CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

I. Soproni Szent István napi ünnep

 Hagyományteremtő szándékkal, új tartalommal - kapmánynyitóval összekapcsolva - beszámoló és képriport -

    Hagyományteremtő szándékkal rendezi meg Sopronban a Szövetség Sopronért Egyesület 2002. augusztus 19-én és 20-án az I. Soproni Szent István napi ünnepet.
A két napos eseményt augusztus 19-én Sopron polgármestere nyitotta meg.Dr. Gimesi Szabolcs köszöntőjében elmondta: Sopronban a Szent István ünnepe első sorban az Európát megosztó vasfüggöny leomlásának első pillanataival kapcsolódik össze.

- Azért gondolunk nagy megbecsüléssel István királyra, mert ő volt az, aki felismerte azt, hogy a formálódó magyar nemzet akkor tud megmaradni az új hazában, a Kárpát-medencében, Európában, ha egyrészt józan ítélőképességgel, tud arra figyelni, hogy egyenlő távolságot tartson az akkor Európában erőt jelentő nagyhatalmaktól, másrészt egy egységes eszmével kell összetartani a magyar nemzetet a nyelvén és a kultúráján kívül – a kereszténységgel.
    Sopron polgármestere számos példáját sorolta fel annak, hogy a soproni polgárság mindig is hitt a saját erejében.
- A Szövetség Sopronért Egyesület szándéka szerint egy saját ünnepet ajándékozott Sopronnak ezen az ünnepnapon - mondta a polgármester. Szent István ünnepe a magyarság egyik igaz ünnepe. Ünnepeinken soproniakként és európaiakként egyaránt kell ünnepelnünk.
    1995 óta Sopronnak saját ünnepe december 14., az 1921. évi népszavazás napja. Sopron ünnepeinek folyamata arra indított igaz soproniakat, hogy megajándékozzák városukat, amint tette azt Soproni József zeneszerző, aki egy nagyszerű szerzeményt – amely Sopron himnuszává válhat – ajándékozott szeretett városának. Már csak az önkormányzati közgyűlés döntésén múlik, hogy – saját ünnepnapja,  nyolc évszázados címere és zászlaja mellett – saját ünnepi éneke is legyen Sopronnak - mondta a polgármester.
 

Pillanatképek a Szent István napi ünnepségekről:
(a felvételek kattintással kinagyíthatók)

 

    A megnyitót követően a hatalmas tömegben dr. Szekeres Csabát kérdeztük a rendezvényről és – ünneprontás szándéka nélkül – annak politikai felhangjaitól, hiszen a városnak szervezett ünnep egybeesik a Szövetség Sopronért Egyesület kampánynyitó rendezvényével.
- A megjelentek száma azt mutatja, hogy mindenképpen helye van ennek a rendezvénynek a város közéletében - válaszolta kérdésünkre dr. Szekeres Csaba a Szövetség Sopronért Egyesület elnöke.
- A hagyományok előtti tisztelgés a műsor alapja. Egyrészt az államalapításra emlékezünk, másrészt pedig István király szentté avatására, harmadsorban pedig egy népi vonulata is van augusztus 20-ának: az aratóünnep. Ezek az elemek mind megjelennek a kétnaposrendezvény műsorában. A hagyományokat új tartalommal szeretnénk megtölteni. Az ünnepeknek csupán egysíkú kezelése történelmi útvesztőkbe vezethet, amire sajnos van példa a magyar történelemben. Meggyőződésem, hogy ez az ünnep egy összefogást jelképez, amire nagy szükség van. A hagyományok egyúttal köteleznek bennünket: szeretnénk  ha a város a jövőben is méltó lenne régi nagy híréhez.
    Senki nem próbálta meg úgy kisajátítani ezt az ünnepet, mint ahogyan a történelem során erre már volt példa. Azt gondolom, hogy minden város, település a maga módján megemlékezik erről az ünnepről. Sokféleképpen lehet ünnepelni, ez ízlésvilág kérdésre. Nagyon üdvözlendő, hogy van tömegeket vonzó sörfesztivál a városban, de azok, akik a Fő térre jöttek az itt bemutatott programokra vágynak. Azt pedig szerencsétlen lépésnek tartom, hogy lemondásra került a Barlangszínházi Páneurópai Piknik évfordulójára tervezett előadás, azért mert a fellépők a kampányrendezvényen fellépőkkel azonosak lettek volna. Hangsúlyozom, hogy a Szent István napi rendezvény költségeit nem városi költségvetési támogatásból fedezzük, sőt a városnak ezért a rendezvényért közterület-használati díjat fizetünk; ezúttal a Szövetség Sopronért Egyesület ajándékozott a városnak egy rendezvényt - szögezte le az elnök.



2002. augusztus 20., kedd 02:31


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület