CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 6., hétfő, Ivett, Frida napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Élménybeszámoló Chiléből (5)

Levelek a világ végéről… a világ végére

Élménybeszámoló Chiléből (5)

Chile északi nagyvárosának, Arica-nak is van mivel büszkélkednie. Elsősorban azzal, – amit a város bejáratainál óriási pannók hirdetnek – hogy az örök tavasz városa. Ez teljesen helytálló, hiszen a hőmérséklet ingadozásai minimálisak, és mindig kellemes, tavaszias meleg van. A sivatagból lefutó két nagyobb völgyben évente 2-3 alkalommal is vetnek és takarítják be a termést. A kukoricát például háromszor szedik.

A város szimbóluma az "El Morro", vagyis a bástya, amely egy óriási sziklakiszögellés a város déli szélén az óceán partján, és tényleg úgy néz ki, mint egy bevehetetlen bástya. Az ún. Csendes- óceáni csatában ez a szikla képezte az egyik legfőbb hadászati stratégiai pontot. Miután a chileiek kezébe került, a győzelem szimbólumává vált.

Az óceán partja mentén húzódó várost az 1885-os erős földrengés és az azt követő árhullám, a tsunami, szinte teljesen romba döntötte. Ma is megtekinthető az a hajóroncs, amelyet az árhullám több mint egy kilométer távolságra vetett a partra. Az árhullám visszavonulása után a hajó a szárazon maradt és ma turisztikai látványosság.

Az 50-es években az akkori chilei elnök Arica városát szabadkikötőnek nyilvánította, az ezzel járó jelentős adókedvezményekkel együtt. Az intézkedés óriási lendületet adott a városnak, ami tulajdonképpen ma is érezhető, annak ellenére, hogy időközben ezt a kedvezményt megszüntették.

Egyébként, mint köztudott, Arica látta vendégül az 1962-es chilei labdarúgó világbajnokság egyik selejtező csoportjának a mérkőzéseit.

A városba és az óceánba lefutó Azapa völgy abszolút különlegesség a látogatók számára. A völgy egy kb. 60 km hoszszúságú oázis-szalag a kietlen sivatagban. A virágzó ültetvények nagy része az olasz bevándorlók kezében van, ők ennek a vidéknek a "bolgárkertészei". A legegzotikusabb gyümölcsöket lehet itt kóstolgatni az év minden szakában, mint például: maracuya, guayaba, mango, ananász, de a közönségesebb mandarint, narancsot, citromot is.

Az Azapa völgye régészeti nevezetesség is. Itt találták meg ugyanis azt a mintegy 10 ezer éves emberi koponyát, amely a kutatások mai állása szerint azt bizonyítja, hogy ezen a vidéken laktak Dél- Amerika talán "legősibb" őslakói. A koponya, és az azt követő évezredek-évszázadok antropológiai emlékei (pl. épségben megmaradt múmiák) egy jól berendezett múzeumban tekinthetők meg.

A völgyben autózva az északi (tehát napsütötte) hegyoldalakon érdekes rajzolatok, az ún. geoglif-ek tekinthetők meg. A geoglifek a hegyoldalakba kődarabokból kirakott állati (elsősorban láma, hal, sas) és emberi alakok, amelyek mindegyikének jól meghatározott jelentése van. A geoglifek az inkák által használt útvonalakat "diszítették" és az Andokból az óceán felé leereszkedő karavánok számára eligazító jelzéseket tartalmaznak. Érdekes "apróság" az, hogy a felhasznált kődarabok az Andok 3-4000 méteres magaslatairól származnak. Az eróziónak jól ellenálló magmás kőzetek, amelyeket a sivatag szélsőséges időjárási körülményei nem mállasztottak szét.

Valdman István, Chile
(Bányavidéki Új Szó - Románia)



1999. december 12., vasárnap 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület