CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Űrvadász  

Kavicstól az űrszimulátorig
Székesfehérváron tartották a IX. Magyar Ifjúsági Űrtábort

A Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) 2002-ben is megrendezte a mára már nagy hagyományokkal bíró ifjúsági űrtáborát. A házigazda ezúttal Székesfehérvár volt, amely augusztus 12-17. között adott otthont az eseménynek.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is az vehetett részt a táborban, aki beküldött egy esszét a MANT által meghirdetett pályázatra. Az idei pályázat a „Magyarország és a Világűr” címet viselte, ennek kapcsán több témakörben lehetett írni. Az eredményhirdetésre május végén került sor a Közlekedési Múzeum Petőfi csarnokban lévő kiállítási területén. A legjobb dolgozatokat díjazták, sőt, a legjobb esszét író fiú és lány elnyerte a lehetőséget, hogy részt vegyen a nemzetközi űrtáborban, Huntsville-ben (USA). Ránk pedig várt az egyhetes fehérvári „űrkaland”!

A megnyitóra augusztus 12-én 14.30-kor került sor a Technika Házában, ahol Székesfehérvár polgármestere, a MANT helyi csoportjának vezetője és a MTESZ megyei elnöke köszöntött bennünket. Ezután Almár Iván, a MANT örökös tiszteletbeli elnöke hivatalosan is megnyitotta a tábort, majd rögtön tartott is egy előadást az egybegyűlteknek. Az örömbe azonban egy kis üröm is vegyült: Farkas Bertalannak sürgős elintéznivalója akadt, így – az előzetes beharangozás ellenére – sajnos nem találkozhattunk vele. Ettől eltekintve jó hangulatban indultunk a szállásunkra, ami egy kultúráltan felszerelt leánykollégiumban volt. Az első este ismerkedéssel telt: a gyors beilleszkedést megkönnyítendő, Bacsárdi Laci (Bacsi) és Csengeri Timi három csapatra osztotta a 36 fős mezőnyt, és egy játékos vetélkedőt bonyolítottak le, ahol nem pihenhettek sem az agysejtek, sem a rekeszizmok. Ez az állapot – szerencsére – a tábor egész ideje alatt megmaradt.

A hét további részében gazdag program várt ránk. Számos előadást hallhattunk, melyek az űrkutatás és a csillagászat különböző területeire kalauzoltak el bennünket. Bérczi Szaniszló, az ELTE professzora megmutatta, hogyan lehet egy egyszerű kavics vizsgálatától eljutni a Mars kőzeteinek alapos elemzéséig, sőt, néhány Marsról származó kőzetmintát is megtekinthettünk (ezzel bizony nem sok honfitársunk büszkélkedhet…). A többi előadótól is számos érdekességet tudtunk meg többek között a műholdakkal, az űrállomásokkal és a kisbolygókkal kapcsolatban. Láttunk nagyfelbontású műholdfelvételeket, valamint rakétatechnikáról és űrutazásról szóló filmeket.

A program egyik legérdekesebb részének az űrszimulációs gyakorlat ígérkezett. A tavalyi űrtáborban kb. 25-30 diák összefogásából alakult meg – kanadai példán felbuzdulva – az első magyar űrszimulátor team, a GEMMA. Egy év alatt számos kísérletet és gyakorlatot dolgoztak ki, számítógépes programokat írtak, s miskolci székhelyükön ma már egy komplett űrutazást lehet szimulálni. Az ő vezetésükkel mi is átestünk néhány fizikai, egyensúlyérzékelési és pszichológiai felmérésen, majd megismertük egy űrsikló fellövésének teljes forgatókönyvét. Ezután – egy program segítségével – gyakorolhattuk a landolást egy űrrepülőgéppel és az űrben elvégezhető kísérleteknek is szemtanúi voltunk. Este pedig következett a „valódi” bevetés: mindenki betöltött valamilyen szerepet, a földi irányítótól a pilótán át egészen a kutató űrhajósig, s így hajtottunk végre egy teljes küldetést. Néhányan – akik az űrsikló, illetve az űrállomás fedélzetére voltunk beosztva – abban a kiváltságban is részesülhettünk, hogy feladatunkat igazi űrruhában végezhettük.

A heti programban szerepelt még egy egész napos szakmai kirándulás Budapesten. Ennek keretében ellátogattunk a Központi Fizikai Kutatóintézetbe (KFKI), ahol híres fizikusok – Jéki László, Apáthy István, Szalay A. Sándor – meséltek az intézményben folyó kutatásokról, testközelből láthattunk magyar űreszközöket, pl.: a Pille nevű sugárzásmérő berendezést és a VEGA üstököskutató űrszonda fedélzeti berendezéseit, valamint megnézhettük a hatalmas méretű részecskegyorsítót. A Planetáriumban megcsodáltuk a híres Körfolyosót, ahol számos kép és tárgy található a magyar és a nemzetközi űrkutatás történetéből, majd megtekintettünk egy filmet a marsutazásról. Este a fehérvári csillagvizsgáló távcsövén át gyönyörködhettünk a Holdban és néhány csillaghalmazban.

Pénteken megtekintettük Székesfehérvár nevezetességeit, többek között a Romkertet, a Virágórát, a savanyú vizű forrást és egy frissen avatott órát, melynek számlapja a csillagos égboltot ábrázolja, s minden órában harangjátékkal örvendezteti meg a városlakókat és a turistákat. Este először Magyari Béla kiképzett űrhajós, a MANT elnöke és a pályázat két nyertese – Bodó Zsófia és Kozma János – tartott élménybeszámolót az idei amerikai űrtáborról, majd pedig vidám „űrlicitálás” zajlott, ahol az egész hét alatt összegyűjtött játékpénz ellenében lehetett szert tenni értékes és kevésbé értékes – de annál mulatságosabb – holmikra. A tábor szombat délelőtt egy izgalmas vetélkedővel zárult, melyet Both Előd, a Magyar Űrkutatási Iroda elnöke vezetett le. A verseny végeztével számos ajándék – könyvek, folyóiratok, CD-k, matricák, poszterek – került kiosztásra, Magyari Béla pedig hivatalosan is befejezettnek nyilvánította a 2002-es űrtábort. Fájó szívvel, de a közeli viszontlátás reményében búcsúztunk egymástól és a várostól.

Remélem, a cikk felkeltette néhányatok érdeklődését, és Ti is szeretnétek részt venni a következő táborban. Ha igen, akkor nincs más dolgotok, mint megnézni november-december környékén a MANT honlapját (www.mant.hu), elolvasni az aktuális pályázati témát és írni egy esszét.

Addig is, az Űr legyen Veletek!

Szalai Tamás



2002. augusztus 23., péntek 11:48


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület