CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 2., csütörtök, Zsigmond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Kereskedelmi és Iparkamara  

Javaslatok és elvárások - Helyi érdekképviseleti stratégia terv

    A Soproni Kereskedelmi és Iparkamara, a Sopron és Vidéke Ipartestület és a Soproni Borvidék Hegyközségi Tanácsa mint gazdasági érdekképviseletek egymással összefogva, úgy mint négy évvel ezelőtt önkormányzati választások előtt, idén is megfogalmazták igényeiket és elvárásaikat a megválasztandó új képviselőtestület gazdaságpolitikájával szemben, mintegy irányelvet adva az egyes pártok, képviselők, gazdasági programjához.
    Ahogy 1998-ban úgy idén is a leendő városatyák örömmel vették ezt a kezdeményezést, ígéretet tettek az alapos tanulmányozásra, a kölcsönös együttműködésre.
    Az alábbi pontokat az érdekképviseleti szervek az általuk képviselt vállalkozók és vállalkozások javaslatai alapján a következő gazdaságpolitikai célok megvalósítását várják el a 2002. évben megválasztásra kerülő Soproni Képviselőtestülettől, Önkormányzattól:

Károlyi Gyula ipartestületi és Horváth Vilmos kamarai elnökök

Javaslatok és elvárások a 2002. évben megválasztásra kerülő Soproni Képviselőtestület gazdaságpolitikájával kapcsolatban:

    1. Gazdasági stratégiát Sopronnak!
Az Önkormányzat 2003-ban fogadja el Sopron 8 éves gazdasági stratégiáját, amely -kapcsolódva a Nemzeti Fejlesztési Tervhez és az EU-tervekhez - biztosítja, hogy megvalósuljon  a  Strasbourgban   1992-ben  elfogadott  Európai  Városi  Chanaban megfogalmazott cél: a város gazdasági fejlődése biztosítsa lakossága számára a város funkcióinak összehangolását, a tartós gazdasági fejlődést, a megfelelő pénzügyi mechanizmusokat és struktúrát, a foglalkoztatottságot, a személyes kibontakozást, az egyenlőséget, a biztonságot, a lakást, a mobilitást, a jó minőségű épített és fizikai környezetet, az egészséges életmód-, a kultúra-, a sport- és a szabadidős tevékenység feltételeit. A stratégiát széles társadalmi támogatottsággal és erős politikai megegyezéssel kell elkészíteni.

    2. Gazdasági biztonságot és versenyképességet!
Az Önkormányzat segítse elő olyan gazdasági szerkezet kialakulását, amely biztosítja Sopron gazdasági és társadalmi stabilitását, régióbeli versenyképességét. Ösztönözze a hosszú távon stabilitást biztosító, tudásalapú, értéknövelő ipari ágazatok fejlődését, segítse a turizmus és a szőlő-bortermelés meglévő  adottságaiban rejlő lehetőségek kibontakozását.  Tegye hatékonyabbá a város marketingjét, vonzóbbá a városképet (imázst); segítse a konferencia-, bor- és ökoturizmust, támogassa a hagyományos vásárokat és kiállításokat; érje el a művészeti-kulturális programkínálat bővülését, fejlessze a Belváros idegenforgalmi funkcióit az értékeinek védelme mellett.
Az Önkormányzat a város innovációs, megújulási képességének növelése érdekében segítse a Soproni Ipari és Innovációs Park betelepülését erősítse a soproni egyetemmel és a kutatási intézményekkel az együttműködést, minél előbb építesse meg a városi információs-tájékoztató központot, amely helyet adna a könyvtárnak,
A Soproni Önkormányzat kezdeményezze egy, a régió munkaerő-gazdálkodását, oktatását és szakképzését koordináló csoport létrehozását.

    3. Nagyfokú nyilvánosságot, érdemi párbeszédet a közéletben!
A város gazdasági-társadalmi fejlődése érdekében az Önkormányzat fejlessze a helyi demokráciát,  alakítson ki folyamatos partnerkapcsolatot  a város  közösségével, gazdálkodóival. Tájékoztassa és vonja be a döntés előkészítésébe és megvalósításába azokat, akik az adott kérdésben érdekeltek és befolyásolhatják az ügyek kimenetelét. Adjon beleszólási lehetőséget az adófizetőknek az adóbevételek meghatározott részének felhasználásába.

    4. A lakosságnak és a gazdaságnak megfelelő közlekedést!
Az Önkormányzat lobbizzon az M9-es gyorsforgalmi út és az észak- nyugati iparterületet a 84-es főúttal közvetlenül összekötő út megépítéséért, hogy javuljanak a város gazdasági esélyei és csökkenjen a városi közúthálózat leterheltsége. Érje el, hogy a városban minél több helyen épüljön körforgalom. Törekedjen arra, hogy a város lakosságára és az idegenforgalomra jelentős mértékben ható parkolási rendszer és forgalomszabályozás optimális legyen.

    5. Előnyt és védelmet a helyi vállalkozásoknak!
Az Önkormányzat a munkamegbízásoknál részesítse előnyben - törvényes keretek között - a helyi vállalkozásokat, mert a város lakosságának és vállalkozóinak az az érdeke, hogy növekedjen a helyi vásárlóerő és a befolyt helyi adó mennyisége, garantáltabb legyen a munka jó minősége.
Az Önkormányzat védje a tisztességes helyi vállalkozásokat és hatékonyabban lépjen fel a feketén dolgozók, a kontárok ellen.

    6. Embert szolgáló és környezetvédő szemléletet!
Az Önkormányzatot döntéseiben vezérelje az öko-humán szemlélet, amely az ember és környezete közötti egészséges egységet valósítja meg. A-z Önkormányzat újítsa fel a sétáló-pihenő parkokat (Deák tér, Erzsébet-kert) és tegyen azért, hogy a város tisztább legyen. Újra legyen városi főkertész. Az Önkormányzat törekedjen arra, hogy Sopron környezet-, természet- és műemlékvédelmi centrum legyen a Nyugat-Dunántúli régióban.

 Az   érdekképviseleti   szervezetek   felajánlják   az   Önkormányzatnak együttműködésüket a fenti célok megvalósításában.

N.Á.
 



2002. szeptember 06., péntek 13:28


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület