CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 27., szombat, Zita napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Mentőállomást avattak
Minőség a sürgősségi betegellátásban

    Ünnepélyes külsőségek között két kocsiállású, ötven millió forintot is meghaladó beruházással mentőállomást avattak a minap a Sopronhoz közeli Lövő községben.
    Az Egészségügyi Minisztérium 1988-ban a térség sürgősségi betegellátását biztosító mentőállomás létesítésére a 84-es számú főútvonal melletti Lövő községet jelölte ki. Tíz évi hallgatás után az Országos Mentőszolgálat Főigazgatósága és a megyei mentőszervezet képviselőinek megállapodása révén a környék tizenhét önkormányzata vállalta az 1300 négyzetméteres önkormányzati építési telek teljes közművesítését, az engedélyezési és építési tervek elkészítését, az építési engedély megszerzését, valamint 10 millió forint átadását. Az önkormányzatok vállalásukat 2001 nyarán teljesítették. A kivitelezés ez év januárjában kezdődött, júliusban megtörtént a műszaki átadás. A létesítmény két kocsiállásos, 200 négyzetméter alapterületű, tetőtér beépítésű. A beruházás összesen 47 millió forintba, a belső berendezés 4 millióba került. A soproni mentőállomást tehermentesítő, egyelőre egy mentőkocsival, megközelítőleg húsz falu sürgősségi ellátását biztosító mentőállomás győri irányítású.
    Dr. Horváth István, az Egészségügyi- Szociális és Családügyi minisztérium szervezési irodájának vezetője a sürgősségi betegellátás fejlődésében óriási előrelépésnek minősítette a lövői mentőállomás létesítését. A térségben megoldódott az a fontos célkitűzés, hogy a mentők tizenöt percen belül juttassák a beteget a kórházba.
    Dr. Gorove László, az Országos Mentőszolgálat főigazgató helyettese elmondta, szerencsére nincs már fehér folt a térségben, a betegek szállítása, a rászorulók kórházba juttatása immáron megoldott.
    Ivanics Ferenc, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés elnöke a 84-es számú főútvonal baleseti statisztikáját ismertette, amely már jó ideje indokolta a mentőállomás közelségét. Galavics Jenő, Lövő község polgármestere az elismerés hangján beszélt a térség önkormányzatairól, az önzetlen lakosságról, az adakozó cégekről, hiszen nélkülük, aligha valósulhatott volna meg a sürgősségi betegellátásban minőségi változást hozó létesítmény.
    Dr. Tihanyi Katalin, a Győr-Moson-Sopron megyei mentőszervezet vezető főorvosa tiszteletbeli mentőssé fogadta Galavics Jenő polgármestert, aki időt és fáradságot nem kímélve lobbizott a mentőállomás megépítéséért. Tuba Jenő soproni mentőtiszt a mentősök munkáját megörökítő dokumentummal emlékezett egykori bajtársaira. Egy a régmúltban még használatos, a mentőállomásokat jelző fémtáblát ajándékozott lövői kollégáinak.
    A helybeli óvodások és iskolások színes avatóműsora után a község esperese megáldotta a korszerű épületet.

T. M.



2002. augusztus 23., péntek 08:57


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület