CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 2., csütörtök, Zsigmond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

SopronMedia  

Fertő-átúszás- első alkalommal- Véget ért a GEO 2002 - X. Országos Nyári Karnagyképző Tábor - Sok diák, kevés hely - Emlékezés Roisz Vilmosra

 Fertő-átúszás- első alkalommal  A rossz időjárás miatt augusztus 15-én elmaradt a Boninsegna Ferenc által szervezett első Fertő tó átúszás, amelyre egy héttel később augusztus 22-én nyolc vállalkozó kedvű amatőr részvételével került sor.
Sipos László és Istvánkó Viktória Pilisszántóról, Hajnalné Simon Ágnes, Strasser Edit és Göcseji Ákos Sopronból, a 11 éves Zombó Péter és édesapja Pinnyéről jött az első  Fertő tó átúszásra. A résztvevők Fertőrákos és Fertőmeggyes (Mörbisch) között tették meg két óra alatt a több mint 4 kilométeres távot.
Az ötletadó 56 éves Boninsegna Ferenc egészségügyi okok miatt kezdett el úszni. A Balaton-átúszások rendszeres részvevője, sőt, már az Adrián is versenyzett.
Boninsegna Ferenc reméli, hogy jövőre még többen vállalkoznak majd az idén első alkalommal megrendezett Fertő tó átúszásra, amely idővel akár a Balaton-átúszáshoz hasonló rangos eseménnyé válhat.

Véget ért a GEO 2002 Magyar Földtudományi Szakemberek VI. Világtalálkozója
A Magyarhoni Földtani Társulat rendezésében augusztus 21 és 25 között tartják a GEO 2002 elnevezésű Magyar Földtudományi Szakemberek VI. Világtalálkozóját. A MTESZ Budai Konferencia központban tartott nemzetközi tanácskozást követően a tudományos konferencia augusztus 22-23-ei helyszíne Sopronban, a Nyugat-Magyarországi Egyetemen volt
Kimagaslóan jó színvonalú előadások hangzottak el a világtalálkozó ideje alatt - jelentette ki Dr. Korpás László, a HUNGEO elnöke, a rendezvény főszervezője a záró értékelő ülésen. Az előadók között a nagytekintélyű tudósok mellett fiatalok is helyet kaptak. A szekcióülések munkájának kiértékelésekor is egyértelműen kiderült, hogy az  – Ausztriából, Finnországból, Franciaországból, Hollandiából, Jugoszláviából, Romániából, Svájcból, Szlovákiából, Ukrajnából és az Egyesült Államokból – érkezett közel 180 résztvevőnek rangos szakmai munkában volt része.
A HunGEO önálló konferenciakiadványt nem tud megjelentetni, ezért az elnök arra kérte az előadókat, hogy szakmai értekezéseiket, tanulmányaikat, előadásuk anyagát lehetőség szerint minél több szakmai folyóiratban jelentessék meg. Szombaton és vasárnap Burgenlandban és a Fertő Hanság Nemzeti Parkban tett szakmai kirándulás volt a világtalálkozó programja.

A X. Országos Nyári Karnagyképző Tábor záróhangversenyén tíz, a képzésben részt vett növendék a soproni Gyermek- és Ifjúsági Központban a Soproni Juventus Koncert Fúvószenekart vezényelte. A tábor vezetője Dobos László a Magyar Fúvószenei Szövetség elnöke volt, a tábor létrejöttét a Magyar Fúvószenei Szövetség és a Magyar Művelődési Intézet támogatta.

Sok diák, kevés hely  A Kisalföld által végzett diákszálló-helyzetfelmérés szerint  Sopronra a túljelentkezés a jellemző.
A Nyugat-Magyarországi Egyetem soproni karain tanuló diákok számára az Ady Endre úti két kollégiumban összesen 450 férőhely áll rendelkezésre. A Baross úti új épületben további 145 helyet alakítottak ki. Az egyetem főiskolai pedagógiai kara 220 személyes diákszállással rendelkezik. A túljelentkezés a korábbi évekhez hasonlóan idén is két-háromszoros. A kollégiumi felvételről a felsőbb évesek esetében hallgatói kollektíva dönt a tanulmányi eredmény, a közösségi munka és a szociális rászorultság alapján. Az elsősök jelentkezését a felvételi eredmény és a szociális rászorultság alapján bírálják el.
 A kollégiumi díj a múlt tanévben egységesen 3500 forint volt, szeptembertől pedig 4500 forintban határozták meg. A főiskolai, egyetemi diákszállók túlzsúfoltak, az országos felmérés szerint a hallgatók mindössze egynegyedének tudnak lakhatást biztosítani. A többieknek ennek az összegnek a többszörösét kell albérletért kifizetniük - írja a Kisalföld.

Emlékezés Roisz Vilmosra Sopron önkormányzata, a Soproni Képzőművészeti Társaság, a Szigetvári Baráti Kör és a Roisz Alapítvány Roisz Vilmos festőművész halálának ötödik évfordulójára emlékezve augusztus 27-én, 17 órakor megkoszorúzzák a festőművész sírját az evangélikus temetőben. Szeptember 1-én, 11 órakor a Storno-házban Askercz Éva művészettörténész mutatja be a Roisz Vilmos vásárlási díjat nyert éremművészeket.



2002. augusztus 26., hétfő 09:29


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület