CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 4., szombat, Mónika, Flórián napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

Csíkszereda: népszerű a Sapientia Egyetem
Soproni oktatók segítik a környezetvédelmi tagozat munkáját

    2001. október 3-án megnyitotta kapuit a régóta megálmodott, mindannyiunk által óhajtott és kért magyar egyetem. A Sapientia-Erdélyi Magyar Tudományegyetem a Romániában érvényes törvények és előírások betartásával, a Magyar Köztársaság kormányának és országgyűlésének bölcs döntésével és támogatásával jött létre. Magánegyetem, de mégis más, mint valamennyi eddig létesült hasonló romániai intézmény. Más, mert az oktatás nyelve magyar, más, mert elsődleges célja a magyar közösség szolgálata, más, mert miközben versenyképes szakembereket, igazi értelmiségieket kíván nevelni, olyan sokoldalú ismereteket nyújt, amelyek biztosítják az Önök számára az esélyegyenlőséget szerte a világon. Az egyetem modern, a kor kihívásaira felelő felsőoktatási intézmény, amely kiegyensúlyozottan ötvözi a szakmai szempontokat azzal a többlettel, amit a magyar szellemiség jelent. Tisztában vagyunk azzal, hogy az erdélyi magyarság boldogulása az Önök személyes sikerétől is függ. Mi minden erőnkkel azon leszünk, hogy a tanulmányaik végeztével felkészülten és magabiztosan  vághassanak neki jövőjük építésének, s így az erdélyi magyar közösség felemelésének.
(Dr. Tonk Sándor rektor gondolatai a 2002-es felvételi tájékoztató füzetből)
 

    A kiadványból kitűik, az egyetem négy városban próbálja betölteni küldetését. Csíkszeredán az egykori szoc.reál stílusban épített Hargita szállót alakították át nagyon szép, korszerű egyetemi központtá, ahová jó belépni. A gondos gazda szemével alakították és rendezték be az épületet, amelyben ottjárunkkor a vizsgahónap légköre lebegett; szépen öltözött hallgatók próbáltak az EMTE első esztendejében elsajátított tudományokból számot adni. Dr. Győrfi Jen? tanszékvezető egyetemi tanár, az EMTE Csíkszeredai Campusának kancellárja, tudományos titkára fogadott igen szívélyesen bennünket, s rendkívüli lelkesedéssel beszélt a magyar egyetem szellemiségéről, a tudás felértékelődéséről, életpályát megalapozó szerepéről, a tudás kézzel fogható hasznáról. Kiemelte az erdélyi magyarság felelősségét a szülőföld megőrzésében, s e szerephez szükséges alapvető feladatként határozta meg az egyetem fontosságát.
  – Minden politikai és közigazgatási szinten olyan döntésekre van szükség, amely következtében a magyarság megmarad szülőföldjén, mert ha elmegy, helye üresen marad, mások jönek a helyére! Nem véletlen, hogy politikai döntések szorítják vissza, akadályozzák a magyar vidékeken a fejlesztéseket. Ötven év alatt a Nyárád mentén semmilyen fejlesztés nem történt. Ez az egyetem egy parányi fényforrás a nagy sötétségben. Meggyőződésem, hogy nem is annyira a pénz hiányzik, mint a művelődés, a tanulás. A kultúrára kell nagyobb gondot fordítani, mert ez mindennek az alapja. Nagyon várom, hogy a tanulás szele megérinti az erdélyi diákokat. Ezért ez a campus is mindent megtesz.
     A tudományok magas szintű átadása mellett klasszikus értékrend kialakításában akarnak szerepet játszani Csíkszeredában, ezért a legjobb – szakmailag magasan kvalifikált –, művelt, szellemiségében az egyetem céljaival azonosuló oktatókat keresik. Még mindig betöltetlen 30-40  állás. Az erdélyi értelmiség úgy látja, hogy poraiból támad fel e tájon a tudományos élet, amelyet a román oktatásügy és a román professzorok
szimpátiája kísér.

Képünkön (balról jobbra) Vig Péter, Kovács Gábor soproni, Győrfi Jenő és Pásztohy Zoltán csíkszeredai egyetemi oktatók az együttm?ködési tárgyaláson

      Dr. Győrfi Jenő beszélt az erdélyi magyar campusok egymás közötti kapcsolatáról, kiemelte, mennyire fontos, hogy az intézmények egymásnak és ne egymás ellen drukkoljanak. Jelenleg 6000 magyar diák tanul a kolozsvári Babes - Bolyai  Egyetem öt évfolyamán,  ősztől újabb kétezer magyar elsőéves kezdheti meg tanulmányait az EMTE jóvoltából.
    Csíkszeredában tavaly 325 fővel indult az egyetem, idén több hallgatót tudnak felvenni. Évente 200 diáknak jut kollégiumi férőhely. Csíkszeredában, ahol könyvelés és gazdasági informatika, agrár-és élelmiszeripari gazdaság, szociológia és vidékfejlesztés, román- angol nyelv és irodalom, élelmiszeripari mérnök, illetve környezetmérnöki szakokon tanulhatnak az egyetemisták.
    Mint arról korábban a Nyugati Kapu hasábjain hírt adtunk, ez utóbbi, tehát a környezetmérnöki képzés egy évtizede Csíkszeredában a Nyugat-magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Karának kihelyezett tagozatán folyt.
  Dr. Kovács Gábor termékvezető és dr. Vig Péter, a soproni egyetem oktatói felajánlották további segítségüket a környezetvédelmi tagozat részére mind tudományos, mind oktatási téren.

Ács Gitta
Fotó: historicaltextarchive.com



2002. augusztus 24., szombat 13:07


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület