CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 19., vasárnap, Ivó, Milán napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Önkormányzati Választás 2002.  

Választási etikai kódex

1. A jelen okirat aláírói alapkövetelménynek tartják, hogy a 2002. évi választások során a felek választási eljárásban és azon kívül is betartsák a Magyar Köztársaság Alkotmányát és törvényeit. Az aláírók mindent megtesznek annak érdekében, hogy a választópolgárokat a választásokon való részvételre ösztönözzék.

2. Ezen kódex etikai normái a választások mindazon résztvevőire nézve hatályosak, akik azt megalkotáskor aláírták, valamint azokra, akik ahhoz a későbbiekben csatlakoztak.

3. Jelen kódex etikai normái a részes felekre aláírásuk, illetve csatlakozó nyilatkozatuk megtételének napjától a választás végleges eredményének közzétételéig hatályosak.

4. A nyilatkozatban részes felek közösen kijelentik: a választási kampány céljának azt tekintik, hogy ennek során a pártok és a jelöltek bemutassák magukat és céljaikat, valamint, hogy ismertessék, értelmezzék és ütköztessék politikai programjaikat.

A felek ezért tartózkodnak egymás jelöltjei személyének lejáratásától, és ilyen céllal másokat sem bíznak meg.

5. Az ajánlási szelvények gyűjtése során a felek tartózkodnak minden olyan tevékenységtől, amely a választópolgárok és családjuk rendes életvitelének és magánéletének megzavarásával jár.

6. A felek az egész választási eljárás során etikátlannak tekintik a politikai és személyes hitelrontást, s kötelezik magukat arra, hogy ettől tartózkodnak.

A hitelrontás körébe tartozik különösen a jelöltnek bűncselekmény elkövetésével történő igaztalan megvádolása, jó hírnevének kétségbevonása, illetve magánéleti viszonyainak a személyiségi jogokat sértő kiteregetése és az ezekkel való lejáratás.

Nem tartozik a hitelrontás körébe a jelöltek korábbi politikai tevékenységének ismertetése.

7. Az etikai kódex aláírói kötelezik magukat arra, hogy egymás választási gyűléseit és egyéb rendezvényeit nem zavarják meg, s nem törekszenek semmiféle módon azokat céljuktól eltéríteni, vagy azokat saját céljaikra felhasználni.

8. A nemzeti szimbólumokat a választási eljárás résztvevői a hatályos jogszabályok betartása mellett szabadon használhatják, azonban tilos azok bármilyen kisajátítása.

Egymás szimbólumait, vagy azok megtévesztő hasonmásait a felek egyáltalán nem használhatják.

9. A választási propagandaanyagaikat a felek kötelesek jól felismerhető és mással össze nem téveszthető módon sajátjukként jegyezni.

10. A választási eljárásban részt vevő felek kötelezik magukat arra, hogy egymás választási hirdetéseit, plakátjait és egyéb propagandaanyagait nem távolítják el helyükről, azokat átragasztással vagy egyéb módon nem teszik felismerhetetlenné, nem módosítják azt, továbbá, hogy tartózkodnak a hirdetési felületek kisajátításától.

11. Választással kapcsolatos hirdetményt magántulajdonban álló építményre csak a tulajdonos (használó) engedélyével szabad elhelyezni. E tilalom megszegői nem kifogásolhatják hirdetményeiknek (plakátjaiknak) a tulajdonos általi eltávolítását.

12. A nyilatkozatban részes felek a választási kampánnyal kapcsolatban általában kívánatosnak tartják a természeti környezet védelmét.

13. Jelen nyilatkozat részesei szükségesnek tartják, hogy a tömegtájékoztatási médiumok igyekezzenek előmozdítani a választások eredményességét.

14. Az esélyegyenlőség biztosítása és a jelöltek üzeneteinek a választópolgárokhoz való eljutása érdekében az etikai kódex aláírói vállalják, hogy

- a Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata által biztosított hirdetési felületeket (sorsolás útján) egyenlő arányban használják,

- a soproni közterületeket oly módon használják, hogy az egyenlőség elve biztosított legyen, és a különböző pártok és szervezetek egymást ne zavarják.

15. Ezen nyilatkozatban részes felek a választási eljárás egész tartama alatt ajánlják a tömegtájékoztatási médiumoknak, hogy

- a különböző pártoknak, szervezeteknek és jelölteknek programjaik bemutatására biztosítsanak azonos esélyeket,

- a választási eseményekről és programokról valóságának megfelelő, konkrét és tárgyszerű módon tájékoztassanak úgy, hogy a hír és a kommentár világosan megkülönböztethető legyen,

- törekedjenek a jelöltek személyének korrekt és személyiségi jogokat nem sértő módon való bemutatására,

- híradásaikban kerüljék mind a negatív, mind a pozitív diszkriminációt, valamint a politikai és személyes hitelrontást (lásd még a 6. pontot)

- fizetett választási hirdetéseket mindenkivel szemben azonos feltételekkel és az üzletpolitikailag adható legnagyobb kedvezménnyel közöljék,

- azon közleményekben és műsorokban, amelyek nem a választásokkal kapcsolatosak, kerüljék a bújtatott választási propagandát, és tartózkodjanak minden olyan megnyilvánulástól, amely a kampány eldurvulását válthatná ki,

- a közvélemény-kutatási adatokat a kutatást végző és a kutatás megrendelője nevének, az adatgyűjtés módjának és idejének, valamint a lehetséges hibaszázaléknak a megjelölésével, továbbá a betekintés lehetőségének a biztosításával, s minden esetben a kutatást végző felelősségére közöljék. 16. A nyilatkozatban részes felek kívánatosnak tartják, hogy a tömegtájékoztatási médiumok, terjesztési körzetükben az ott induló valamennyi jelöltnek és listát állított pártnak, szervezetnek egyenlő mértékű teret biztosítsanak.
 
 

Záradék

Ezen választási etikai kódex aláírói, illetve az ahhoz csatlakozott felek kijelentik: elismerik magukra nézve kötelezőnek a kódexben megfogalmazott etikai normákat, felelősséget vállalnak azért, hogy e normákat maguk, illetve az érdekükben eljáró megbízottaik és támogatóik is betartják, továbbá aláírásra javasolják e kódexet mindazon polgári és egyéb szervezetnek, amelyek a választási kampányban bárkit támogatnak.

A Felek tudomásul veszik hogy abban az esetben, ha bármelyikük is megsérti a kódex normáit, a kódexet aláíró pártok képviselői az etikai kódex megsértéséről közleményt jelentetnek meg.

Sopron, 2002. augusztus 21.



2002. augusztus 22., csütörtök 14:22


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület