CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 19., vasárnap, Ivó, Milán napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Regionális TV hírek  

Árvíz - Duna
Minden idők legnagyobb árvizére számítanak a Duna magyarországi szakaszán. Hat családi házból húsz embert telepítettek ki kedd este a Győr-Moson-Sopron megyei Szőgyén. Jelentősebb kitelepítésekre azonban a szakemberek szerint nem kell számítani, az ártérben lévő épületek tulajdonosainak azonban azt tanácsolják, értékesebb ingóságaikat mihamarabb helyezzék biztonságba. Mától több, mint 600-an végeznek éjjel-nappali figyelőszolgálatot a Duna mentén. Már ma az érintett helyszínekre szállítják az árvízvédekezéshez szükséges homokot, zsákokat és földmunkagépeket. A Sziget-közben és Győrben egyébként legkorábban a hétvégére várják a 8 méter körüli tetőzést.

Segített az esőzés - Nyugat-Dunántúl
A gabonaféléknek már nem tudták hasznosítani azt a 100-150 milliméter csapadékot, amely a nyugati országrészben esett az elmúlt napokban. Jót tett viszont az eső a régióban kiemelt szerepet játszó cukorrépának, amelyből kiváló termésre számíthatnak a termelők. A falugazdászok azt kérik az aszálykárt szenvedett gazdálkodóktól: mielőbb jelentkezzenek az FM hivatalokban, hogy az állami forrásikból részesülhessenek.

Az Mezőlakról kerül a Marcalba a fertőzés
Valószínűleg a Mezőlak térségében lévő sertéstelep területéről került a Séd patkba a hétvégén a Marcalon jelentős halpusztulást okozó szennyező anyag - derül ki a Közép-dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség tájékoz­­tatásából. A sertéstelep a patak melletti mezőgazdasági földeken hígtrágyás öntözést végzett. A feltételzések szerint az öntözés idején, majd az esőzés miatt a földterület szélén lévő árkon keresztül juthatott a hígtrágya egy része a Sédbe. A vizsgálat folytatódik.

Torlódás - Székesfehérvár
Három év alatt megduplázódott a forgalom Székes­fehérvár zsúfoltabb csomópontjain. Ennek köszönhetően szinte mindenhol számítani lehet torlódásokra és közlekedési dugókra. A fennakadásokért a közlekedési jelzőlámpák is felelősek.

Mammográfia - Tatabánya
Világszinvonalú mammográfiás röntgenberendezéssel rendelkezik a tatabányai Szent Borbála Kórház. Mégsem végezhetnek szűrő jellegű tevékenységet, annak ellenére, hogy teljesítették az országos program által előírt feltételeket. Egyelőre ezért a paciensek csak orvosi beutalóval kereshetik fel a szakrendelőt.

Nyári munka - Sopron
Augusztus közepéig több mint 500 soproni és Sopron környéki diák vállalt nyári mun­kát Sopronban, ötször annyian, mint tavaly. Az iskolakezdés közeledtével viszont számottevően csökkent a munkára jelentkezők száma, pedig ilyenkor lehetne betölteni a legtöbb szezonális állást - ezt Kiss Alexa, Meló-Diák Észak-Nyugat-Dunántúli Régió Iskolai Szövetkezet soproni kiren­delt­ségének vezetője mondta el a Krónikának. Hozzátette: júliusban kimagaslóan sokan, 250-en dolgoztak folyamatosan Sopronban. A diákok egy része valóban rászorul arra, hogy nyáron szórólap terjesztést, árufeltöltést, számító­gépes adatrögzítést, könnyebb fizikai vagy egyéb munkát vállaljon és a kevésbé válogató­sak szinte kivétel nélkül találnak munkát. Mivel az iskola-szövetkezet a diákok után nem fizet TB-t és egészségügyi járulékot, így a legalacsonyabb órabér is 288 Ft. Attól függően, hogy ki mennyit vállal és mennyire kitartó, átlagosan 20 ezer forintot kereshetnek meg egy hónap alatt, míg a legszorgalmasabbak 40-50 ezer forintot vihetnek haza. Aki vállalja, a tanév megkezdése után is dolgozhat.

Felújítják a hidat - Zalaegerszeg
Szeptember végére megújul Zalaegerszegen az 1952-ben épült Zala híd. A 72 millió forintos beruházás része az országos hídrehabilitációs programnak. A munkálatokat a Zala Megyei Állami Közútkezelő megbízásából végzik.

Internet-tanfolyam - Fertőd
A fertődieknek nem kell kinyitniuk a pénztárcájukat, ha Internetezni szeretnének, elég, ha elvégeznek egy ingyenes képzést. A Széchenyi Terv támogatásával erre most az év végéig 60 embernek nyílik lehetősége a helyi könyvtárban. Hat vadonatúj számítógépet vásárolt nemrég a fertődi Városi Könyvtár abból a pénzből, amit a Széchenyi Terv pályázatán nyertek. A több mint kétmillió forintból ingyenes Internet felhasználói képzést indítanak. A lehetőség leginkább a fiatalokat érdekli. Az 5 órás alapképzés után a jelentkezők gyakorlati oktatást is kapnak. Fülöpné Simon Edit, a fertődi Városi Könyvtár vezetője a Krónikának elmondta: eddig 18-an végezték el a tanfo­lya­mot és folyamatosan indítják a további csoportokat, hogy a pályázati feltételeknek eleget tegyenek. Így az év végére még újabb 40 fertődi lakos gyarapít­hatja ismereteit a világhálóról.

Megszépül a templom - Pusztacsatár
Elkészült az ősi zalai búcsújáróhely, Pusztacsatár templomának felújítása. Különlegesség, hogy a beruházást a szomszédos kistelepülés, Vaspör valósította meg önerőből. A templomot vasárnap a megyéspüspök szenteli majd fel.



2002. augusztus 15., csütörtök 23:20


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület