CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 3., pĂ©ntek, Tímea, Irma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Élménybeszámoló Chiléből (3)

Levelek a világ végéről… a világ végére

Élménybeszámoló Chiléből (3)

Az Atacama sivatag nem a szó általunk megszokott értelmében sivatag. A Csendes-óceán parti részen elterülő ún. Parti Kordillerák és az Andok részét képező Magas Kordillerák között terül el. Kegyetlen éghajlatú, sziklás-hegyes vidék, ahol eső csak minden 4-5 évben egyszer esik. A növényzet ennek megfelelő, csak a szárazságtűrő cserjék és néhány kaktuszfajta él meg, de a vidékre a szinte teljes kopárság a jellemző. A sivatagot helyenként az Andokból lefutó, kelet- nyugati irányú völgyek szelik át, egészen az óceánig, amelyekben valamikor bővizű folyók kanyarogtak. Ma csak a legnagyobb völgyekben található víz, az is inkább télen és tavasszal, amikor az Andokból megfelelő a vízutánpótlás.

Értelemszerűen itt a víz a legdrágább kincs, s tapasztalatom szerint ennek megfelelően is becsülik. Copiapoban, az Atacama közepén fekvő városban ismeretlen fogalom a vízhiány. Több tíz, néhol több száz kilométerről juttatják el vezetékeken a településekre. Ugyancsak innen biztosítják az ipari, és az öntözéshez szükséges vizet. Rendkívüli látvány a sivatagban a frissen zöldellő ültetvények sokasága. A chilei ember rendkívül munkabíró, munkaszerető és alapvetően optimista. Szinte naponta lehet látni, amint újabb és újabb területeket szakít ki a sivatagból, teraszokat, művelhető parcellákat alakít ki a rendkívül termékeny vulkáni talajon. Olyannyira, hogy manapság a Copiapo völgye az ország egyik jelentős szőlőtermő vidéke, s ami szinte hihetetlen, innen, a sivatagból, hajószámra exportálják a csemegeszőlőt már karácsonykor az USA-ba, Japánba stb. A chilei bor pedig világhírű. Minden adott, ami a kitűnő zamatú bor előállításához szükséges. Állandó meleg napsütés, termékeny vulkáni talaj és folyamatos öntözés (minden tövet külön, a csepegtetés módszerével öntöznek).

A természet csodálatos alakítása, ahogyan a sivatag közvetlenül az óceán partján kezdődik, amely igen tagolt, ugyanolyan vad és természetes, mint ahogyan a XVI. században a spanyol hódítók láthatták, amikor vitorlásaik kikötöttek ezeken a partszakaszokon. Rendkívül élmény volt látni az eredeti megoldást, amelynek segítségével egyes helyeken vízhez jutottak az óceán partján, a sivatagban. A magasabb partok mentén az óceán felől áramló párás légtömegek (az ún. camanchaga) a partnak ütköznek, felemelkednek és a pára kicsapódik az ott kifeszített sűrű hálón. Az így felfogott víz kerül a hálók alján végigfutó csatornákba, majd onnan a gyűjtőmedencébe. Saját szememmel láthattam, ez a csap sosem záródik el...

A Copiapo völgyet elhagyva egycsapásra a sivatagban találjuk magunkat. A vidéket 1500-1800 m magas hegyek uralják, majd kelet felé haladva inkább fennsíkhoz hasonlít a táj. Ez a Parti Kordillerák és a Prekordillerák között elhelyezkedő ún. Központi Medence. Csak nagy távolságokban található egy-egy kisebb település, ahol a szegénység egyenesen arányos a zord körülményekkel. Ahol nincs lehetőség a mezőgazdaságra, vagy nincsenek működő bányák, ott óriási a szegénység, és az ilyen települések a pusztulás határán vannak. Ilyen például a szépnevű Inca de Oro, amely valamikor ezüstbányáiról volt híres és gazdag, de manapság szánalmasan kihalt. Az óceán partján fekvő települések viszont valahogy megbirkóznak a körülményekkel, hiszen a halászatból, különféle kagylók (pl.osztriga) tenyészetéből meg lehet élni.

A turizmus csak a nagyobb települések kiváltsága, ahol ki van építve a megfelelő infrastruktúra. Több magánüdülőhely is kiépült, ezek már amerikai szintű szolgáltatásokat nyújtanak. Itt a turista nem tud olyat kérni, amit nem tudnának azonnal teljesíteni. Alkalmam volt megtekinteni a La Serena közelében fekvő Las Tacas nevű magánüdülőt, amely egy gyönyörű öbölben fekszik. Pálmák szegélyezte sétányok vezetnek az üdülőházakhoz és a csónak-, vagy jacht- kikötőhöz. Persze itt az árak is megfelelően magasak. Nyáron viszont tömve van chilei, argentin, de európai turistákkal is.

Az Atacama sivatag szépsége a felszínen, gazdagsága viszont a mélyben rejlik. Annak ellenére, hogy kopár, helyenként lenyűgöző tájakat lehet megcsodálni. A különböző típusú kőzetek, geológiai szerkezetek tisztán elkülöníthetők, némelykor tankönyvbe kívánkoznak. Szemmel lehet követni az üledékes kőzetek rétegződését, a vulkáni, vagy intruziós kőzetekkel való érintkezési zónákat, a vetőket, a szinklinális, vagy antiklinális szerkezeteket stb. Ilyen szempontból a felszíni geológiai térképezés egy kellemes elfoglaltság. Az érem másik oldala a nehéz terep, az állandóan tűző nap, az erős szelek és az egészségre káros, igen erős ibolyántúli sugárzás. Persze ezek ellen megfelelően lehet védekezni.

A sivatag altalaja Chile és egyben a világ legnagyobb rézérckészleteit rejti. Észak-dél irányban gyöngyfüzérszerűen sorakoznak az olyan óriási felszíni művelésű bányák, mint Collahuasi, Zaldivar, Escondida, Chuquicamata, Salvador, Candelaris stb. Mások, mint Maricunga, Coipa, Refugio, a legnagyobb aranybányák közé tartoznak. A Parti Kordillerákban vasércet bányásznak.

Ismeretes, hogy Chile észak-dél irányban igencsak megnyúlt, tehát a Csendes-óceán és az Andok gerince között húzódó keskeny ország. Így értelemszerűen rövid idő alatt el lehet jutni az óceán partjáról a 4000-4500 méter magas ún. altiplano-ig (magasfennsík), és azontúl az Andok gerincéig, amely a legtöbb helyen már 5000 méter feletti magasságban van. Nagyon sok helyen belföldi vagy nemzetközi utak (Argentína, Bolívia felé) szelik át a hegyeket. Sajnos a geológusok csak a legritkább esetekben kutatnak a műutak mentén, az ő igazi területük a járatlan, úttalan vidékek. Számomra emlékezetes volt a Mantoyapu nevű terület kutatása, amely Copiapotól keletre, a Prekordillerák és az altiplano határán, 3900-4200 méteres magasságban található. A négykerék meghajtású Toyota terepjárónkkal így is csak 3500 méteres magasságig lehetett eljutni, onnan pedig egy kb. 8 km hosszú ösvényen (ahol volt ösvény) jutottunk fel a 3900 méteres magasságban található pontig, amely egyben a kutatásra kijelölt terület legalacsonyabban fekvő pontja volt. Miután erőltetett gyaloglás után idáig eljutottunk, nem az volt a teendő, hogy megcsodáljuk a (nyár lévén) még megmaradt hófoltokat és egy jót szippantsunk a hegyi (de itt már igen ritka) levegőből, hanem hogy megkezdjük a munkát. A 4000 méteres magasságig könnyen eljutottunk, de innen már igencsak nehéz lett a hátizsák, minden lépés megerőltető volt, a kövek kopácsolása, a minták begyűjtése pedig hosszú perceket vett igénybe. 4200 méter magasságban már csak 20-30-méteres szakaszokat tudtunk megtenni pihenés nélkül, a geológus-kalapáccsal nagyon nehéz volt bánni. Annyira ritka volt a levegő, hogy minden lélegzetvétel külön erőfeszítésbe került. És innen még vissza is kellett jutni a lent várakozó terepjáróhoz, hátunkon a mintákkal teli zsákokkal.

Régebben a geológusok az ilyen túrákat bérelt lovak hátán, vagy szamárháton tették meg, manapság viszont ez kicsit furcsa lenne. A Toyota terepjáró (akármilyen technikai csoda is) hátránya, hogy a meredek, úttalan hegyoldalakon már tehetetlen. Az amerikai-kanadai feltáró geológusok ezt az "apróságot" úgy oldották meg, hogy naponta bérelt helikopterrel repülnek a kutatásra kijelölt területekre...

Valdman István, Chile
(Bányavidéki Új Szó - Románia)



1999. november 29., hétfő 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület