CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 20., hétfő, Bernat, Felicia napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Regionális TV hírek  


Reptérfejlesztés – Szombathely
Közel 25 milliárd forintos beruházással nemzetközi légikikötővé válhat a szombathelyi repülőtér. Az ingatlan hasznosításáról egy befektetői csoporttal tárgyalt a város vezetése.
Szociálpolitika – Sopron

A szociálpolitika és a népegészségügy a témája a 9. Szociális Tudomá­nyos Tanácskozásnak Sopronban. A három­na­pos konferencia megnyitójának vendége Csehák Judit volt. Az egész­ségügyi, szociális és családügyi miniszter sajtótájékoztatóján örömé­nek adott hangot, amiért az egészségüggyel és a szociális politikával most már közös felelős­séggel foglalkozó tárca vezetőjeként hozzáértő szakértők előtt beszélhet a szociálegészségügy kérdéskö­réről. A minisz­ter asszony arról beszélt, hogy az egészségügyi problémák jelentős része a különböző szociális kockázatokból és a hátrányos helyzetből ered. A szociális hátrányok közül kiemelte az idősödés gondját. Az öregedés problémája ugyanis számos kérdést vet fel: az idős emberek kiszolgáltatott­ak, társadalmi kapcsolataik beszűkülnek, s emellett legtöbbjük számára - alacsony jövedelmük miatt - a megélhe-tés napi küzdelmet jelent. Emellett egyedüllétük már nemcsak szoci-ális, de egészségügyi problémákat is okoz. Csehák Judit szerint mind-ezt együttesen kell orvosolni és el kell érni, hogy az öregek nagyobb megbecsülést kapjanak. A minisztérium a jövőben többgenerációs programok megvalósítását tervezi, amelyben közös programokat kínál az idősek és a fiatal­korúak számára.

Sapard-program – Tatabánya
Legalább 10 éves a magyar mezőgazdaság lemaradása, a technológiai hátrány megszüntetése pedig 1200 milliárd forintot igényel - hangzott el a Sapard Hivatal által szervezett fórumon, Tatabányán. Az iroda szakemberei elmondták: hamarosan megindul a Sapard előcsatlakozási segélyprogram, amelyre 36 milliárd forint áll rendelkezésre. Ezt az összeget mezőgazdasági beruházásokra, termékekre valamint vidékfejlesztésre lehet fordítani.

Fejlődő gazdaság – Zala megye
Tovább folytatódott a fejlődés Zala megye gazdaságában - az idei első félév mutatói szerint - hangzott el a Központi Statisztikai Hivatal megyei jelentéséből. Az építőipar az átlagosnál jobban, a mezőgazdaság és az idegenforgalom mérsékelten teljesített Zalában.

Nádválság – Fertő-tó
20%-kal csökkent az Európában legjobb minőségű Fertő tavi nád iránti kereslet a nyugati országokban. A visszaesés elsősorban a német piacot érinti, ahol esztétikai okok miatt mondják vissza a megrendeléseket. A folyamat április óta tart, és év végéig kb. 100 millió forintos bevételkiesést jelent a Fertő-tavi Nádgazdasági Rt.-nek. Szürke, vagy sárga, nem mindegy. Így gondolják a német kereskedők, akik április óta csak az ún. egyidejű nádat veszik át, tehát olyan kévéket, amelyek az egy éve fejlődő növényt tartalmazzák. Ha ugyanis kétéves nád is kerül a kévékbe, az nem lesz teljesen egységes, világossárga színű. Pirger Zoltán a Fertő-tavi Nádgazdasági Rt vezérigazgatója szerint ugyanakkor a kétéves nádnak sokkal jobb a hajlító-, és roppantószilárdsága. A minőségi kifogásokra szerinte hatással van a németországi gazdasági visszaesés, amely az ottani építőipart sem kímélte. Mivel csökken a bio-építkezés támogatása kevesebb nádtetős ház épül. Hozzájárul a kereslet visszaeséséhez az is, hogy a szovjet udódállamok, Ukrajna, Lettország és Litvánia is egyre többet termel a vizinövényből. A nádgazdaság természetesen megpróbál további megrendelőket keresni, egyelőre azonban nem tudják eladni a német megrendelések elmaradása miatt felhalmozódott 110-120 ezer kévét.

Tankönyv támogatás – Pér
Többezer forinttal segíti tanévkezdéskor a péri önkormányzat a szülőket azzal, hogy évek óta támogatja az iskolások tankönyv-vásárlását. A Győr melletti kistelepülésen idén több mint 2 millió forintot költöttek erre a célra, ebből 177 diákot támogattak. Az önkormányzat létrehozott egy alapítványt a Pérről származó, főiskolán vagy egyetemen továbbtanuló diákok segítésére is.

Megszépült lovarda – Kisbér
156 millió forintból újították fel a Komárom Esztergom megyei Kisbéri Királyi Lovarda épületét. A Kincstári Vagyoni Igazgatóság és a helyi önkormányzat közösen finanszírozta a beruházást. Közép-Európa legnagyobb lovardája a tervek szerint kulturális és lovasrendezvényekkel várja majd az érdeklődőket.

Robbantás – Kőszeg
Felrobbantották a tűzszerészek Kőszegen azt a kézigránátot, amelyet a Szálasi-bunker kutatását végző régészek találtak. A föld alatti erődítményrendszerből a szakemberek eddig 135 négyzetméternyi területet tártak fel, a munkálatok nyár közepén kezdődtek. A helyeik szerint a feltárás befejezése után a hajdani nyilas-vezető búvóhelye akár turisztikai látványosság is lehet.

Kerékpárút – Balatonalmádi
Április végére elkészül a Veszprém-Balatonalmádi közötti kerékpárút. A kerékpárút első szakaszát számos biciklis veszi igénybe nap mint nap. Az utolsó 5 kilométer kiépítéséhez 100 milliós állami támogás érkezett, ezt az érintett önkormányzatok 40 millióval egészítették ki.

Homokszobrászok – Zsira
„Mentsük meg a Földet!” – idén ez a jelmondata a hagyományos zsirai homok­szobrász fesztiválnak. A településen lévő Értelmi Fogyatékosok Otthona tizedik alkalommal volt házi­gazdája a versenynek. Sérült embertársaink is igyekeznek tenni környezetükért – ezt jelképezi az a platánfa, amelyet az intézmény udvarán ültettek el. Idén a különleges műalkotások témája is a környezetvédelem volt, a 12 csapat ebben a szellemben formázta a - helyi homokbányából szállított, vízzel alaposan fellocsolt - homokot. Míg tavaly az eső elmosta a rendezvényt, addig az idén verőfényes napsütésben zajlott a fesztivál - a 18. században épült Rimanóczy kastély árnyas fái között. Vargáné Kiss Klára, igazgatóhelyettes, a verseny fő szervezője a Krónikának elmondta: a fesztivállal szeretnék megmutatni a külvilág számára, hogy a fogya­tékos ember számára is fontos Földünk állapota és nem mindegy, milyen életkörülmények között élhetünk. A rendezvény mára országossá vált és szerepel a Magyar Speciális Művészeti Egyesület eseménynaptárában is.A szobrok sorsa most már az időjárástól függ, jó időben még napokig díszítik a kastély udvarát.

Sajtverseny – Vitnyéd
Első alkalommal országos sajtversenyt és nagyszabású sajtünnepet rendeznek a hónap közepén Vitnyéden. A kétnapos esemény látogatói a tervek szerint közel 100 féle sajtot kóstolhatnak meg, a szakmai programokon pedig a tejágazat jövőjéről tanácskoznak majd.



2002. szeptember 05., csütörtök 23:06


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület