CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 28., csütörtök, Gedeon, Johanna napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

XII. Nemzetközi Határmenti Rádiómatőr Találkozó Sopronban

Szeptember 13-15. között a Brennbergi Gyermek és Ifjúsági Táborba ezernél is többen jöttek el olyanok, akik év közben az éter hullámain keresztül hívójellel keresik és találják meg egymást.

Ausztráliából Észak-Amerikából Kisázsiából, rádióamatőrök, közöttük világbajnokok is tizenkettedik alkalommal jöttek össze Sopronban.

Megfogalmazhatatlan varázsa van az egymást hívójelről ismerők személyes találkozásának - mondja Nagy Kálmán a Soproni Rádióamatőr Klub elnöke, akinek szervezésével immár tizenkettedik alkalommal találkozott a világ minden sarkából Brennbergbe érkező amatőrrádiós társadalom.

Az ilyenkor elmaradhatatlan börze

A háromnapos rendezvényt dr. Payer Erzsébet alpolgármester is köszöntötte.

Dayton-i székhellyel egy, a magyarul beszélő rádióamatőröket tömörítő Nemzetközi Magyar Rádióamatőr Klub is létezik, amelynek tagjai között olyanok is akadnak, akik annak idején a soproni vasfüggönyön keresztül távoztak Magyarországról. A sokak életét, sorsát alapvetően meghatározó, történelmi időkre emlékezve három évvel ezelőtt az öt kontinens és külön Magyarország nevében hat fát ültettek ki a rádióamatőrök a Páneurópai Piknik – a vasfüggöny lebontásához vezető esemény – színhelyére, amelyeket minden évben a találkozó alkalmával megkoszorúznak.

Az évente december 4-14. között megrendezett Civitas Fidelissima aktivitási verseny eredményhirdetése, rádióamatőr – rádióforgalom, szakmai ismeretek, jogi ismeretekről szóló – HIF-vizsga, a Nemzetközi Magyar Amatőr Rádióklub kerekasztal-beszélgetés is szerepelt a három napos találkozó programján. A rádióamatőr fórumon lehetőség adódott a rádióamatőrök közös ügyeinek, rádiósélményeiknek személyes megbeszélésére. Vasárnap Ciklámen túrán vettek részt a találkozó résztvevői.

Nagy Kálmán a Soproni Rádióamatőr Klub elnöke

Nagyon sokan ismerjük egymást a rádión keresztül, de egészen más az, ha az ember hozzá tud tenni az ismert hívójelekhez egy-egy kézfogást, egy-egy tekintetet, akár Ausztráliából, Európából, vagy Amerikából. Ez öröm és felemelő érzés - mondja Rácz László, ADXX hívójelű rádióamatőr, aki ezúttal Portugáliából érkezett Sopronba, egyébként Portugáliában és a kaliforniai San Diego-ban él. 1956 előtt építette első rádióját. Az egykori miskolci egyetemista a kis detektorok kristályos készülékkel ágysodronyból készített antennával működtette adó-vevőjét, amíg - mint meséli az ajtót rá nem törték az oroszok.

Nosztalgiával jön Sopronba, hiszen több mint negyven éve, december 4-én nem messze a brennbergi tábor helyszínétől lépte át a határt. Élt Németországban, Angliában, Szardínián. Ezelőtt tíz évvel Amerikában újból nekifogott rádiózni. Harmadszor vesz részt a soproni találkozón.

- Sopron egy magyar területen fekvő európai színvonalú város - véli a portugáliai-amerikai, egyébként mátészalkai születésű, volt miskolci diák.

- Ha hamarabb kezdtem volna az egyetemet, akkor bizony én is Sopronba jártam volna, mert kohómérnök vagyok. Az akkori számítások szerint három bakatojás ért egy erdészt, három erdész volt egy kohász, és két kohász egy bányász; a bányászok pedig azt mondták, hogy ez fordítva van -idézi fel diákkori emlékeit. De azért ma is felállunk és levesszük a kalapunkat a bányászok jelenlétében és a bányászok is ugyanezt teszik a kohászokkal.

AD6XX Portugáliából-Egyesült Államokból

S hogy mennyi időt tölt rádiózással azt csak abból a kérdésből lehet sejteni, amit vallomása szerint felesége reggelente szokott neki feltenni: Megölelted ma már a rádiót?

Jövőre, ha még az antennánkhoz hasonló függőleges helyzetben leszek, akkor mindenképpen visszajövök, ki nem hagynám a világért sem a soproni határmenti rádióamatőr találkozót - fogadkozik stílusosan Rácz László, a nyugalmazott professzor.

Minden jel szerint, sok Sopronba eljött rádióamatőr gondolja ugyanígy.



2002. szeptember 16., hétfő 12:54


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület