyetemmel bővül, amelyen a közigazgatási, idegen nyelv és zenei karok mellett hittantanárokat, szociális munkásokat, tanítókat, valamint újságírókat is képezni fognak. Tőkés László püspök szerint már gondosan előkészítették az egyetem alapjául szolgáló Pro Universitate Partium Alapítványt.

– FELÜLVIZSGÁLJA kormányzati szerepvállalását a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja. Az MKP elnöksége úgy határozott, hogy augusztus 5-ig elemzi, milyen mértékben teljesültek a négypárti koalíciós szerződésben rögzített megállapodások. A döntés előzménye, hogy a pozsonyi parlament megszavazta, a köztársasági elnök pedig aláírta az MKP által bírált nyelvtörvényt.

– KOLLEKTÍV JOGOKAT kérnek a jugoszláviai vlahok. Dimitrie Crăciunovici, a Jugoszláviai Vlah Románok Mozgalmának képviselője Emil Constantinescut kérte meg arra, hogy intézkedjen: a belgrádi hatóságok ismerjék el kisebbségként a kelet-szerbiai románokat és biztosítsanak kollektív jogokat számára. A kérdést az utóbbi nyolc évben többször is előterjesztették a belgrádi hatóságoknál, de választ mindeddig nem kaptak. A képviselő utalt arra is, hogy bár a hivatalos statisztikák mindössze 32 000 román nemzetiségű állampolgárról szólnak, a valóságban mintegy 800 000 román él Kelet- Szerbiában.

– NEMZETKÖZI írótalálkozót rendez Petőfi halálának 150. évfordulója alkalmából a magyar , a román és a Romániai Magyar PEN Klub Marosvásárhelyen, Segesváron, Fehéregyházán és Székelykeresztúron. Az írótalálkozón többek között jelen lesznek Konrád György, a nemzetközi PEN Klub alelnöke, Ana Blandiana, a Román PEN Klub elnöke, Pomogáts Béla, a Magyar Írószövetség elnöke, valamint Denisa Comănescu, Nicolae Prelipceanu, Romulus Rusan, Mihai Ursachi a Román PEN Klub, és Dávid Gyula, Egyed Emese, Farkas Árpád, Fodor Sándor, Gálfalvi György, Gálfalvi Zsolt, Horváth Andor, Kántor Lajos, Kelemen Hunor, Kányádi Sándor, Kovács András Ferenc, Lászlóffy Aladár, Markó Béla, Sütő András, Sebestyén Mihály és Szilágyi István a Romániai Magyar PEN Klub részéről.

– BÍRÁLTA az RMDSZ-t Tőkés László tiszteletbeli elnök a Bálványosi Nyári Szabadegyetemen, ahol elmondta: a szervezet jelenlegi politikájával csak azt a téves megítélést erősíti, miszerint Romániában példaértékű módon oldották volna meg a kisebbségi kérdést. Tőkés szerint a magyarországi sajtót sem nyújt valós képet a határon túli magyarok helyzetéről, törekvéseiről. A félretájékoztatásban a román sajtó is jeleskedik, amely például a magyar-román nem hivatalos marosvásárhelyi csúccsal összefüggésben azt írta, hogy Radu Vasile kijelentette: a magyar állami egyetem "akár holnap is megnyitja kapuit". Később azonban a miniszterelnök pontosított: ebben a törvényhozási ciklusban az egyetemalapítás hosszadalmas procedúrái miatt szó sem lehet magyar nyelvű állami egyetem létrehozásáról.

(Bányavidéki Új Szó - Románia)



1999. augusztus 02., hétfő 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület