CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 19., vasárnap, Ivó, Milán napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Önkormányzati Választás 2002.  

Jobbról és balról is nehezményezik vitaszervezési kísérlet módját és stílusát

Sem a Fidesz-MDF-MDNP-MKDSZ-KDNP, sem az MSZP-SZDSZ polgármesterjelöltje nem ment el a mai, 12 órára kijelölt polgármesteri találkozóra. Helyettük, az adott időpont előtt faxot kapott Dr. Gimesi Szabolcs Sopron polgármestere.

Dr. Molnár Ágnes a Fidesz-MDF-MDNP-MKDSZ-KDNP polgármesterjelöltje és Walter Dezső a Magyar Szocialista Párt-SZDSZ polgármesterjelöltje közös sajtótájékoztatón ismertette Dr. Gimesi Szabolcs Sopron polgármesteréhez írt levelüket, amelyet válaszul szántak a polgármester augusztus 21-ei nyílt levelére.

Dr. Molnár Ágnes (Fidesz-MDF-MDNP-MKDSZ-KDNP)  és Walter Dezső (MSZP-SZDSZ)

Ez utóbbiban – többek között – Dr. Gimesi Szabolcs, leköszönő polgármesterként közli, hogy feladatának tekintve a polgármesterjelöltek programjának választópolgárok részére minél szélesebb körben történő megismertetését, saját védnöksége alatt a választásokig hátralévő két hónapban három polgármesterjelölti vitát kíván megszervezni, a jelöltek javaslatainak maximális figyelembevételével. A szervezési kérdések konkretizálása érdekében időpontot is adott a címzetteknek Dr. Gimesi Szabolcs ( a Szövetség Sopronért Egyesület színeiben megválasztott polgármester): ma 12 órakor irodájában várta a két legnagyobb politikai erő soproni polgármesterjelöltjét

A levelet augusztus 21-én dr. Szekeres Csaba s Szövetség Sopronért polgármesterjelöltje olvasta fel a Választási etikai kódex közös aláírását követően a két polgármesterjelölt és a sajtó képviselői jelenlétében.

A Fidesz- MDF-MDNP-MKDSZ-KDNP polgármesterjelöltje, valamint az MSZP-SZDSZ polgármesterjelöltje a mai napon ugyanabban a körben és formában szándékoztak válaszolni a levélre.

Többek között ezt írják Sopron polgármesterének:

"Jónak tartjuk a levélben leírt elgondolást a polgármesterjelöltek valamilyen módon megrendezett vitájáról.

Az igényt jelzi, hogy az elmúlt időben egyre több egyesület, civil szervezet, médium keresett meg bennünket együttes polgármesterjelölti vita lebonyolításának igényével.

Emiatt és az országgyűlési választások vitáinak /Medgyessy-Orbán/ tapasztalatai alapján a két nagy politikai erő Sopronban is egyeztetést kezdett a szóban forgó kérdéskörben.

A Magyar Szocialista Párt-SZDSZ a baloldalon, a

Fidesz-MDF-MDNP-MKDSZ-KDNP vezette összefogás a jobb oldalon előrehaladott megbeszéléseket folytat a két nagy politikai erő programjának, polgármesterjelöltjeinek esetleges médiavitájának körülményeiről.

Szívesen meghívjuk ezekre a tárgyalásokra a választásokon induló egyéb egyesületek, pártok képviselőit.

Számítunk polgármester úr együttműködésére is.

A meghívotti kör kiterjesztésénél célszerű megvárni azt az időpontot, amíg kiderül, hogy a választásokon egy-egy adott egyesület, kis párt, képes-e szükséges feltételek biztosításával polgármesterjelöltet állítani, mivel őket sem szeretnénk kirekeszteni a folyamatból.

Az érdekeltek és érintettek köre szeptember végére tisztázódhat, ekkorra derülhet ki világosan, hogy a választási bizottságok által igazolt módon a polgármester-jelöltek hivatalos névsora "- tartalmazza a Dr. Gimesi Szabolcshoz írt nyílt levél, amelyet a sajtótájékoztatót követően a helyszínről, a Hotel Sopronból telefaxon küldtek meg a polgármesternek.

Kérdésre válaszolva Dr. Molnár Ágnes (Fidesz-MDF-MDNP-MKDSZ-KDNP) elmondta:

A nemzetközi tapasztalat is azt mutatja, hogy a kampányesemények során a polgármesterjelölti viták mindenütt központi szerepet kapnak. Ezeket mindig a két legnagyobb politikai erő szervezi, úgy, hogy a legapróbb részletekre is kiterjedő, nagyon pontos egyeztetések előzik meg. A két legnagyobb politikai erő dolga, hogy a vita feltételeit, lehetőségeit megteremtse, hogy azt megszervezze és amennyiben szükséges, meghívja rá a többi induló jelöltet is.

Walter Dezső (MSZP-SZDSZ) nehezményezte, hogy a másik kettő polgármesterjelölttel való előzetes egyeztetés nélkül, ismertette a sajtó nyilvánossága előtt dr. Szekeres Csaba a polgármester levelét.

- Dr. Gimesi Szabolcs polgármester önként köszön le arról a posztról, amit 8 éve keresztül betöltött. Munkájáról Sopron város polgárai mind véleményt alkotnak majd. Nekem személy szerint az a véleményem, hogy nem kívánok tovább a város számára általa kijelölt úton haladni. Felkérésére ezért a válaszom: nem - jelentette ki Walter Dezső.

Köszönjük, hogy három vitafórumot szeretett volna megrendezni; mi magunk szeretnénk magunknak kijelölni azt az utat, amelyet megfelelőnek és szükségesnek találunk. Dr. Szekeres Csaba előzetes egyeztetés nélküli lépését drasztikusnak és ő politikájuk erőszakosságát jelzőnek találom.

Arra a kérdére, hogy kampányfogás, avagy egy nem megfelelően tálalt, felkínált lehetőség volt a polgármester által megfogalmazott levél Walter Dezső a következőt mondta:
- Velünk szembeni erőszakos cselekedet volt.



2002. augusztus 23., péntek 14:29


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület