CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 19., vasárnap, Ivó, Milán napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Önkormányzati Választás 2002.  

Sajtótájékoztató Medgyessy Péter miniszterelnök részvételével

    Medgyessy Péter miniszterelnök soproni látogatása kezdetén sajtótájékoztatón válaszolt a média képviselőinek kérdéseire.
    Arra a kérdésre, hogy a kormány által a munkaadóknak javasolt 3%-os bérnövekedés elégséges-e, a miniszterelnök kijelentette: a kormány által a versenyszférában dolgozóknak javasolt 3%-os reálbér növekedés elég jelentős. A jövő évi 5%-os átlagos árnövekedéssel kalkulálva ez egy korrekt ajánlat. A közszférában volt egy jelentős bérnövekedés, a közalkalmazottaknál a reálbérek értékét szeretnék tartani - jelentette ki.
    A vállalati körben a bérek alakulása a munkaadók és munkavállalók közötti megegyezés kérdése. Két fontos követelménynek kell eleget tenni - hangsúlyozta a miniszterelnök: Magyarországon folytatódnia kell a bérfelzárkózásnak és meg kell őrizni a magyar gazdaság versenyképességét, hogy egy felfele ívelő nemzetközi konjunktúra idejére a gazdaság versenyképes állapotban lehessen. Jövő év második felében erre sor kerülhet - szögezte le Medgyessy Péter.

Walter Dezső, a MSZP-SDSZ polgármesterjelöltje, Medgyessy Péter miniszterelnök, Kránitz László MSZP országgyűlési képviselő
a sajtótájékoztatón

    Az uniós csatlakozás körüli kialakult helyzetről szólva, mint mondta, optimista lévén, "a szépre emlékszik". Jó jelnek nevezte, hogy a tegnap a négy parlamenti párt az európai uniós csatlakozás legfontosabb kérdéseiben egy közös nyilatkozatot támogatott. Ez azt mutatja, hogy az uniós csatlakozás kérdésében a konszenzus helyreáll. Ez az országnak a jövőjét meghatározó létkérdés - jelentette ki a miniszterelnök.

    Mennyire valós a város régióközponti szerepének megvalósulása kérdésre válaszolva, a miniszterelnök kijelentette: Ha a soproniak úgy érzik, hogy tudnak tenni azért, hogy régióközpont legyen a városuk, amelynek egyeteme, kulturális hagyományai vannak, akkor az régióközpont lehet. Egy kitágult világban értelmezhető a régióközpontúság, a régió nem egyszerűen Magyarországot jelenti - mondta, majd hozzátette:  az EU -csatlakozással egy olyan kapu nyílik meg, amely a város fejlődését fellendítheti.
    Sopron nagyon hosszú időn keresztül kárvallottja volt annak, hogy el volt zárva a világtól. Most a régióközponttá válás minden esélye megvan.

    Arra a kérdésre, hogy mi a véleménye arról, hogy Walter Dezső nagykoalícióra is hajlandó lenne Sopronban, Medgyessy Péter miniszterelnök kijelentette:
- Ha így lehet jól kormányozni Sopront, akkor miért ne? Ha itt olyan európai gondolkodású oldalak vannak, az egy nagyszerű dolog. Nem tartom sokkolónak, ha majd "a polgármester úr össze tudja boronálni ezt a sokszínű társaságot", abszolút nem zárom ezt ki; mint mondta,Walter Dezső soproni polgármesterjelölttel van egy közös vonásuk: egyikük sem tagja egyik pártnak sem, miközben mindketten vállalják a baloldaliságot, a liberális gondolkodást.
- Ebből következően ezt elfogadhatónak tartom - mondta Medgyessy Péter.

    Hogy az ország visszaáll-e a régi kerékvágásba? Elég nagy sikerrel próbálkozott a politika falakat építeni az egyes politikai nézeteket vallók között - válaszolta a kérdésre, ugyanakkor hangsúlyozta lesz néhány olyan dolog, ami majd összeköti az embereket, akik nehezen viselik el ezt a helyzetet, a politikai hatalomért való kisstílű, kicsinyes civakodást. Ennek véget kell vetni szögezte le a miniszterelnök. Lesz néhány olyan dolog, amelyben össze kell fognunk: az európai uniós csatlakozás, működő egészségügyi rendszer, világos viszonyok teremtése az agráriumban.
Kijelentette: Magyarországon az utóbbi hónapokban mélypontjára jutott a politikai kultúra.

    Az uniós csatlakozással kapcsolatos további kérdésre válaszolva Medgyessy Péter elmondta: egy ország szabhat feltételeket az uniós csatlakozás tárgyalásain; mindig is folytak viták az EU-val. A feltételek szabása és a nemzeti érdekek képviselete nem azonos - jelentette ki. Minden kormánynak a nemzeti érdekeket kell képviselni.
A továbbiakban a kormányfő kijelentette: az emberek 60-70 százaléka azért támogatja az EU-s csatlakozást, mert pontosan tudja, hogy melyek azok az előnyök, és kötelezettségek amelyek a csatlakozással együtt járnak. Az Európai Unióval való csatlakozás olyan mint egy házasság, ahol tisztelni kell egymást és ugyanakkor meg kell vívni a napi harcokat - mondta a miniszterelnök.

    További kérdésekre válaszolva elmondta: a kampányhangulatot alapvetően befolyásolja az, hogy a kormány nem kért türelmi időt,és amit vállalt azt megvalósította. Az emberek szemében ennek értéke van.

    Jelent-e majd előnyt, ha egy adott településnek szocialista polgármestere lesz? - kérdésre Medgyessy Péter a következőt válaszolta

- Ha egy szocialista, vagy a liberálisok által támogatott polgármestere van a városnak, az egyet jelent biztosan: hogy jól megértik majd egymást a kormány és a polgármester, az önkormányzat és a kormány. Ugyanakkor az ország miniszterelnökeként, mint mondta az a dolga, hogy minden térség és település hozzájusson a fejlődés lehetőségeihez.

A sajtótájékoztatót követően Medgyessy Péter miniszterelnök az MSZP-SZDSZ választási nagygyűlésének vezérszónokaként a soproni Fő téren egybegyűlteknek tartott beszédet, amelyről külön tudósításban számolunk be.



2002. szeptember 18., szerda 22:55


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület