CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 20., hétfő, Bernat, Felicia napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Önkormányzati Választás 2002.  

Szövetség Sopronért Egyesület sajtótájékoztatója - Dr. Szekeres Csaba a tudatos politikai provokációról és a Globex-ügy részleteiről

    Dr. Szekeres Csaba a Szövetség Sopronért Egyesület polgármesterjelöltje a Perkovátz Házban tartott sajtótájékoztatót.
    Tudatos politikai provokációra került sor az elmúlt héten Sopronban - jelentette ki a polgármesterjelölt, amelynek látható, valamint láthatatlan jeleiként említette egyrészt a szövetség plakátjain megjelent "Globex" feliratot, másrészt az elindult suttogó propagandát.

    A provokáció okairól szólva a polgármesterjelölt kifejtette: az elmúlt időszak történései azt igazolták, hogy politikai ellenfelei egy komoly vetélytárssal találták szembe magukat, a polgármesteri jelöltsége megerősítette az egyesületet a város politikai közéletében.
    A Globex ügyben is szakértőként tisztességgel és becsülettel segítette a képviselőtestület munkáját, ennek a szakértelemnek más ügyekben is tanúbizonyságát adta az elmúlt években - jelentette ki dr. Szekeres Csaba, ugyanakkor úgy értékelte, hogy személy szerint emberileg is támadás érte
    A Globex vagyon elvesztéséhez nincs köze - szögezte le a a politikus, aki kijelentette, hogy a város által 1997-ben meghozott döntés idején semmilyen formában nem vett részt a testületi munkában. Munkája a jelenlegi önkormányzati ciklusban kezdődött, feladata a jelenlegi polgármester munkájának segítése és a város vagyonának visszaszerzésére irányuló tevékenység segítése volt. A jelen ügyben nem ügyvédként, nem jogi képviselőként vett részt, hanem az önkormányzat által delegált felügyelő-bizottsági tagként, az önkormányzat érdekeinek képviseletét látta el.

    A polgármester-jelölt kijelentette: Nem kapott sikerdíjat sem.

    A MSZP önkormányzati frakciója vezetőjének kijelentését is idézte dr. Szekeres Csaba; elmondta: Hegyi Ferenc amellett, hogy elhatárolódott a plakátrongálástól, a tényeket a politikai érdekei elé helyezve kijelentette, hogy azok, akik a falfirkát elkövették, nem ismerik a valós helyzetet.

    A polgármester jelölt a továbbiakban ismertette a jelenlegi tényállást, amely szerint Sopron a Rózsadombi ingatlan értékesítésével kapcsolatosan olyan szerződést kötött, amelyből minimálisan 1,8 milliárd Ft, maximálisan 2,2 milliárd Ft bevétele keletkezik. Találgatásként megjelent ez a sajtóban, hogy ebből mennyi a készpénz és mennyi az ingatlan. Számításai szerint a következő ciklusra vonatkozóan 1,3 milliárd forint fog ebből befolyni a város kasszájába, ez az összeg – úgy vélte – november hónapra fog befutni.

    180 millió forint már bekerült a város kasszájába, 1,3 milliárd forint pedig rövid időn belül várhatóan szintén befolyik. További 500-900 millió forint bevétele származhat a városnak attól függően, hogy a vevő által szervezett ingatlanértékesítés milyen formában történik meg.

    Ami biztos, hogy legalább 500 millió forintnyi összeggel, vagy ennek megfelelő értékű ingatlannal gyarapodik a város.

    Ez az összeg több annál, mint amennyit a város erre az ingatlanra költött időközben - vélte dr. Szekeres Csaba, aki hozzáfűzte: rendelkezik egy az ingatlan megszerzésével kapcsolatos költségek kimutatásával, amely szerint 728 .374.339 Ft-ot költött a város ez idáig az ingatlan megszerzésére. Mindehhez hozzá kell számítani 600 millió forint hitelelszámolást, tehát kb. 1,3 milliárd forint körüli az az összeg, amelyért az ingatlan a városnak a tulajdonába került. Ehhez képest hangsúlyozta, hogy a várható, biztosan befolyó vételár 1,8 milliárd Ft, azaz a városnak legalább 500-900 millió forintnyi haszna származott az ingatlan értékesítéséből. A vagyon visszaszerzése során legalább ekkora haszonnal zár az önkormányzat.

    Dr. Szekeres Csaba kiemelte a 2002 évi speciális kiadások közül az RDMB Kft. értékesítéséért közvetítői díj fizetését, amelynek mértéke a javasolt módosítás szerint 36 millió forintot, illetve a Dr. Vida Mariann ügyvédi iroda részére járó ügyvédi munkadíjat, ami 30 millió forintot tesz ki. Ezek az összegek azok, amelyek kifizetésére még nem került sor, amelyek a költségvetési rendeletben szerepelnek, és az értékesítés folyamatát még terhelik.

    Az értékesítéssel kapcsolatosan hozzáfűzte: a közgyűlés az ingatlan értékesítése során úgy döntött, hogy értékesíti ezt az üzletrészt.

    A politikus akkor a Domb bizottság ülésén úgy foglalt állást jegyzőkönyvvel igazolható módon, hogy ezt a fajta értékesítést nem támogatja.

    Tisztában van azzal, - mondta, hogy a közgyűlés az önkormányzat nagyon nehéz helyzetben van, hogy a költségvetésben erre az összegre szükség van, és hogy a politikai szándékok az ügy lezárására irányulnak.

    Ugyanakkor tudomásul kell venni, hogy komoly, fizetőképes érdeklődő az említett vevőn kívül nem volt, mégis úgy foglalt állást, hogy ez a szerződés jogi szempontból további kiegészítésre szorul, amennyiben nem sikerül elérni bizonyos fajta módosítást a szerződésben, akkor ezt a szerződést nem támogatja. Elmondta: nem volt jelen a közgyűlési döntés meghozatalakor, de a későbbi jegyzőkönyv elolvasása után azt látta, hogy az egyik képviselő az ő álláspontjára hivatkozott. Kijelentette: tudomásul vészi a közgyűlés döntését, úgy értékeli a szerződés az önkormányzat számára pozitív szaldóval fog zárulni.

    Az 1997-98-évek, valamint a vagyon visszaszerzésére tett későbbi lépésekről újabb sajtótájékoztatón számol be dr. Szekeres Csaba polgármester-jelölt.

T.R.
 
 



2002. szeptember 10., kedd 01:09


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület