CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 28., vasárnap, Valéria napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

Az a bizonyos ranglétra

Mt 18.15-20 Ha testvéred megbántott, menj, és figyelmeztesd négyszemközt. Ha hallgat rád, megnyered testvéredet. Ha nem hallgat rád, vigyél magaddal egy vagy két másik embert, hogy két vagy három tanú bizonyítsa a dolgot. Ha ezekre sem hallgat, jelentsd az egyháznak. Ha az egyházra sem hallgat, vedd úgy, mintha pogány volna vagy vámos. Bizony mondom nektek: amit megköttök a földön, a mennyben is meg lesz kötve, s amit feloldotok a földön, a mennyben is fel lesz oldva. Azt is mondom nektek: Ha ketten közületek valamiben egyetértenek a földön, és úgy kérik, megkapják mennyei Atyámtól. Ahol ugyanis ketten vagy hárman összegyűlnek a nevemben, ott vagyok közöttük.”

Az Egyházban - valljuk meg - ez a követelmény, a kör fokozatos tágítása, az ismételt figyelmeztetés bizony "maszekban" nem sokszor érvényesül. A legordítóbb esetekben, amikor több ember hitének tisztasága forog veszélyben, akkor a hivatali egyház végigjárja az utat. A médián keresztül persze mi legöbbször csak a végeredményről értesülünk: XY visszavonta tanításának ezeket és ezeket a pontjait, vagy ami már szenzáció, Z-t kiközösítették, ezért és ezért.
A mindennapi életben ritka az ilyen. Egyszerű pszichológiai ismeret, miszerint a mások előtti megszégyenítés sokszor az ellenkező hatást váltja ki, mint amit szeretnénk (tényleg az ő javát szeretnénk?), ezért ne ezzel indítsunk! Egy teljesen emberismerő, "ránk méretezett" parancs.
Gondolatban újrajárva a bántás-bánkódás fokozatait, sokszor nincs is értelme a sértődésnek, csak a bántottat mardossa tovább a belső feszültség, és ha a nyilvánosság el is ismeri azt, mi van, ha a másik fél ezzel szemben továbbra is azt állítja, hogy ő a "keresztény"?
Hiszen ez az a "varázsszó", ami körül minden forog. Ez a kifejezés, amivel vérig lehet sérteni a másikat, amiből akár az ellenkezőjét is ki lehet hozni. (És a sértődés keresztény magatartás? ) A megbocsátás pedig elcsendesíti a hullámokat, a konfrontáció kerülése segíti emberi gyarlóságunkat, nehogy mégegyszer "csőbe húzza" a gonosz a két "keresztény" akármelyikét.
Az utóbbi időben egyre gyakrabban deklarálják tudós és szent elmék, hogy az adminisztratív kereszténység (megkereszteltek, szentségekhez járultam, istentiszteletre járok, sőt a népszámláláskor megvallom most már bátran a hitemet) korántsem azonos annak tartalmával. Márpedig a kereszténység nem ideológia, hanem egy magatartásminta, Jézus élete példájának követése. Ki mondhatja el magáról a csuda nagy tökéletességében, hogy ő a keresztény?
Az úton levő nép, az állandóan vándorló egyház gondolata itt csapódik le igazán. Majd a végén, majd, ha Isten megítél, akkor fogom tudni, hogy valóban keresztény voltam-e és milyen fokon! A törekvés, az akarat ettől függetlenül meg kell, hogy legyen, a tökéletességgel együtt valamilyen módon, akár a lehetetlenség szintjén is.
Az egyik legnagyobb segítség ennek megvalósításához a bűn eltörlése, az ember feloldása "megkötözöttségéből". Mit fizetnének pszichológusok e kincs "használatáért", mit "megérne" ez avatatlan kezekben az örök lelkiismeretfurdalásban, bizonytalanságban élők gyógyításában. "Bűneid megbocsáttattak. Menj békével (de többet ne vétkezzél)!"
A másik kincs a keresztény közösség. Hogy ketten vagy többen egyet gondolnak, az nagyon ritka, a teljes egyetértés pedig nehezen elképzelhető. Mennyivel könnyebben megy a dolog, ha a láthatatlan ott levő "plusz egy fő"-re, Krisztusra gondolunk minden együttlétkor! Ha meghívjuk a ma olyan divatos "moderátornak", aki fékezi minden érintett fél nyelvét és tetteit, ha inspirál a jelenléte, hogy megmutassam (Neki elsősorban), hogy még nem reménytelen az ügy. Még van bennem kurázsi, még nekivágok, még lehetek keresztény.
- DI -



2002. szeptember 06., péntek 22:45


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület