CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 19., vasárnap, Ivó, Milán napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Regionális TV hírek  

Kopogtató cédulák – Zalaegerszeg
Két jelölt már az induláshoz megfelelő számú kopogtató cédulákatt is leadta Zalaegerszegen. A helyi választási iroda vezetőjének elmondása szerint az október 20-i önkormányzati választásokra az előkészületek rendben haladnak, ugyanakkor több mint 1300 címzettet nem találtak meg az értesítők kézbesítése során.

Regionális nap – Győr
Elsősorban az önkormányzatok használhatják majd ki az Európai Uniós csatlakozás adta előnyöket. Erről az első alkalommal megrendezett Regionális napon esett szó Győrben. A szervező Győr-Moson-Sopron megyei önkormányzat célja az volt: a szakemberek kötetlenebbül beszélgethessenek arról, hogyan képzelik el régiójuk jövőjét.

Kelendő paradicsom – Győr-Moson-Sopron
Az idén megéri paradicsommal foglalkozni a termelőknek. Az egyik győri feldolgozó cég 7 ezer tonnánál több termésre számított, ennyi viszont nem termett. A gyár minőségi felárat fizet az első és másodosztályú paradicsom után, ami kilónként 8 forintot jelent. A termékeik többségét a cég német, angol és svájci piacra viszi. A gazdák még 2-3 hétig szállíthatnak az üzemnek, ha az időjárás száraz lesz. Ugyanakkor a földeken maradó léparadicsommal nem tudnak mit kezdeni, a legközelebbi felvásárló Hatvanban vagy Kecskeméten lenne, ahová már nem éri elvinni a gyengább minőség zöldséget.

Közepes termés – Fejér megye
Közepes termésátlagok várhatók Fejérben kukoricából és napraforgóból. A megyében 78 ezer hektáron termesztenek kukoricát, amit az idén a déli részeken támadott meg leginkább a kukoricabogár. Még így is 6 tonnás termésátlagot várnak a termesztők. A lehullott 130 milliméter csapadék a naprafogónak is megártott. Nagy veszélyt jelent a tányér és szár rothadás megindulása. Valószínű, hogy késik majd a betakarítás, és később kezdik meg a gazdák az őszi földmunkákat is.

Bányabaleset – Márkushegy
Egy bányász életveszélyesen, kettő súlyosan megsérült kedden egy kőomlásnál, az Észak-Dunántúli Vértesi Erőmű márkushegyi bányaüzemében. Az életveszélyes sérült sorozat-bordatöréseket szenvedett, és ennek következményeként légmell alakult ki nála. Őt székesfehérvári kórház az intenzív osztályán ápolják. Egy 48 éves várpalotai férfit végtagsérülésekkel, egy 59 éves móri bányászt pedig medencesérüléssel ápolnak. Mindkettőjük állapota stabil, belső sérüléseik nincsenek.

Sapard program – Győr
Több éves csúszás után, Európai uniós engedéllyel Magyarországon is meghirdetik a Sapard program pályázatait. A pályázati feltételekről tegnap Győrben tartottak tájékoztatót. A hazai önkormányzatok, szövetkezetek és társaságok egyelőre mezőgazdasági és vidékfejlesztési programokra pályázhatnak. A támogatás mértéke 30 és 75 százalék között mozoghat majd.

Több a fiatal pedagógus – Vas megye
Az idén háromszor annyi pályakezdő jelentkezett a Vas megyében meghirdetett pedagógusi állásokra, mint tavaly. Ez az igazgatók szombathelyi tanévkezdő értekezletén hangzott el. A megyei pedagógiai intézet vezetője elmondta: nyugodt tanévre számít, mivel nem várhatók központilag elrendelt lényeges változások és ettől a tanévtől a kerettantervek sem lesznek kötelezőek.

Bűnmegelőzés – Siófok
Az idei főszezonban a tavalyihoz képest kevesebb bűncselekményt követtek el Siófokon, és ez elsősorban a nyáron létrehozott Bűnmegelőzési Centrum munkájának köszönhető - hangzott el a központban tartott sajtótájékoztatón. A beszámolón részt vett az Országos Bűnmegelőzési Tanács elnöke és a Somogy Megyei Rendőrfőkapitányság vezetője is.

Kábítószer-ellenes fórum – Győr-Moson-Sopron
Megyei Kábítószer-ellenes Egyeztető Fórum alakult Győr-Moson-Sopronban. A szervezet alapítóinak többek között célja, hogy a kistérségek bevonásával megyei megelőzési stratégát dolgozzon ki. A szervezet a kábítószer elleni küzdelmet, a szenvedélybetegségek visszaszorítását tűzte ki célul. A drog ugyanis nemcsak az egyént, de a családokat, így a társadalmat is rombolja, ezért a használata elleni küzdelem közös ügyünk – hangzott el az ülésen. Évről-évre nő a különböző szereket kipróbálók, majd a függővé válók száma hazánkban. Győr-Moson-Sopron a harmadik legfertőzöttebb megye. A megelőzést szolgálja, ha felhívjuk a fiatalok figyelmét a drogok, az alkohol, a cigaretta káros hatásaira. Korai észlelés, folyamatos prevenciós rendszer, a társadalom beállítottságának megváltoztatása - mindez akkor vezet sikerre, ha a tartós rehabilitációra is lehetőség van. Térségünkből azonban az erre alkalmas intézmények még hiányoznak és a szakember is kevés. A helyzet javítására a KEF széleskörű feladattervet dolgoz ki.



2002. augusztus 29., csütörtök 01:11


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület